Kılıçdaroğlu yeniden seçildi

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu yeniden seçildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 09:09

CHP'de 34. Olağan Kurultay'ın birinci günü genel başkanlık seçimi ile sona erdi. Kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu 1164 delegenin oyunu alarak yeniden genel başkanlığa seçildi. Kılıçdaroğlu oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından kısa bir konuşma yaparak teşekkür etti.

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu, “Kardeş kavgasının olmadığı, çocukların yatağa aç girmediği, barışın, huzurun, onurun olduğu bir ülke için yola çıktık. Yolculuğumuz devam edecek” dedi.

Sanatçı Onur Akın'la sahneye gelen ve Akın'ın, “Bir ıslık da sen çal” şarkısı eşliğinde salonda bulunanları selamlayan Kılıçdaroğlu, değişim, dönüşüm, aydınlık bir Türkiye için, hiç kimseyi ötekileştirmemek, herkesi kucaklayarak, baştacı ederek, Türkiye'yi yaşanabilir bir ülke yapmak adına yola çıktıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Kardeş kavgasının olmadığı, çocukların yatağa aç girmediği, barışın, huzurun, onurun olduğu bir ülke için yola çıktık. Yolculuğumuz devam edecek. Bu süreçte destek, gönül veren, el veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Hepinize yürekten muhabbetlerimi sunuyorum.”

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu'nun teşekkür konuşmasının ardından kurultayın birinci gün çalışmaları tamamlandı. Kurultay Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeliklerine seçim yapmak üzere yarın sabah 08.30'da yeniden toplanacak.

İLK GÜNÜNDE CHP KURULTAYI

Kurultayın başlamasına saatler kala sabah erken saatlerde Ankara Arena doldu. Tribünlerde dikkat çeken pankartlar hep "özgürlük" üzerine oldu. Geçen kurultayda olmayan eski Genel Başkan Deniz Baykal bu kez salondaki yerini aldı. Kemal Kılıçdaroğlu salona yoğun sevgi gösterileri arasında girdi, sağına örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap'ı alarak oturdu. Konuşmasında ulusal söyleme dönüş ve laiklik vurgusu yaptı. Salonda bunlar olurken salon dışında da 'Oğlum Bak Git' tişörtleri satılıyordu. Hürriyet Dünyası'ndan Zeynep Gürcanlı gelişmeleri kongre salonundan bildirdi, Fahir Arıkan fotoğrafladı.

Kurultay salonuna asılan fotoğraflara bakıldığında dikkat çeken Atatürk'ün yakasında bir CHP rozetiyle olan fotoğrafının salonun en görünen yerinde yani Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafının hemen yanında yer alması. Ancak iki eski Genel Başkan, İsmet İnönü ve Bülent Ecevit de unutulmamış. İnönü ve Ecevit'in birlikte fotoğrafları yine salonun en görünen yerlerinde dikkat çekiyor. Diğer eski genel başkanların fotoğrafları ise yok.  

Haberin Devamı

SEÇİM HEYECANI 

Kılıçdaroğlu yeniden seçildi
Zeynep GÜRCANLI CHP Kongresi'nden bildiriyor
Kurultay salonunun dışında ise müthiş bir heyecan hakim. CHP'nin çok uzun süredir ilk kez parti yönetimini çarşaf listeyle seçmesi beklentisi hakim. Bu nedenle de salon dışında Parti Meclisi'ne aday olanların broşürleri dağıtılıyor. Her yerde tüm telefon direklerinin üzerinde Parti Meclisi'ne aday olanların posterleri asılmış durumda. Herkes kıran kırana bir seçim beklentisi içinde.

KURULTAY SALONUNDAN KARELER

Haberin Devamı

Seçimler, yarın öğle saatlerinde yapılacak. Kulisler ise daha şimdiden başlamış durumda. Ankara'da üç büyük otel dışında, Arena'da da Parti Meclisi kulisleri sürüyor. Kulislerin gece yarısı iyice hareketlenmesi bekleniyor. Amaç, Genel Başkan'ın yarın sabah saatlerinde açıklaması beklenen "anahtar listeye" girmek. Ancak anahtar liste olmazsa da dışardan liste delerek girmesi beklenen isimler var.


 
DİVAN BAŞKANI ALTAN ÖYMEN
 
Kurultay'ın divan başkanlığını, eski genel Başkanlardan Altan Öymen yapacak. Eski genel Başkanlardan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in de SHP Genel Başkanlığı yapmış Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü'nün de kurultaya katılmaları bekleniyor.
 
"BİR YOLDA İKİ YIL"... YASAKLI VEKİLLER...

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU'NDAN ULUSALCI SÖYLEME DÖNÜŞ
CHP'nin 34. kurultayında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında iki unsur öne çıktı: Ulusal söyleme dönüş ve laiklik vurgusu.
ÜKılıçdaroğlu, iki yıllık genel başkanlığının özellikle son yılıda parti içindeki güçlü kanadı oluşturan, ancak son dönemde sesleri pek çıkmayan "ulusalcılar" tarafından eleştiriliyordu.
Eleştiriler, partinin liberalleşmesi, sağa açılması, buna karşılık laiklik konusunda giderek sessizleşmesi üzerine yoğunlaşıyordu. Kılıçdaroğlu'nun kurultay konuşmasında birkaç kez Mustafa Kemal'den alıntı yapması, laiklik vurgusu, uzun süreden sonra ilk kez çarşaf liste ile parti meclisi seçimine gidecek olan CHP'nin "ulusalcı kesimine selam" olarak algılandı.

CHP Genel Başkanı'nın, kurultay salonunda fazla heyecan yaratmayan konuşmasında en ilginç kısım ise yeni Anayasa konusunda geldi. AK Parti iktidarının eğitim politikasını ağır ifadelerle eleştiren Kılıçdaroğlu, özellikle üniversitelerin "orta çağ medreselerine çevrildiğini" belirterek, laiklik ilkesinin altını çizdi. Anayasa yapım çalışmalarında ise CHP'nin hala "masada oturuyor olmasını", partinin kırmızı çizgilerinin korunmasına bağlayan Kılıçdaroğlu, bu çerçevede "laiklik ilkesinin korunmasına" ayrıca vurgu yaptı.

Kılıçdaroğlu'nun Atatürk ve laiklik konusundaki bu vurgusunun, CHP'nin uzun süredir ilk kez parti yönetimini çarşaf liste ile seçeceği kurultayda gelmesi de manidar bulundu. Delegeler arasında Genel Başkan'ın konuşmasında Atatürk ve laiklik vurgusu ise uzun süredir kendini kenara itilmiş hisseden ulusalcı kesime çiçek atması olarak yorumlandı.

MÜZMİN MUHALİF İSA GÖK'TEN DE ATATÜRK VURGUSU
Nitekim, Kılıçdaroğlu'nun bu söylemi kurultayda yankısını hemen buldu. Bir önceki kurultayda konuşması öncesi arbede çıkan, zorlukla kürsüye çıkabilen muhalif kesimden Mersin Milletvekili İsa Gök, bu kurultayda Genel Başkan'ın "Atatürk vurgusuna" özellikle atıfta bulundu. Gök, "Kurultayları çok seviyorum .Çünkü kurultaya bir hafta kala Atatürkçü olduğumuzu hatırlıyoruz. Keşke her hafta kurultay yapılsa" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kurultay'da Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun konuşması öncesinde bir de kısa mültivizyon gösterisi vardı. Başlığı; "Bir yolda iki yıl". Kılıçdaroğlu'nun iki yıllık genel başkanlığının anlatıldığı multivizyonda dikkat çeken unsur ise CHP'nin hapisteki iki milletvekili, Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal'ın görüntülerinin de kullanılmış olmasıydı.
 
 "ATA BARI" İLE AÇILIŞ
 
Kurultay'da delegelerin gelişi beklenirken, sahnede folklor gösterileri eksik olmadı. Açılışı Artvin Belediyesi'nin folklor ekibi "Ata barı" ile yaptı.

ANADOLU ATEŞİ YERİNE HOYTUR
 
CHP'de bir başka farklılık ise bu kurultay için seçilen halk oyunları topluluğu oldu.
Son büyük kurultayda CHP, Anadolu Ateşi grubu ile delegeyi coşturmuştu.
Bu görev, bugünkü kurultayda ise önce Artvin Belediyesi halkoyunları ekibine, ardından da Çankaya Belediyesi halk oyunları ekibi Hoy-Tur'a kaldı. Hoy-Tur ekibi, Kılıçdaroğlu'nun salona girmesinden hemen sonra sahneye çıkarak, Türkiye'nin her yöresinden halkoyunları örnekleri sundu.

"AK PARTİLİ ÜST DÜZEY İSİM KATILACAK" BEKLENTİSİ
 
Kurultay salonunda en çok konuşulan ise Gürsel Tekin'in TV programlarında ipucunu verdiği, "AK Parti'den üst düzey bir isim katılacak" beklentisi. İsim hala belli değil. Salonda en çok konuşulan konu, bu ismin kim olabileceği...

19 MAYIS RUHU
 
Salondaki sloganlarda, hazırlanan multivizyonda ya da çalınan marş ve şarkılarda hep aynı tema hakim: 19 Mayıs ruhu...
''Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 19 Mayıs'ın ruhunu getiriyoruz" sloganıyla yola çıkılmış durumda. Salon hoparlörlerinden sürekli İzmir Marşı çalınıyor.  Marşa CHP'liler de tribünlerde Türk bayrakları ve CHP bayraklarını ayakta sallayarak eşlik ediyorlar.
Salondaki elektronik ekranlarda ise "Ey Özgürlük", "Kindar Değil Özgür Gençlik" "Değişimi Ancak Devrimciler Yapar" gibi sloganlar döndürülüyor.


 
100 SANATÇI DAVETLİ
 
Kurultaya 100 kadar sanatçı davet edildi. Bunlardan, aralarında Leman Musa Eroğlu, Gülriz Sururi, Melika Demirağ, Menderes Samancılar'ın da bulunduğu yaklaşık 40 isim katıldı. CHP ayrıca 120 değişik sivil toplum kuruluşunu da kurultaya davet etti. Kurultaya toplam 1100 gazeteci akredite oldu. 

VE BAYKAL DA KURULTAY'DA
 
CHP'nin bir önceki kurultayına gelmeyen eski Genel Başkan ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, bu kez kurultay salonunda.
Baykal, kurultaya katılan diğer eski genel başkanlar gibi adı anons edilerek selamlandı.

KILIÇDAROĞLU SALONDA

Saatler 10.40'ı gösterdiğinde Kemal Kılıçdaroğlu salona yoğun sevgi gösterileri arasında girdi.

Kılıçdaroğlu, evinden kurultay salona gelmek üzere ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine kurultayın hayırlı olması dileğinde bulundu. Kılıçdaroğlu, “Her kurultayımızdan CHP, biraz daha güçlenerek çıktı. İnşallah bu kurultayımız da böyle olacak” dedi.

MESAJ MI? SAĞINA NİHAT MATKAP'I ALDI
 
CHP Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu'nun salonu girdiğinde en çok merak edilen kiminle oturacağı idi.
Geçen kurultaylarda iki yanına eski genel başkanları alarak oturmayı tercih eden Kılıçdaroğlu, bu kez delege sıralarına soluna eşi Sevim Kılıçdaroğlu'nu, sağına ise örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap'ı alarak oturdu.

Bu durum, kurultayda en çok konuşulan "örgütün sorumluluğu kime verilecek" konusunda mesaj olarak algılandı.
Kurultay sonrasında en çok merak edilen Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı'nın kim olacağı. Bu konuda pekçok söylenti çıkmıştı. En çok öne çıkanlardan biri de eski genel sekreter Adnan Keskin'in bu göreve getirilme ihtimali idi. Nitekim Keskin'e yakın kaynaklar, Kılıçdaroğlu'nun bu görevi Keskin'e vermesinin büyük ihtimal olduğunu ileri sürdüler. Yine de Kılıçdaroğlu'nun sağına Matkap'ı alarak oturması, salonda "Kılıçdaroğlu Matkap'tan vazgeçmedi" söylentilerine de yol açtı.

"DEVRİME ANTALYA'DAN BAŞLADIK..." PANKARTI
 
Ancak Baykal'ın oturduğu delege tribününün hemen yanında Antalya il örgütünün açtığı pankart da dikkat çekti: "Devrime Antalya'dan başladık..."
Ancak pankart, kurultay organizatörlerinin müdahalesi ile hemen kaldırıldı.
Kurultaya ayrıca SHP'nin eski genel başkanları Murat Karayalçın ve Hikmet Çetin de katıldı. Onların adları da anons edilip delege tarafından selamlanmaları sağlandı.
 
AK PARTİ'DEN KAPUSUZ VE İPEK, MHP'DEN DEMİREL
 
CHP Kurultayı'na AK Parti adına Genel Başkan Yardımcı Salih Kapusuz, Genel Sekreter Haluk İpek, MHP'den ise Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel katıldı.

İSRAİL'DEN DE TEMSİLCİ VAR, FİLİSTİN'DEN DE...
 
CHP Kurultayı'na yabancı ilgisi de yoğun. Ankara'daki Büyükelçiliklerin çoğundan temsilciler kurultayı izlemek üzere bizzat salona geldi. En çok dikkat çeken ise hem İsrail, hem de Filistin Büyükelçiliği'nden temsilcinin yer alması.
ABD, Rusya, Almanya başta olmak üzere pek çok ülke de temsilci gönderdi. KKTC'yi ise Cumhuriyetçi Türk Partisi temsil etti.
 
PAPANDREU'DAN GÖRÜNTÜLÜ MESAJ
 
Kurultay'da yabancı sosyalist parti başkanlarının mesajları da okundu. Önce Alman Sosyal Demokrat Parti liderinin Kılıçdaroğlu'na gönderdiği başarı dileklerini içeren mesaj okundu.
Sosyalist Enternasyonal Başkanlığını da yürüten, Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu ise mesajını görüntülü gönderdi. Salondaki dev ekranlardan "Sevgili Kemal" diye başlayan Papandreu'nun görüntülü mesajı İngilizce idi. Anında çeviri ile salona aktarıldı.

81 İL BAŞKANI'NIN İMZASIYLA ÖYMEN DİVAN BAŞKANI
 
Kurultay Divan Başkanlığı'na, 81 il başkanının ortak imzasıyla eski genel başkan Altan Öymen önerildi. Kılıçdaroğlu, öneriyi delege oylarına sundu. Öymen, oy birliği ile divan başkanı seçildi.

KILIÇDAROĞLU: "CHP HER KOŞULDA KURULTAY YAPAR"
 
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasına kurultayları eleştirenlere bir mesajla başladı ve "CHP her koşulda kurultay yapar" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun delegeyi selamlamasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından Divan Başkanlığına Altan Öymen oybirliği ile seçildi.

EN ÇOK ALKIŞ HABERAL VE BALBAY'A...
 
BALBAY: OMUZ OMUZA GELMEYİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM
 
CHP'nin hapisteki İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın mesajı, delegelerin alkışları eşliğinde okundu.
"Sizi Silivri'den selamlıyorum" diyen Balbay, şöyle devam etti:
"Gücünü, toplumdan, tarihinden ve geleceğe olan güveninden alan CHP, tıpkı 1950, 60, 70'li yıllarda olduğu gibi olağanüstü yenileşme sürecinden geçiyor. Partimiz her fırsatta kendisini yenilemekten çekinmemiştir."

"APTAL İNSANLAR DUVAR KURAR..."

CHP'nin çok partili sisteme geçişte, iktidarı eliyle devrettiğini hatırlatan Balbay şu ifadeyi kullandı:
"Sevgili dostlar, değişim rüzgarları esmeye başlayınca akıllı insanlar değirmen kurar, aptal insanlar duvar kurar.
CHP, tüm organlarını nadastan çıkararak, toplumun isteklerine yanıt verecek duruma gelmiştir.
Omuz omuza gelmeyi sabırsızlıkla beklediğim candostlarım. Kurultayımız
Türkiye'nin karanlıktan çıkışının müjdesi olsun."
Balbay, "Silivri'de demiri umut toprağına çevirerek, ben de bu umudun bir parçası olmaya çalışıyorum" diyerek mesajını bitirdi ve başarılar diledi. .
 
HABERAL'IN MESAJI: SADECE SİLİVRİ DEĞİL, TÜRKİYE KARANLIK
 
CHP'nin Silivri'deki diğer milletvekili Mehmet Haberal da, kurultaya başarı dileklerini ilettiği mesajında şöyle dedi:
"CHP, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş günlerindeki heyecanı ile 34. toplantısı yapılıyor .Türkiye Cumhuriyeti'ne ve ulusumuza yapı şantiyesi olarak görev yapan CHP Kurultayı. Asla değişmeyen ve değişmeyecek olan birinci görevini yerine getirmiştir. O birinci görevimiz Atatürk'ün önderliğinde kurulan cumhuriyetimizi ve bağımsızlığımızı sonsuza dek korumak ve savunmaktır.
O cumhuriyettir ki, büyük Atatürk'ün önderliğinde ve başta İsmet İnönü olmak üzere, mareşaldan en kıdemsiz erine kadar, canlarını savaş alanında bırakmaktan çekinmeyen binlerce şehit tarafından kurulmuştur."

CHP'nin yükümlülüğünün, "aydınlanma çağımızın meşalesini, önümüzdeki günlere taşımak ve ülkemizi yeniden cumhuriyetimizin ilk günlerinin aydınlığına kavuşturmak" olduğunu belirten Haberal, masajını şöyle bitirdi:
"Türkiye'nin karanlığı, Silivri'nin bir hücresinin boyutları ile sınırlı değildir.
Her geçen gün daha da kararan, bulutlarla kaplanan anayurdun dört yanında giderek büyüyen, yükselen bir insanlık çığlığıdır. Çıtasını Büyük Atatürk'ün belirlediği uygarlık düzeyine erişebilmemiz, ancak böyle aydınlık bir cumhuriyet ile gerçekleşebilecektir."
 
HAPİSTEKİ DİĞER VEKİLLER DE ANILDI
 
CHP Kurultayı'nın Divan Başkanı Altan Öymen, hapisteki CHP vekiller dışında, başka partilerden ve bağımsız vekillerin de hapiste tutulduğunu dikkat çekerek, isimlerini tek tek andı. Öymen, "Hapiste başka vekiller de var. Onlara da aynı dilekleri buradan iletiyoruz. MHP'den Engin Alan Barış ve Demokrasi Partisi'ninden Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, İbrahim Ayram, bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş. Onların da bir an önce TBMM'de görevlerine başlamalarını diliyoruz. "
 
DELEGE TRİBÜNÜNDEN SANATÇILARIN YANINA
 
CHP Kurultayı'nda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, delegeleri kürsüden selamlayıp, kurultayı resmen açtıktan sonra, delegelerin yanındaki yerine dönmek yerine salondaki sanatçıların yanına gitti. Aralarında Musa Eroğlu, Gülriz Sururi, Melika Demirağ, Menderes Samancılar gibi sanatçıları tek tek ellerini sıkarak, 'hoşgeldiniz' dedi. Ardından da aralarına oturdu.

YAVUZ BİNGÖL'DEN KURULTAYA PROTESTO

Sanatçı Yavuz Bingöl Twitter hesabından sanatçı arkadaşlarına seslenerek, CHP Kurultayı'nı protesto etti. Bingöl, protesto isteğini müzik dünyasının tanınan isimlerinden Seyhan Müzik'in kurucusu Bülent Seyhan'ın 2011 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölge 13. sıra gibi seçilmesi zor bir yerden aday gösterilmesine bağladı. Bingöl, Twitter hesabında CHP'nin kurultayı öncesi sanatçı arkadaşlarına seslenerek Bülent Seyhan'a yapılan bu haksızlığı hatırlattı ve CHP kurultayını protesto etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!