İşte Ankara'nın Suriye politikası

Güncelleme Tarihi:

İşte Ankaranın Suriye politikası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2012 23:17

Suriye karıştıkça, Ankara'da Suriye konulu toplantı sayısı artıyor.

Haberin Devamı

Son dönemde, özellikle Suriye'nin Türkiye sınırında Kürt nüfus ağırlıklı kentlerin, PKK yandaşı yönetimlerin eline geçmesi üzerine bu toplantılar daha bir hareketlendi.

Ve başından beri izlenen Suriye politikası, yeni gelişmeler çerçevesinde yeniden şekillendi.

Ankara, bu politikaya bir de isim koydu;

"idare ve kontrol edilen, düzenli geçiş süreci". İngilizcesi "managed and controlled orderly transition process".
Bu politikanın içinde, Türkiye'nin Suriye rejiminin geleceği konusunda da, ülkenin gelecekteki idari yapısı konusunda da, Kürt hareketi konusunda da görüşleri mevcut.

Kısacası taşlar yeniden yerine oturdu.

Şöyle ki;

1- DEVRİM TÜM SURİYE HALKININ DEVRİMİ OLMALI, MEZHEPLERİN YA DA ETNİK GRUPLARIN AYRI AYRI DEVRİMLERİ DEĞİL

Ankara'nın politikasının ana taşı bu bakış. Sunni, Şii, Nusayri, Arap, Türkmen, Kürt gibi ayrım yapmadan, tüm Suriye halkının temel beklentileri üzerine kurulmalı yeni yönetim. Bu temel değerler de, tüm grupların sesinin duyulacağı, hiçbir mezhep ya da etnik grubun özel beklenti ve isteklerinin öne çıkmayacağı genel demokratik haklar. Kısacası alt kimlikler değil, şemsiye üst kimlikler, insani değerler, demokratik değerler üzerine kurulu bir süreç.

Haberin Devamı

2- KÜRT BÖLGESİNDE BİRŞEYLER OLDU DİYE, ANKARA TÜM DEVRİMDEN VAZGEÇMEZ

Suriye'nin Kürt nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerinde olanlar Ankara'yı rahatsız etti. Ancak burada yaşananlar, Türkiye'nin Suriye'nin geneline bakışı değiştirmedi. Türkiye hala tüm gücüyle Suriye halkının temel insani değerlere kavuşmasına destek verecek.

3- ÖZERKLİK MESELESİ DEĞİL, GENEL İSTİKRAR

Türkiye, gerek Suriye'deki farklı gruplara, gerekse Suriye'yle ilgili tüm uluslararası aktörlere "Suriye halkını ikna edin" mesajını verecek. Ancak tek bir grubu değil, tüm Suriye halkını "ikna edin" diyecek. Bu çerçevede, özerklik, federasyon gibi konulardan önce, tüm taraflardan Suriye'nin "genel istikrarına öncelik vermeleri gerektiği" telkin edilecek. Yani öncelik, "Suriye halkının meşru talep ve beklentilerini ifade edecekleri bir yapı kurmak" olacak.

Haberin Devamı

4- İSTİKRAR KURULDUKTAN SONRA, GRUPLAR BİRBİRİNİ İKNA ETSİN

Suriye'de demokratik, tüm grupların seslerini özgürce duyurabildikleri rejim kurulduktan sonra, eğer Suriye halkının "TÜMÜ" isterse, yapısal değişiklikler olabilir; Federasyon gibi, özerklik gibi. Ancak bunda kesinlikle, Suriye'deki tüm grupların onayının alınması, ikna edilmeleri gerekir.

5- KIRMIZI ÇİZGİ PKK'NIN ÖZERK BÖLGESİNE İZİN VERİLMEZ

Ancak TÜrkiye'nin tüm bu politikada bir de kırmızı çizgisi var; Süreç nasıl gelişirse gelişsin, "PKK'nın Suriye'de bir özerk bölge kurmasına izin verilmez" diyor Ankara. Bu konuda özellikle Dışişleri Bakanlığı çok net.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!