21 ilin milletvekili dağılımı değişiyor

Güncelleme Tarihi:

21 ilin milletvekili dağılımı değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2002 01:34

Hürriyet, 40 ilde kesin 41 ilde geçici genel nüfus sayımı sonuçlarına göre, Türkiye genelinde illerdeki milletvekili dağılımını hesapladı. Bu dağılıma göre, 21 ilde milletvekili sayısı değişiyor. YSK, kesin sonuçlar ilan edildikten sonra milletvekili dağılımını yaparak, duyuracak.

Devlet Bakanı Tunca Toskay tarafından açıklanan 22 Ekim 2000 genel nüfus sayımı sonuçları, Türkiye genelinde illere göre milletvekili dağılımını değiştirecek.

Daha önce 80 ile göre yapılan dağılım, son seçimden sonra depremin ardından Düzce'nin de il olmasıyla 81 ile yeniden dağıtılacak. Yeni dağılıma göre, İstanbul'un milletvekili sayısı 68'den 70'e, Ankara'nınki ise 28'den 29'a yükseldi. İzmir'in 24 olan milletvekili sayısı ise aynı kaldı. Diyarbakır'ın 11 olan milletvekili sayısı ise 10'a düştü.

Hürriyet, Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) aldığı formüle göre, 40 ilde kesin, 41 ilde geçici genel nüfus sayımı sonuçlarına göre, Türkiye genelinde illerde milletvekili dağılımını hesapladı.

YSK YAPACAK

YSK, kesin sonuçlar ilan edildikten sonra milletvekili dağılımını yaparak, ilan edecek. Hürriyet'in yaptığı ancak kesin sonuçlara belli olduğunda kayma olasılığı bulunan bu temsili dağılıma göre, 21 ilde milletvekili sayısı değişiyor. 60 ilde ise aynı kalıyor.

DÜZCE'YE 3 VEKİL

İlk kez milletvekili çıkaracak olan Düzce 3 sandalye ile Meclis'te temsil edilecek. Hayali nüfus ve nüfus kaydırması nedeniyle, ilk seçimlerde Kahramanmaraş, Adıyaman, Amasya, Balıkesir, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Kocaeli, Samsun, Zonguldak ve Bolu mevcut milletvekili sayılarından 1'er milletvekili daha az çıkaracak. Milletvekilli sayısı artarak veya azalarak, değişen 21 il şöyle:

‘‘Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bolu, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Isparta, İçel, İstanbul, Kocaeli, Kütahya, Kahramanmaraş, Samsun, Tokat, Trabzon, Zonguldak.’’


YSK’nın hesabı

YSK, milletvekili dağılımı hesabını şöyle yapıyor:

550 olan toplam milletvekili sayısından her ile otomatik olarak, bir milletvekilliği veriliyor.

550 rakamından, il sayısı olan ve otomatik dağılımı yapılan 81 çıkarılarak, 469 rakamı elde ediliyor.

Bu rakam dağıtılacak milletvekili sayısı olarak esas alınıyor. Genel nüfus sayısı (67 milyon 844 bin 903) dağıtılacak milletvekili sayısı olan 469'a bölünüyor ve (144.658.7) rakamına ulaşılıyor. Böylece, kaç nüfusa bir milletvekili düşeceği bulunuyor.

Bu rakam (144.658.7) her ilin nüfusuna bölünerek, her ilin nüfusuna düşen milletvekili sayısı hesaplanıyor.

Ardından küsuratta kalan ve ‘artık nüfus’ tabir edilen nüfuslar da en yüksekten en alta sıralamaya tabi tutularak, kalan milletvekili sayısının da illere göre dağılımı yapılıyor.

ÖRNEK

Adana'nın 1 milyon 854 bin 270 olan nüfusu, 144.658.7'ye bölünüyor ve 12 sayısı elde ediliyor. Kalan 81 bin küsür nüfus ise ‘artık nüfus’ kabul edilerek, tekrar sıralamaya tabi tutuluyor. Artık nüfustan da milletvekili çıkarılırsa bu rakam, otomatik verilen 1 milletvekilliği ve nüfus hesabı ile elde edilen 12 milletvekilliği ile toplanarak, Adana'nın çıkaracağı milletvekilliği sayısı 14 olarak belirleniyor. Bu durumda Adana'nın 14 olan vekil sayısı değişmeden 14 olarak kalıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!