Damacana suları ‘mikroplu’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

Damacana suları ‘mikroplu’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2012 11:08

İstanbul’da satılan 19 litrelik damacana sularının laboratuarda inceleme sonuçları ortaya inanılmaz bir tablo çıkardı. İstanbul Büyükşehir Beledeyesi Başkanı Kadir Topbaş konuyla ilgili ilginç bir açıklama yaparken, Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı.

Haberin Devamı

Milliyet'in haberine göre, 55 tanınmış firmanın sularından sadece 14’ü temiz çıktı. 41 suda başta ‘koliform’ (dışkı yoluyla bulaşan) bakteriler olmak üzere insan sağlığına zararlı maddeler bulundu.  

A haber’de Mehmet Ali Önel’in sunduğu ‘Deşifre’ programında konuşan laboratuar yetkilisi Can Demir, “Bandrollü 55 damacana, 11 ayrı laboratuara götürüldü. Burada tahlil edildi. 14’ü uygun çıktı, 41’i sağlığa zararlı” dedi.  Büyük firmalar olduğu için isimlerini açıklamadıklarını belirten Önel, ancak firma isimlerini Sağlık Bakanlığı’na bildireceklerini söyledi.

Programda, suların dolumu sırasında ve üretim sahasının hijyen koşulları nedeniyle bu sonucun çıkmış olabileceği belirtildi. Su firmalarının ünlü ve bilinen markalar olduğu kaydedildi. Sağlık bakanlığı yetkilisi Mustafa Aksoy, “Bu damacanalar ünlü firmaların taklidi de olabilir dikkat edilmeli” diye konuştu. Bu arada damacana sularının mikroplu çıkması sosyal paylaşım ağı twitter’da da günün konusuydu.

Haberin Devamı

TOPBAŞTAN AÇIKLAMA

Gazetecilerin konu hakkındaki sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş,"Bu konuya İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı inceliyor. Biz de takip ediyoruz. İstanbul’un şehir suyu, bir çok damacana suyundan daha sağlıklıdır. Yeterki suyun toplandığı yerler, depolar temiz olsun" diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI ADRESLERİ İSTEDİ

Sağlık Bakanlığı, damacana su numunelerini özel bir laboratuvarda analiz ettiren ve çoğunun mikrobiyolojik açıdan uygunsuz çıktığını açıklayan gazetecilerden, tetkik yapmak ve sonuçları kamuoyuyla paylaşmak amacıyla numunelerin alındığı adresleri istedi.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, dün bir televizyon kanalında yayınlanan programda; İstanbul'un değişik noktalarından damacana su numunelerin alındığı, bunların özel bir laboratuvarda analizlerinin yaptırıldığı ve çoğunun mikrobiyolojik açıdan uygunsuz çıktığı bilgisi verildiği anımsatıldı.

Halkın güvenli suya ulaşmasını temin etmek amacıyla tüm içme suları gibi damacana sularının da kaynağından, halka ulaşana kadar bakanlıkça titizlikle takip edildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Halk Sağlığı Müdürlüklerimizce belirli aralıklarla su dolum tesislerinden ve piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri esnasında numuneler alınmakta ve analizleri yaptırılmaktadır. Halkımızın sağlığını tehdit edebilecek uygunsuzluklara karşı gerekli tedbirlerin ivedilikle alınabilmesi amacıyla söz konusu TV programının yetkililerinden, su numunelerinin hangi adreslerden alındığı bilgisinin Kurumumuza acilen iletilmesi talep edilmiştir. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce en kısa sürede gerekli tetkikler yapılacak ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!