Camiler ve meydanlar doldu, trafik kilitlendi

Güncelleme Tarihi:

Camiler ve meydanlar doldu, trafik kilitlendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2012 14:37

Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Ramazan ayının 26’ıncı gününü 27’inci gününe bağlayan Kadir Gecesi’nde İstanbul’daki Sultanahmet, Eyüp Sultan, Süleymaniye ve Fatih başta olmak üzere önemli camilere akın eden vatandaşlar sokaklara taştı. İftar ve sahurlarını cami avluları ve çevresindeki yeşil alanlarda hatta yol kenarlarında yapan vatandaşlar bu bölgelerde trafiği kilitledi.

Haberin Devamı

Orucunu açan vatandaşlar, camilerde teravih namazını kılıp, okunan Kur’an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahileri dinleyip bol bol dua ettiler. İstanbul’da önemli camilerin bulunduğu bölgelerde akşam saatlerine doğru başlayan trafik sahura kadar devam etti.

HAYAT DA ARAÇLAR DA DURDU

Kadir Gecesi’ni Eyüp Sultan Camii’nde geçirmek isteyenler saatler öncesinden cami önüne geldi. Kısa sürede cami ve çevresi adeta doldu taştı. Cami etrafında yer bulamayanlar Eyüp Meydanı civarına gelerek burada iftar hazırlıkları yaptı. Ezanın okunmasıyla birlikte iftarını açanlar daha sonra namaz kılmak için camiye akın edince izdiham oluştu. Bazı vatandaşlar ise şehir dışından geldi. Kalabalık yüzünden bazı vatandaşlar teravih namazı kılamadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de “Ramazan İstanbul Etkinlikleri” kapsamında düzenlediği Kadir Gecesi özel programında, Feshane’de Kur’an-ı Kerim okuttu. Eyüp’e giden yollar ise iftardan 3 saat önce kilitlendi ve sahura kadar yoğunluk devam etti. Araçlarıyla camiye gidip hem iftarlarını açmak hem Kadir Gecesi için ibadet etmek hem de sahurlarını yapmak isteyenlerin oluşturduğu araç kuyruğu Eyüp Sultan Camii’ne çıkan ara ve ana yolları tamamen kilitledi.

Haberin Devamı

TURİSTLER BU MANZARAYI ÇEKTİ

Kadir Gecesi’nde Sultan Ahmet Camii ve meydanı da doldu taştı. Akşam ezanından saatler öncesi cami çevresinde konuşlanan vatandaşlar ezanın okunmasıyla birlikte kurdukları yer sofralarında oruçlarını açtı. Ardından da camiye giderek namaz kıldı, bol bol dua etti. Camiye girişte ve şadırvanda uzun kuyruklar oluştu. Caminin içinin yanı sıra avlusu ve bahçesi de namaz kılmak isteyenlerle tıklım tıklım doldu. Bazı müslüman turistler de camiye gelerek namaz kılıp dua etti. Cami çıkışında da lokum dağıtıldı. Camii’nin avlu çevresindeki bahçelerde bazı vatandaşlar Kuran-ı Kerim okudular. Turistler de oluşan bu manzaraların bol bol fotoğrafını çektiler.

MÜFTÜDEN DUA EDİN ÇAĞRISI

Fatih Camisi’ndeki Kadir Gecesi’ne katılan İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran buradaki duayı etti. Yaran, duaya katılanlardan bol bol tövbe etmeleri tavsiyesinde bulundu ve Suriye ve Myanmar’daki müslümanlar için dua etmelerini istedi. Teravih namazı öncesi caminin kapılarında yoğunluk yaşandı. Vatandaşlar camiye girmekte zorlandı. Abdest almak için şadırvanın önünde uzun kuyruklar oluştu. Fatih Camii’nin içi ve avlusu teravih namazı sırasında tamamen doldu. Avluda yer bulamayanlar bahçede namaz kılmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

SU AZ AKINCA KUYRUK OLUŞTU

En çok tercih edilen camilerden biri olan Süleymaniye’de yaşanan yoğunluk nedeniyle cami avlusu ve bahçesinde çimlerin üzerinde de namaz kılındı. Caminin şadırvanında uzun kuyruklar oluşurken, suyun az akması nedeniyle abdest almak isteyenlerden bazıları parayla aldıkları pet şişelerdeki sularla abdest aldı.

HIRKA-İ ŞERİF UNUTULMADI

Fatih’teki Hırka-i Şerif te Kadir Gecesi’nde ziyaretçi akınına uğradı. 24 saat özel olarak korunan dairesinde Ramazan’ın ilk Cuma günü ziyarete açılan Hırka-i Şerif’i görmeye gelenler uzun kuyruklar oluşturdu. Kısa sürede hınca hınç dolan camiye giremeyenler avlu ve çevresinde saf tuttu. Camide gece boyunca Kuran-ı Kerim okundu ve salavat getirildi. Her yıl ramazan ayının ilk cuma günü ziyarete açılan kutsal emanetler arife günü ikindi namazına kadar gezilebilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!