Hüseyin Aygün; CHP içinde de aykırı isim

Güncelleme Tarihi:

Hüseyin Aygün; CHP içinde de aykırı isim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 22:18

Hüseyin Aygün bir hukukçu ve yazar.

Tunceli'nin merkeze bağlı Erdoğdu köyünde doğdu, hukuk fakültesini bitirdi.

En çok öne çıkan vasfı, bir insan hakları aktivisti olması.

Devrimci bir geçmişten geliyor. Daha önce inandığı ve savunduğu değerler nedeniyle hapis de yatmış.

Siyasete girmeden önce avukatlık yaptı. Tunceli Barosu'nun kurucularından.

Avukatlık kariyerinde de insan haklarının öne çıktığı davalarda yer almış bir isim; Köylere geri dönüş, siyasi davalarla yörede adını duyurmuş.

En çok hatırlanan hukuki mücadelesi ise, Dersim olaylarında liderlik yapmış kişilerin mezar yerlerinin açıklanması konusunda başlatmış olduğu hukuki mücadele.

 ZAZACA GAZETE ÇIKARDI

 Aygün'ün bir başka özelliği ise, ilk Zazaca gazeteyi çıkarmış kişi olması. 

Tunceli'de iyi tanınan Aygün'ü, tüm Türkiye'ye tanıtan ise yazdı ki taplaroldu; Aygün, Dersim olayları konusunda iki kitap yazdı. Bir de Zazaca kitabı bulunuyor.

DERSİM ÇIKIŞI, CHP'Yİ KARIŞTIRDI

Hüseyin Aygün son seçimlerde CHP'den Tunceli milletvekili seçildikten sonra da, yaptığı açıklamalarda sadece iktidar partisi AK Parti'nin değil, kendi partisinin de hedefi oldu.

Özellikle "Dersim katliamının sorumlusu devlet ve CHP'dir. Atatürk'ün de bu olaylardan haberi vardı" çıkışı, CHP'nin bugüne kadar Dersim olayları konusundaki politikalarıyla tamamen ters düştü. Aygün'ün sözleri üzerine, CHP içinde Aygün'e karşı ciddi tavır alan, partiden ihracını isteyen milletvekilleri oldu. Parti yönetimi de parti içinde Aygün'ün açıklamaları nedeniyle çıkan sıkıntılar üzerine, savunmasını istedi.

ALEVİLİK ÇIKIŞI

 Aygün'ün tüm Türkiye'de ses getiren bir başka çıkışı ise Alevilik konusunda oldu. "Alevilik bir dindir" açıklaması, özellikle iktidar partisinden büyük tepki aldı. Ancak CHP içinde de Aygün'ün "Alevilik dindir" açıklamasına karşı çıkan isimler oldu. Hatta CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, "Alevilik din değil, inançtır. Müslümanlığın parçasıdır" diyerek, kendi milletvekiliyle ters düşen açıklamalarda bulundu.

KÜRTÇE'NİN SEÇMELİ DERS OLMASINI SAVUNDU

Aygün'ün bir başka dikkat çeken çıkışı ise, yine Partisi ile ters düştüğü "Kürtçe okullarda seçmeli ders olmalı. Ancak sadece seçmeli ders olmakla kalmamalı, anadilde eğitim de gerekli" sözleriydi. Aygün, sadece Kürtçe'nin değil, Arapça, Zazaca ve Lazca'nın da seçmeli ders olarak müfredata girmesi gerektiğini savunmuştu.

ULUDERE OLAYINDA HÜKÜMETİ KIZDIRDI

Hüseyin Aygün'ün hükümet tarafından en çok eleştirilen açıklamalarından biri de Uludere olayı konusundaydı. Uludere'deki olay konusunda, "bu saldırının AKP'nin 33 kurşunudur" deyince, iktidar partisi sözcülerinin eleştirilerine hedef olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!