Gizli tanık: Sabancı'yı DHKP/C öldürmedi

Güncelleme Tarihi:

Gizli tanık: Sabancıyı DHKP/C öldürmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 11:53

“Ergenekon” davasının bugünkü duruşmasında Sabancı suikastının tetikçisi Mustafa Duyar ile bir dönem aynı cezaevinde kalan PKK itirafçısı “Gizli tanık Feryat” dinleniyor. Gizli tanık, “Duyar, bana 'Bu eylemi DHKP/C yapmadı. Onların eylemi değil' dedi.

Haberin Devamı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 68'i tutuklu 273 sanıklı “Ergenekon” davasının 204'üncü duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP Zonguldak Milletvekili ve eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, CHP İzmir Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay ile gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 49 tutuklu sanık katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Sedat Peker ve Alparslan Arslan'ın aralarında bulunduğu 19 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

Haberin Devamı

Duruşmada Sabancı suikastının tetikçisi Mustafa Duyar ile bir dönem aynı cezaevinde kalan PKK itirafçısı “Gizli tanık Feryat” dinlenildi.
Terör örgütü PKK adına faaliyetlerde bulunduktan sonra pişman olarak ve pişmanlık yasasından yararlandığını ifade eden gizli tanık, sadece Mustafa Duyar ile ilgili bildiklerine ilişkin ifade verdi.

Duyar ile 1997 yılında Kırklareli Cezaevi'nde kaldığını söyledi. Gizli tanık, şunları anlattı:
“O dönemde koğuşlar arasında görüşmeler oluyordu. İtirafçı olduğumuz için eylemlerimizi anlatıyorduk. O ilk zamanlar anlatmıyordu. Geceleri yatmıyordu. Herkesin kendisini öldüreceğinden kuşkulanıyordu. Bir örgütçünün vücudunda jilet izlerinin olması şaşırtmıştı. Örgütçü bir kültürden, devrimci bir yapıdan gelmemişti. Onda sokak kültürü, psikopat tavırlar vardı. Kavgaya meyilliydi. O dönemde gündemde itirafçılar vardı. 'Çıkınca nasıl para kazanabilirim, nasıl bunlar gibi olabilirim' derdi. Bir süre sonra çıkacakmış gibi planlar yapardı. 'Bozcaada'ya yerleşelim, hayvancılık yapalım' derdi. 'Ortada af yok nasıl hayal kuruyorsun' derdim. 'Yakında çıkacağız' derdi.”

“Eylemi DHKP/C yapmadı”

Gizli tanık, Duyar'ın MİT'te sorgulandığını söylediğini, Hatice isimli bir MİT görevlisiyle görüştüğünü anlattığını ifade ederek, “Duyar, bana 'Bu eylemi DHKP/C yapmadı. Onların eylemi değil' dedi. Duyar öleceğini bildiği için konuşmalarında ara ara tüyolar veriyordu. 'Devletin aleyhine hiç olmadım' diyordu. Biz onun DHKP/C'li olmadığını anladık. 'Beni kullandılar, şimdi sahip çıkmıyorlar' diyordu” dedi.

Haberin Devamı

Duyar'ın, yakalandıktan sonra yaptırılan yer göstermesine ilişkin görüntülerinin bulunduğu bir CD olduğunu söyleyen gizli tanık, “Önceden çok dikkatimizi çekmemişti ama Duyar'ın anlattıklarından sonra bazı detaylara dikkat ettim. Ben örgütte çok iyi bir askeri eğitim aldım. Bu nedenle Duyar'ın yer gösterme CD'sini bir bilirkişi olarak inceledim. Kameraya karşı söylediği sözlerin, kendisine ezberlettirilen sözler olduğu çok belli” diye konuştu.

Duyar'ın, Bayrampaşa Cezaevi'nde Ercal Kartal'ın kendisine Sabancı Center'daki suikastla ilgili kroki verdiğini söylediğini anlatan gizli tanık, “Fehriye Erdal'ın onları binanın girişinde karşıladığını, silahı verdiğini, Özdemir Sabancı'nın odasını gösterdiğini, zaman kalırsa 'Sakıp Sabancı'yı da öldürürsünüz' dediğini anlattı. Zaman kalmadığı ve korktukları için Sakıp Sabancı'nın odasına geçmeden ayrılmışlar. Gültepe'de bir evde saklanmışlar. Sonra da eylemin üstlenildiğini söyledi” dedi.

Haberin Devamı

Bu arada, tanık olarak dinlenilmesi karalaştırılan DSP Genel Başkanı Masum Türker de, duruşmanın sürdüğü yerleşkeye geldi.
Duruşma, gizli tanığın daha önce alınan beyanlarının okunmasıyla sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!