Tahliye yok

Güncelleme Tarihi:

Tahliye yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2012 00:00

Ergenekon davasında, aralarında CHP’li milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un da bulunduğu 68 sanıktan 65’inin tahliye talebi reddedildi. Balbay kararı, “Katiller dışarıda, vekiller içerde” diyerek protesto etti.

Haberin Devamı

ERGENEKON davasından tutuklu 68 sanığın, 3’üncü Yargı Paketi kapsamında tahliye talepleri dün davanın görüldüğü İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde karara bağlandı. Kararını 22 gün sonra açıklayan mahkeme heyeti, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ile emekli Orgeneral İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan’ın da aralarında bulunduğu 65 sanığın tahliye taleplerini reddetti.
Karar okunurken Tuncay Özkan, “Bunlar doğru gerekçe değil, bana suçumu söyleyin, yaptığınız yasaya aykırıdır” diyerek bağırınca jandarma tarafından salondan çıkarıldı. Üye hâkim, sanık Durmuş Ali Özoğlu ile ilgili kararı okurken Mustafa Balbay, seyircilerin bulunduğu bölüme gelerek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Katiller serbest, biz içerdeyiz

“Buradan hasret ve hüzünle ayrılmayın. Burada yargılama yok, yargılama işkencesi var. Biz hukuk ve adaleti size emanet ediyoruz. Herkesten rica ediyorum, son 10 duruşmanın zabıtlarına bakılsın. Her şeyimizi alabilirler hatta özgürlüğümüzü bile ama moral gücümüzü asla alamazlar. Ayrıca son çıkan yasa ile birlikte kimler serbest kaldı, kimler içerde. Katiller serbest kaldı, bizler içerdeyiz, bunu da unutmayın. Dışarı çıkarken taşkınlık yapmayın sakın, malzeme vermeyin.” Tutuklu sanık Doğu Perinçek de karara tepki göstererek, “Burası mahkeme değil” ifadesini kullandı. Bunun üzerine mahkeme başkanı duruşmaya kısa bir ara verdi. Mahkemenin kararına tepki gösteren izleyiciler ve sanıklar Gençlik Marşı’nı okudu ve alkış tuttu.

Haberal fenalaştı

Duruşmaya ara verilmesinin ardından jandarma, Balbay’ı salondan çıkarmak istedi. İzleyiciler “Dokunma milletvekilime” diye bağırırken,  jandarmanın arasından masaya çıkan Balbay, konuşmasına devam etti.
Tahliye talebi reddedilen Mehmet Haberal fenalaştı. Salona çağrılan sağlık görevlileri Haberal’a müdahale etti.

Haberin Devamı

Yasa teröristler için

Bir süre sonra sanık sandalyesinden kalkan Haberal duruşmayı izleyen CHP’li vekillerin yanına giderek tek tek tokalaştı ve şunları söyledi: “Katiller, teröristler ve hırsızlar için yasa çıkardınız. Ülkeye hizmet edenler için yasa çıkarmadınız. Nisa Suresi’nin 58’inci ayetini okuyun. Adalet Allah’ın emridir.”

Ret kararının gerekçeleri

Aranın ardından mahkeme heyeti, kararını okumaya devam etti. Mahkeme heyeti, Bora Ballı, Hayrettin Ertekin ve Muzaffer Şenocak’ın tahliyesine karar verdi.
Mahkeme heyeti, 65 sanığın ise tahliye talepleri reddetti. Oy birliğiyle alınan kararda şu gerekçeler sıralandı: “Kuvvetli suç şüphesinin bulunması, adli  kontrolün yetersiz kalacağı, tutuklama sebeplerinin ortadan kalkmaması, tanık  beyanlarının tamamlanmaması, sanıkların kaçma şüphesi bulunması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5’inci maddesinde tutuklu yargılama  için azami süre şartı getirilmemesi, AİHM uygulamasının da buna uygun olması ve tutukluluk için makul suç şüphesinin dahi yeterli görülmesi, tutuklu kalınan bu sürenin makul olması.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!