YÖK Başkanı'ndan baraj açıklaması

Güncelleme Tarihi:

YÖK Başkanından baraj açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2012 10:58

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, baraj puanlarının düşürülmesine ilişkin olarak, “Tabii bu Genel Kurul'un kararı ama gelecek yıl için tartışılabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, üniversiteye giriş sınavlarında baraj puanının düşürülmesine ilişkin, “Gelecek yıl için tabii ki tartışabiliriz” dedi.

Çetinsaya, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) 2012 yılı ilk yerleştirme sonuçlarının açıklanması dolayısıyla YÖK'te düzenlenen toplantının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Baraj puanlarının düşürülmesi konusundaki soru üzerine Çetinsaya, basında çıkan haberlerin çoğunluğunun YÖK kaynaklı olmadığını vurguladı.

Bu nedenle kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla çeşitli aşamalarda açıklamalar yaptıklarını belirten Çetinsaya, “Dün de ifade ettim. Şu an için böyle bir konu gündemimizde yok. Çünkü yaptığımız incelemelerde kamuoyundaki bilgiler doğrulanmıyor. Geçen seneyle kıyaslandığında da çok ufak bir farklılık oluşuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in “ihtiyaç olması halinde gelecek yıl için baraj puanlarının düşürülebileceği” ifadeleri hatırlatılan ve bu konuda görüşü sorulan Çetinsaya, “Önümüzdeki yılla ilgili tabii ki tartışmalarımız olacak. Tabii bu Genel Kurul'un kararı olduğu için önce Kurul'un toplanması ve tartışması lazım ama gelecek yıl için tabii ki tartışabiliriz” dedi.

“Harçlar Maliye Bakanlığı'nca yürütülen bir konu”

Harçlarla ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğuna ilişkin soru üzerine Çetinsaya, harçlar konusunun, YÖK'ün görüş bildirdiği ancak asıl olarak Maliye Bakanlığı'nca yürütülen bir konu olduğunu belirterek, “O bakımdan konunun ayrıntılarına vakıf değilim” dedi.

Maliye Bakanlığı ile görüşmelerinde öğretim üyesi özlük haklarının iyileştirilmesi konusunun da ele alındığını bildiren Çetinsaya, “Bu konuda önemli bir görüşme yaptık. Zannederim öğretim üyesi arkadaşlara bu sonbaharda güzel bir müjde vereceğiz” diye konuştu.

Fen-edebiyat fakültelerindeki formasyon sorunu

Çetinsaya, fen-edebiyat fakültelerinde yaşanan formasyon sorununa ilişkin değerlendirmede ise nisan ayında geçici bir kararla alan fakültelerinde formasyonu durdurduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Şimdi yeni bir çalışma yapıldığını ifade eden Çetinsaya, paydaşlarla yapılan bu çalışmada başta fen-edebiyat fakülteleri olmak üzere alan fakültelerini mağdur etmeyecek, onları da sistemin içine katacak, belli alanlarda tekelleşme yaratmayacak bir sistem üzerinde çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü anlattı.

YÖK Kanunu

Kurul olarak üzerinde çalıştıkları YÖK Kanunu'na ilişkin de bilgi veren Çetinsaya, amaçlarının 1 Eylül'e kadar çalışmaları tamamlamak olduğunu söyledi. Çetinsaya, 1 Eylül'den sonra ise Türkiye'deki tüm paydaşlarla bu konudaki görüşleri tartışmak, öneriler, eleştiriler doğrultusunda sonbaharda ilgili otoritelere sunmak istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

ÖYP 2012 yılı ilk yerleştirmeleri yapıldı

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Öğretim Üyesi  Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında, kadrolardan 2 bin 272'sinin  yerleştirmesinin otomatik yapıldığını, geri kalan araştırma görevlisi  kadrolarının da sonbaharda ilan edilerek 4 bin sayısının tamamlanacağını  bildirdi.

ÖYP 2012 yılı ilk yerleştirme sonuçları, Yükseköğretim Kurulu'nda  Çetinsaya'nın katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklandı.

Çetinsaya, burada yaptığı konuşmada, Öğretim Üyesi Yetiştirme  Programı'nın Türkiye'nin yarınları için çok önemli olduğunu söyledi.

ÖYP'nin, 2023 hedefleri bakımından, Türkiye'nin nitelikli insan gücünü,  öğretim üyesi ihtiyacını karşılaması planlanan bir program olduğunu belirten  Çetinsaya, akademik bilim insanlarını yetiştirecek programda bu yıl için 4 bin  kadro bulunduğunu ifade etti.

“Bugün, burada bunun ilk aşamasını gerçekleştireceğiz” diyen Çetinsaya,  üniversitelerden gelen talepler sonucunda tahsis edilen kadroların 2 bin  272'sinin otomatik yapılacağını bildirdi.

ÖYP sürecine katılan asistan, öğrenci ve üniversitelerin yöneticilerinden  gelen tekliflere bağlı olarak  programın usul ve esaslarını tekrar gözden
 geçirdiklerini, bu konuda çalıştaylar yaptıklarını ve yeni bir usul ve esas ihdas  ettiklerini dile getiren Çetinsaya, “Nitekim bu, gözden geçirilmiş usul ve  esaslarla yapılacaktır” dedi.

Çetinsaya, “Bu kadrolar için 41 bin 355 adayın tercih yaptığını  görüyoruz. 2012 yılı için geri kalan araştırma görevlisi kadroları da bu  sonbaharda ilan edilecek ve böylece 4 bin sayısı tamamlanacaktır. Türk üniversite  ve yükseköğretim sistemi ile ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” diye  konuştu.

Çetinsaya, konuşmasının ardından otomatik olarak yerleştirme işlemlerini  başlatacak tuşa bastı.
      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!