Teknik ya da pilotaj hatası

Güncelleme Tarihi:

Teknik ya da pilotaj hatası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2012 00:00

Türkiye’nin uluslararası askeri havacılıktaki en önemli uzmanlarından Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Genelkurmay Başkanlığı’nın dünkü açıklamasının ne anlama geldiğini Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:

Haberin Devamı

Uçaksavarla düşürülmemiş

Bu yapacağım değerlendirme Genelkurmay Başkanlığı’nın bulunduğunu açıkladığı malzemelerle ilgili raporuna yöneliktir. Açıklamada belirtilen malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı artığına rastlanmadığının belirtilmesi Türk uçağının füze ile düşürülmediği anlamına geliyor. Yine açıklamada belirtilen, ‘Herhangi bir mühimmata rastlanmamıştır’ın belirtilmesi de uçağın, uçaksavarla düşürülmediğini ortaya koyuyor.

Bugün neden iddia oldu?

Şu andaki elde bulunan parçalar üzerinde yapılan incelemelerden uçağın teknik veya pilotaj hatasından düştüğünü söylememiz mümkün. Tam ve net bir bulguya sahip olabilmek için uçağın ana gövdesini de bulup onun üzerinde gereken her türlü araştırmayı yapmak lazım. Bir uçak en az 104-105 bin parçadan oluşuyor. Bu parçaların hepsini incelemek lazım.
Açıklamada dikkat çeken bir unsur da ‘Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen’ ifade. Şimdiye kadar Suriye’nin uçağı düşürdüğünü söylüyorduk. Bugün neden iddia oldu anlamadım. Bana göre artık bu işin içine siyaset girdi. Suriye baştan beri füzeyle düşürmediğini söylüyor. Amerika da seçim öncesi Suriye ile savaşa girmek istemediğinden uçağın nasıl ve nerede düşürüldüğünü dikkate bile almıyor. Aynı şekilde NATO da bize tam destek vermedi. Sanırım Türkiye de yavaş yavaş füze iddiasından vazgeçiyor olabilir.”

Düşme ihtimali

Bir askeri yetkili ise bölgede alçak uçuş yapan RF-4 uçağının, karadan geldiğini sezdiği bir unsurdan kaçma manevrası yaparken düşme ihtimalinin de araştırıldığını söyledi.                 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!