Yüce Divanlık

Güncelleme Tarihi:

Yüce Divanlık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2012 00:00

Apaydın’ın askeri kamp olduğunu, Davutoğlu itiraf etti. Yüce Divanlık bir olay. Yabancı askerlerin yurtiçinde konuşlanması için tezkere gerekliyken bu silahlı kampların varlığı büsbütün Anayasa’ya aykırıdır.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay il sınırları içinde bulunduğu iddia edilen “Silahlı Suriye mülteci kampları”yla ilgili, “Yüce Divanlık bir olay. Yurt dışına asker gönderilmesi ve yabancı askerlerin yurt içinde konuşlanması için tezkere gerekliyken bu silahlı kampların varlığı büsbütün anayasaya aykırıdır” dedi.
Sosyalist Enternasyonal’in Güney Afrika’da düzenlenen genel kurulu için dün Cape Town’a gelen Kılıçdaroğlu’na, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve Umut Oran ile Parti Meclisi Üyeleri Gülsüm Bilgehan ve Osman Korutürk eşlik etti. Uçak yolculuğunun Johannesburg durağında gezisini izleyen gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Apaydın’ın askeri kamp olduğunu, Davutoğlu itiraf etti. ‘Askeri’ dendiği anda orada silah var demektir. Sivil denseydi onun bir anlamı olurdu. Bir milletvekili nasıl giremez kendi ülkesindeki kampa? İncirlik Üssü’ne giremez, tamam orası için Meclis kararı vardır. Ama bu kamp için TBMM’den çıkan bir karar yok.

Haberin Devamı

Meclis’i bekliyoruz

Orada bir askeri birlik var. Ne olduğunu biz bilmiyoruz ama yabancılar biliyor. Onlar giriyor oraya, röportaj da yapıyorlar. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nde bir milletvekilinin oraya girmesi istenmiyor. Gerekçeleri, ‘kamptakilerin kimlikleri belli olmaması’ Hangi milletvekili birinin kimliğini alıp bakar. Gazeteci almasın, görüntü aldırtmazsın olur biter. Türkiye kamuoyunun öğrenmesinden korkulan bir tablo var orada. Büyük bir ihtimalle silahlı eğitim verilen bir kamp orası. Meclis’in açılmasını bekliyoruz, atacağımız adımlar olacak.
Şu anda biz Ortadoğu ve Suriye bataklığının içindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti, alınan kararların evrensel hukuka uygun olması gerekir. Siz kendi topraklarınızda başka ülkeye müdahale için silahlı adam yetiştiriyorsunuz, bana bunun hukuktaki yerini birisi göstersin. Sizin hukuk devleti olduğunuz tartışma konusu olursa, Türkiye’nin saygınlığına gölge vurur.”

Örtbas peşindeler

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Apaydın Kampı’nı ziyaretiyle, kamuoyundaki rahatsızlığın örtbas edilmek ve yatıştırılmak istendiğini söyledi. Güneş, düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu: “İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün’ün aklına daha önce gelmemişken, birden bire aklına sığınma kamplarına gitmek ve bilgi almak gelmiş. CHP’nin bazı yetkilileri orada kampları ziyaret edemeyince, kamuoyunda bir bilinç oluşması üzerine, Komisyon Başkanı, Dışişleri Bakanı’na müracaat edip oralara gitmek istiyor ve izin veriliyor.  Apaydın Kampı’ndaki kapkaranlık durum hâlâ aydınlatılmadı. Bakanın, benim provokatif bir şekilde ve emirle kampı ziyaret etmek istediğimi söylemesi garabettir. Kampa klima tamircisi girdi, o güvenlik açısından bir sakınca taşımıyor, komisyonun girmesi sakıncalı değil ama CHP heyetinin girmesi güvenlik açısından sakınca taşıyor.”

Haberin Devamı

Malul olan AKP

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Başbakan Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na gönderdiği mektuba ilişkin açıklama yaptı. Koç şöyle dedi: “CHP’nin önerisi Türkiye’yi doğru yola sevk edebilecek teklif olarak değerlendirilebilecekken, AKP yine CHP’yi suçlamayı tercih  etmiştir. CHP’ye göre ‘insani ve ahlaki zaaf ile malul’ olan taraf CHP değil, Suriye’de, kardeş ve Müslüman Suriye halkının kanının dökülmesi için Türkiye’de kamplarda silahlı eğitime destek sağlayan, ülkemiz kentlerinde kimlikleri belirsiz yabancı ajan ve unsurların boy göstermesine izin veren AKP iktidarıdır. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!