21 Mayıs'ta genel başkan

Güncelleme Tarihi:

21 Mayısta genel başkan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2017 00:10

‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin referandumda kabul edilmesinin ardından gözlerin çevrildiği AK Parti, 21 Mayıs’ta olağanüstü kongreye gitme kararı aldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde partiye üye olması ve kongrede tekrar genel başkanlığı üstlenmesi bekleniyor. AK Parti MKYK’sı da 2 Mayıs’ta toplanıp olağanüstü kongre kararı alacak. Aynı haftanın sonuna doğru da kabine değişikliği olabileceği değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la salı günü yaptığı toplantının ardından olağanüstü kongre çalışmalarına hız verildi. Başbakan Yıldırım önceki gün bazı parti kurmaylarıyla görüşerek bu sürece ilişkin hazırlıkları değerlendirdi. Daha önce kamuoyuna yansıdığı gibi olağanüstü kongre için 21 Mayıs tarihi belirlendi.

MKYK TOPLANTISI 2 MAYIS’TA
Yıldırım, olağanüstü kongre kararı almak için 2 Mayıs Salı günü MKYK’yı toplayacak. Karar için MKYK üyelerinin imzası yeterli oluyor. Ardından da olağanüstü kongre için hazırlıklar başlayacak. 15 günlük zorunlu hazırlık süresinin ardından, ramazan ayından önce kongre yapılacak. Kongrede hem genel başkan hem de MKYK’nın yenilenmesi kararı alınacak.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ
Başbakan Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile üzerinde çalıştığı bir başka önemli konu ise kabine değişikliği. Erdoğan’ın kabinede köklü değişiklik yapacağı, kabine dışında kalacak bazı isimleri de olağanüstü kongrede MKYK üyesi olarak değerlendireceği iddia ediliyor. Bu nedenle kabine değişikliği olağanüstü kongreden önce olacak ve bunun da önümüzdeki haftanın sonuna kadar gerçekleştirilmesi bekleniyor. Erdoğan’ın yurtdışı gezi programı da belirleyici olacak. Bu süreç, partide genel başkan yardımcıları ve grup yönetiminin de değişmesi anlamına gelecek.

UYUM TOPLANTISI
Hükümette yapılan bir diğer çalışma ise uyum yasalarıyla ilgili oldu. Başbakan Yıldırım’ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştüğü saatlerde partinin kurmayları, Adalet Bakanlığı bürokratlarıyla birlikte ‘uyum yasalarına hazırlık’ toplantısı yaptı. Uzun süren toplantıda, seçim ve siyasi partiler yasaları üzerinde bürokratlar tarafından yapılan taslak üzerinden gidildi. Bu çalışmada, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminin birlikte yapılması gibi Anayasa değişikliğindeki maddelerin ilgili yasalara taşınmasının yer aldığı, daha çok teknik çalışma yürütüldüğü ifade edildi.

KRİTİK KONULAR BEKLEMEDE
Bu çalışmada baraj, seçim sistemi gibi merakla beklenen hükümler yer almadı. Cumhurbaşkanı adayının aynı zamanda genel başkan adayı olup olamayacağına ilişkin önemli konuların da ele alınmadığı öğrenildi. AK Parti kurmayları, bunun gibi tartışmalı konuların iki parti arasındaki toplantılarda ele alınacağını söylediler. Kurmaylar, siyasi tercih olan bu konuların, MHP ile yapılacak ortak toplantılardan sonra karara bağlanacağını ifade ettiler.

AK PARTİ KULİSLERİ DALGALANDI
AK Parti’de kongrenin olağan-olağanüstü olup olmayacağı konusundaki karmaşa, dün kongre tarihinin ilan edilmesiyle ilgili olarak da yaşandı. Önceki günkü toplantılarda Beştepe’nin olağanüstü kongre tarihinin bir an önce deklare edilmesiyle ilgili tavrı, dün buna ilişkin açıklamayı kimin yapacağıyla ilgili beklenti oluşturdu. AK Parti kulislerinde Başbakan Binali Yıldırım’ın hem olağanüstü kongre tarihini hem de bu kararın alınacağı MKYK toplantısının tarihini kamuoyu ile paylaşacağı iddia edildi. Ancak öğle saatlerinde açıklama yapılmazken Beştepe kaynakları MKYK toplantısının 2 Mayıs olarak planlandığını, olağanüstü kongrenin ise 21 Mayıs’ta yapılacağını duyurdu. Açıklamalar haber kanallarına son dakika olarak girdi. O saatlerde Antalya’da Afrika Zirvesi’nde olan Başbakan Yıldırım’dan herhangi bir açıklama gelmedi.

Bu gelişmeler AK Parti kulislerini dalgalandırırken koridorlarda şu değerlendirmeler yapılıyordu: “Her iki liderin ekiplerinden kaynaklı bir iletişim kazasını sorun olarak dile getirmek yanlış olur. Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Başbakan birbirlerine son derece güvenirler. Başbakan Yıldırım 6 ay önce ya da 6 ay sonra görevi devretmekle ilgili hiçbir sorun yaşamaz. Bir sorun varmış gibi göstermeye çalışanlar yanılıyorlar.”

BAKMADAN GEÇME!