Otobüs firmaları: Kazancımız yüzde 50 düştü

Güncelleme Tarihi:

Otobüs firmaları: Kazancımız yüzde 50 düştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 12:19

Fatih Sultan Mehmet (FSM) ve Haliç köprülerindeki bakım çalışmalarının yanı sıra irili ufaklı çok sayıda yol ve altyapı çalışmasının devam ettiği İstanbul'da, sadece araç sürücüleri ve toplu taşıma araçlarını kullananlar değil, sezon dolayısıyla yoğunluk yaşayan otobüs firmaları da artan trafikten şikayet ediyor.

İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve emniyet yetkililerinin FSM Köprüsü'ndeki bakım çalışması nedeniyle oluşturduğu kriz masasının, trafiğin rahatlatılması için aldığı ek tedbirler kapsamında, şehirlerarası yolcu otobüsleri 24.00-05.00 saatleri arasında artık Boğaziçi Köprüsü'nden de geçebiliyor.

Kriz masasının aldığı tedbirleri yetersiz bulan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED), “daha radikal önlemler alınması gerektiğini” belirtirken, trafiğe karşı da İstanbul gecelerinin daha fazla kullanılması önerisinde bulunuyor.

TOFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan,  FSM Köprüsü'ndeki çalışma başlamadan, 13 Haziran'da Karayolları Genel Müdürlüğü'ne müracaat ederek “köprünün bakıma alınmasından dolayı trafik yoğunluğu yaşanacağını, bu durumun şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin tarifelerinde gecikmelere neden olabileceğini, bu nedenle köprüde bakımın yapılacağı tarihlerde Boğaziçi Köprüsü'nden de otobüslere geçiş izni verilmesini” istediklerini ifade etti.

Erdoğan, bu talebin ancak dün gerçekleştiğini, alınan tedbirlerin ise yetersiz kalacağını, daha radikal kararlar alınması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Önümüzdeki yıl da Boğaziçi Köprüsü'nün bakıma alınacağı ifade ediliyor. Bunun için şimdiden çalışmak lazım. Trafiğe karşı İstanbul'u geceleri de kullanalım. Gündüz çok yoğun trafik oluyor, gece ise yollar boş. Bunu yaymamız gerekiyor. Köprüdeki trafiğin yüzde 70'i kamyon, kamyonet, dağıtım araçları... Bunları geceye yaymak lazım. İstanbul, geceyi bir bütün olarak kullanmalı.”

İstanbullular'ın son günlerde “korkudan” trafiğe çıkmadığını ileri süren Erdoğan, “Toplu taşımacılığın desteklenmesi lazım. Gerekiyorsa tek-çift plaka uygulamasına geçilsin” dedi. Erdoğan, köprüdeki yoğunluğun 2 ay daha devam edeceğini iddia etti.

Kısa mesafede otobüs seferleri azaldı

Mehmet Erdoğan, köprülerdeki çalışma nedeniyle otobüs firmalarının 2 büyük sorunu bulunduğunu ifade ederek, “Kısa mesafe, yani İzmit, Adapazarı ve Bursa'ya çalışan firmalar günde 3-4 sefer yaparken, köprülerdeki çalışmalardan dolayı gidemediği için 2 sefer yapar hale geldi. Gelirleri de yüzde 50 azaldı. Zaten yılda 3 ay işleri iyi olurdu. O da bu yıl köprü trafiğine denk geldi” şeklinde konuştu.

Kısa tarifeli çalışan otobüslerin yanı sıra uzun tarife sefer yapan otobüslerin de sıkıntı yaşadığını dile getiren Erdoğan, “Normalde otobüs kaptanları 4 saat direksiyonda oturur, sonra 1 saat istirahat eder. Sonra tekrar 4 saatliğine direksiyonun başına geçerler. Şu anda ise kaptanlar, daha İstanbul'dan çıkmadan, 4 saatlik süreyi FSM Köprüsü'nde dolduruyor” dedi.

Otobanlar, köprüler, feribotlar ve yollarda toplu taşıma araçlarına öncelik verilmesi gerektiğini savunan Erdoğan, Türkiye'de günde 30 bin olan sefer sayısının Ramazan Bayramı'nda 35 bine çıkarak Türkiye genelinde 1 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini bildirdi.

Otobüslerde elektronik bilet uygulaması başlıyor

Sezon dolayısıyla otobüs firmalarının yüzde 100 doluluğa yaklaştığını, ramazan süresince seyahatlerin azaldığını, ancak bayram ile ilgili bir sıkıntıları bulunmadığını dile getiren Erdoğan, Türkiye'de en geç 2 ay içerisinde elektronik bilet uygulamasına başlanacağını duyurdu.

TOFED Başkanı Erdoğan, “Bu bir devrimdir. Bu uygulama ile Türk otobüsçülüğü çağ atlayacaktır” ifadesini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!