YAŞ gündemi: Terfi emeklilik ve Suriye

Güncelleme Tarihi:

YAŞ  gündemi: Terfi emeklilik ve Suriye
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2012 00:00

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanıp terfi ve emeklilikleri görüşen Yüksek Askeri Şûra’ya katılan 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Suriye sınırı boyunca alınan önlemleri anlattı. Yörük, “Batı Kürdistan Özerk Bölgesi”ne karşı üretilen senaryolarla ilgili sunum da yaptı.

Haberin Devamı

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfi, emeklilik ve temditlerin belirleneceği yaz dönemi Yüksek Askeri Şûrası (YAŞ) dün Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Karargâhı’nın Çakmak Salonu’nda başladı. YAŞ’ın sabah bölümünde bölgedeki siyasi ve askeri gelişmeler değerlendirildi. Öğleden sonraki bölümünde ise YAŞ üyelerinin 3 gün boyunca yoğun mesai ayırmak zorunda kalacağı, darbe girişimleri iddialarıyla ilgili değişik davalardan tutuklu 40 general ve amiralin durumu ele alınmaya başlandı.

Kürdistan senaryoları

YAŞ üyeleri genelde öğle saatlerinde yaptıkları Anıtkabir ziyaretini Ramazan nedeniyle dün sabah gerçekleştirdi. Bu ziyaretten sonra ise Suriye, İran ve Irak’tan gelecek tehditlere karşı koymakla görevli Malatya’da konuşlu 2’nci Ordu’nun Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Suriye sınırı boyunca alınan önlemler, bölgeye yaptığı denetim ziyaretleri ve sınırda “Batı Kürdistan Özerk Bölgesi” kurulması girişimine karşı yapılacak askeri müdahaleye ilişkin değişik senaryolar üzerine kapsamlı bir sunum yaptı.

Haberin Devamı

‘U’ masada su bile yok

YAŞ’ta durumları görüşülen 40 general ve amiralin önemli bir kesiminin alt kadrolardaki şişmeyi önlemek için emekliye ayrılma formülünün ağır bastığı ileri sürülüyor. Resmi YAŞ kararları 4 Ağustos Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından kamuoyuna açıklanacak. Gül 3 Ağustos Cuma akşamı da YAŞ üyelerine iftar yemeği verecek.
Ramazan nedeniyle Şûra üyelerinin programında öğle yemeği yer almazken, toplantı salonundaki “U” tipi masa üzerinde su ve bardak bulunmaması dikkat çekti. Geçen yıl uygulanan ve Başbakan Erdoğan’ın YAŞ başkanı olarak “U” masanın başında tek başına oturduğu düzen bu yıl da devam etti. Erdoğan’ın oturuşuna göre “U” masanın sağ başında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, sol başında da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yer aldı. Geçen yıllarda Çakmak salonundan yazılı ve görsel basın kuruluşlarının görüntü almasına izin verilirken bu yıl görüntü için sadece TRT ve Anadolu Ajansı’na bu imkan tanındı.         

Haberin Devamı

YAŞ TOPLANTISINDAN KARELER

Ata’ya;

Başbakan Tayyip Erdoğan, Anıtkabir özel defterine, bölgesel gelişmelerle ilgili şunları yazdı: “Türkiye küresel ve bölgesel güç olma yolunda emin adımlarla ilerlerken merkezinde bulunduğu coğrafyada barış, istikrar ve huzurun kalıcı olarak sağlanması için de katkı vermeye devam ediyor. Tarihimizin bize yüklediği insani ve vicdani sorumluluğun bir gereği olarak bölgemizde çatışmaların ve savaşların son bulması, dost ve kardeş halkların barış içinde yaşaması için samimi gayret sarf ediyoruz.”

Koltukları konulmadı

TOPLANTIDA Şûra üyesi iki komutan için koltuk konulmadı. Teamüllere göre geçen yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi beklenen ancak Balyoz soruşturması kapsamında tutuklandığı için “sade YAŞ üyesi” kalan Orgeneral Bilgin Balanlı ile yine aynı davadan sanık olup GATA’da tedavi gören Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Nusret Taşdeler için koltuk konulmadığı görüldü.

Haberin Devamı

Öğle  sıcağına  kalmadılar

YÜKSEK Askeri Şûra’nın ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle Şûra üyeleri normalde öğle saatinde yaptıkları Anıtkabir ziyaretini, dün sabah saatlerinde gerçekleştirdi. Öğle sıcağına kalmayan Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Şûra üyeleri, Aslanlı Yol’dan yürüyüp, Anıtkabir’e çıkarak Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı. Erdoğan’ın Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalamasından sonra Şûra üyeleri Genelkurmay Karargâhı’na geçerek çalışmalara başladı. Fahir ARIKAN ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!