Ona da tahliye

Güncelleme Tarihi:

Ona da tahliye
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 00:00

Üçüncü Yargı Paketi’ndeki düzenlenmeye dayanarak dün de 1980 öncesinde 7 kişiyi katleden ülkücü Muhsin Kehya salıverildi. 3 kez idam, 2 kez müebbet hapse mahkum edilen Kehya, biri kadın kılığında iki kez cezaevinden firar etmişti. Kehya, ‘tahliyesinde emeği geçenlere’ ve referandumda ‘evet’ oyu verenlere teşekkür etti.

Haberin Devamı

1980 öncesinde Kayseri, Adana ve Antalya’da 7 kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle 3 kez idam, 2 kez müebbet hapse mahkum edilen Muhsin Kehya’nın da 3. Yargı Paketi çerçevesinde cezasının infazının durdurulmasına karar verildi. Kararla 22.5 yıldır cezaevinde olan Kehya tahliye edildi.
Ankara 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dünkü duruşmaya Muhsin Kehya’nın aynı zamanda cezaevinden arkadaşı olan avukatı Hasan İlter katıldı.

Düzenlemeye tam uyum

İlter savunmasında,  “12 Eylül 1980’de yapılan askeri darbeden sonra bir sürü haksızlık yapıldı. Bu adaletsizlik yeni çıkan yasayla giderildi. Düzenleme müvekkilime tam uymaktadır. Tahliyesine karar verilsin” dedi. Cumhuriyet Savcısı Halil Maçkaya da görüşünde infazın durdurulmasına karar verilmesini istedi.

MHP’li başkan karşıladı

Haberin Devamı

Mahkeme Başkanı Ali Altınkaya, dosyadaki belgelere göre Kehya’nın işlediği suçların tarihlerinin 1978 ve 1979 olduğunu, suçların, geçen hafta yasalaşan 6352 sayılı Kanun’un geçici 3. maddesinde belirtilen 12 Eylül 1980’e ait olduğuna dikkati çekti. Altınkaya, Kehya’nın infazının durdurulmasına ve tahliyesine karar verdi.                        
Kararın ardından Muhsin Kehya, Kahramanmaraş’taki Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye oldu. 52 yaşındaki Kehya’yı cezaevi çıkışında ailesi, akrabaları, arkadaşları ve MHP Elbistan İlçe Başkanı bekledi. Ancak yoklama kaçağı olarak görünen Kehya önce polis aracıyla Elbistan Askerlik Şubesi’ne götürüldü. Kehya, buradaki işlemlerinin ardından kendisini bekleyen araçla MHP Elbistan ilçe teşkilatını ziyaret etti, partililerle görüştü.

Referandumda ‘evet’ diyenlere teşekkür

Muhsin Kehya, burada tahliyesiyle ilgili soruya “Bu süreçte emeği geçen, başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bey’e, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ Bey’e ve avukatlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. 12 Eylül referandumunda ‘evet’ oyu vererek bizi destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle bağımsız ülkücü kardeşlerime teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Okuyunca kahrolmuş

Muhsin Kehya’nın avukatı Hasan İlter, müvekkilinin, Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul, CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Kulkuloğlu ile Adana İl Başkanı Ahmet Albay cinayetlerinden hüküm giydiği iddialarını yalanlayarak şunları söyledi: “Müvekkilim, 7 öldürme olayı nedeniyle 3 idam, 2 müebbet hapis cezası aldı. Cevat Yurdakul’un ve CHP il başkanlarının katili olduğuna yönelik çıkan haberler doğru değil. Bu olaylarla hiçbir ilgisi yok. Müvekkilim de Yurdakul cinayetiyle ilişkilendirilmesine tepkili ve çok üzgün. Cezaevinde bunları okudukça kahrolmuş. ‘Uzaktan yakından ilgim olmayan bu olayları benim üzerime mi yıkmak, tahliyemi mi engellemek istiyorlar’ diyerek korktuğunu anlattı.”

Haberin Devamı

İki kez hapisten kaçtı

26.5 yıldır değişik cezaevlerinde yatan Muhsin Kehya’nın öldürmekten hüküm giydiği 7 kişi arasında şu isimler var: - Veterinerlik Fakültesi’nin sol görüşlü öğrencisi Teslim Temel. (12 Ocak 1978) - Elazığ TÖB-DER Yönetim Kurulu Üyesi Öğretmen Murat Akın. (2 Mayıs 1979) - CHP Kayseri Merkez İlçe Başkanı Av. Ömer Yılmaz. (28 Ekim 1979)
Muhsin Kehya, 1979’da Adana Cezaevi’nden kaçtı, 12 Eylül sonrası yakalandı. Haluk Kırcı ile birlikte yattığı Bursa Cezaevi’nden de kadın elbiseleri giyerek firar edip Almanya’ya kaçtı. Kehya, burada bir yaralama olayına karışınca 1997’de tutuklandı. 4 yıl hapis yattıktan sonra Türkiye’ye iade edildi.

Haberin Devamı

Yurdakul cinayeti 'İnfaz Çetesi'nde
Gazeteci Recep Bulut’un geçtiğikiz hafta Destek Yayınları’ndan çıkan ‘İnfaz Çetesi’ kitabında 70’li yılların sonu ve 80’li yıllarda işlenen bir dizi siyasi cinayetin izi sürülüyor. Bulut’un anılan kitabında Cevat Yurdakul'un öldürülmesi ile ilgili de ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Adana Emniyet Müdürü olduğu dönemde öldürülen Yurdakul, bir önceki görev yerinde Hatay Emniyet Müdürü olarak görev yapıyordu. Yurdakul 24 Mart 1979’da Adana Emniyet Müdürlüğü görevine atandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!