Askeri meteorolojik bilgilere Suriye ve Irak da eklendi

Güncelleme Tarihi:

Askeri meteorolojik bilgilere Suriye ve Irak da eklendi
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 30, 2012 11:46

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye’de gelişen son olayların ardından topçu birliklerine destek için meteorolojiden Suriye’nin tamamının hava durumu bilgilerini istedi.

Haberin Devamı

İlk aşamada Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Irak operasyon bölgesini kapsayacak şekilde üç yıl önce başlayan uygulama, son olaylardan sonra Balkanlardan Hazar Denizi’ne, Karadeniz’den Suriye ve Irak’ı kapsayacak şekilde genişletildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, top ve füze atışları için ihtiyaç duyulan meteorolojik veriler TOMES (Topçu Meteoroloji Sistemi) sistemleri ile elde ediliyordu. TOMES sistemi ile verilerin elde edilmesi sırasında karşılaşılan zorlu arazi şartları, uzun menzilli füzelerin ihtiyaç duyduğu yüksek irtifa bilgilerinin elde edilememesi, yüksek maliyet, zaman ve gözlemlerin temsil ettiği alan gibi kısıtlamalar sonucunda farklı arayışlara girildi.

Haberin Devamı

Hava koşulları top atışını etkiliyor

Topçu atışlarının isabet baÅŸarısını yüzde 67 oranında etkileyen meteorolojik koÅŸullar nedeniyle de TSK ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında iÅŸbirliÄŸi protokolü imzalandı. Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu’nun da yakından takip ettiÄŸi ve üç yıl önce imzalanan protokolün kapsamı son olaylardan sonra geniÅŸletildi. Ä°lk aÅŸamada GüneydoÄŸu Anadolu ve Kuzey Irak operasyon bölgesini kapsayacak ÅŸekilde baÅŸlayan uygulama, son olaylardan sonra artık Balkanlardan Hazar Denizi’ne, Karadeniz’den Suriye ve Irak’a kadar uzanıyor.Â

Gizli web sitesi kuruldu

Sadece TSK’nın meteorolojik bilgileri görebileceği bir web sitesi de kuruldu. Bu sistem ile örneğin Hakkari’de bir topçu birliği nereyi hedef alıyorsa o noktanın 36 saate kadar meteorolojik raporlarını anında görebiliyor. Son teknoloji kullanılarak üretilen raporlar günde 4 defa güncelleniyor.

Haberin Devamı

2 saniyede tamam

TOMES sistemi yıllık iki milyon TL maliyet getirirken, meteorolojinin sistemi sıfır maliyet ile çalışıyor. TOMES’de rapor oluşturma süresi bir saati bulurken, bu süre meteorolojide 1-2 saniyeye düşüyor. Veri Alınabilen Maksimum Yükseklik TOMES’de 5 kilometre iken meteorolojide bu rakam 40 kilometreye çıkıyor. Etki alanı TOMES’de 15 kilometre iken meteoroloji, Balkanlardan Hazar Denizi’ne, Karadeniz’den Suriye ve Irak’ı kapsayan tüm alanlarda (Deniz alanları dahil) bilgi verebiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!