Pilotları bulunca şaşırdım

Güncelleme Tarihi:

Pilotları bulunca şaşırdım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2012 00:00

Suriye’nin düşürdüğü Türk keşif uçağı ve pilotların cenazesinin bulunması çalışmalarına katılan Nautilus araştırma gemisi, Bodrum’a döndü.

Haberin Devamı

Geminin Türkiye’deki sorumlusu Bodrum Karya Kültür ve Sanat Vakfı (BOSAV) Başkanı Tufan Turanlı, “Nautilus bilimsel araştırmalar tarihinde ilk kez bir askeri operasyonda görev aldı ve 2 gün 4 saat gibi kısa sürede enkaz ve pilotlarımızın cesedine ulaşıldı. Uçağın nasıl düştüğü, Nautilus’un çektiği 52 saatlik video kaydı ve uçağa ait çıkarılan parçaların incelenmesinden sonra ortaya çıkacak. Bu konuda üretilen rivayetlere asla inanılmasın” dedi.
Turanlı ile Nautilus Bilimsel Araştırma Grubu Başkanı Dr. Katy Croof Bell ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Harun Özdaş, dün basın toplantısı düzenlediler. Turanlı, şunları söyledi: “Eğer Nautilus bu görevi yapmasaydı şehit pilotlarımızı oradan çıkaramayacaktık. Çalışmalara 1 hafta geç başlasaydık, şehitlerimiz ve uçak belki de bulunamayacaktı. Suyun altında pilotlarımıza ulaştığımızda çok şaşırdık. Çünkü suyun üzerinde bulunan postal ve kask nedeniyle konuştuğumuz uzmanların büyük bölümü gibi ben de pilotlarımızın Suriyeliler’in elinde esir olduğundan emindim. Bu nedenle önce şaşırdım sonra üzüldüm, sonra da sevindim. Çünkü o pilotlarımızı oradan alıp ailelerine, ülkemize ve Türk halkına teslim etmeyi başarmıştık.”

Çeşme işe yaradı

 Dr. Katy Croof Bell, Nautilus’un bağlı bulunduğu Amerikan Deniz Araştırma Vakfı Başkanı Dr. Robert Balard ile Dışişleri Bakanlığı Havacılık ve Denizcilik Daire Başkanı Büyükelçi Çağatay Erciyes’in yürüttüğü arama ve kurtarma operasyonunda, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından tespit edilen 8 hedefte inceleme yaptıklarını söyledi. Bell, “Deniz Kuvvetleri’nin Çeşme araştırma gemisinin sonar kayıtları bizim çalışmamızı hızlandırdı. Çalışmalara başlar başlamaz ve robotları su altına indirdiğimiz 2’nci noktada önce uçağın enkazına, ardından pilotlara ulaştık. Şehit pilotların ailelerine başsağlığı dilerken, cenazelerinin bulunması nedeniyle acılarının az da olsa dinmiş olmasını arzu ediyoruz” dedi.

ABD elçisi kutladı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de Nautilus’a gönderdiği kutlama mesajında şunları söyledi: “Bilimsel çalışmalarına ara vererek, Türk savaş uçağı ve pilotların cenazesini bulmak için çok hızlı şekilde hareket eden ekibe teşekkür ediyorum. Uçağın düşürülüş nedenleri açısından Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliği azaltacak çalışmalar ile enkazın ve pilotların bulunması bölgedeki gelişmeler açısından olumlu olacaktır. Bu çalışma ile pilotların Suriye’nin elinde olmadığı da ortaya çıkmış bulunmaktadır. Türk halkına ve pilotların ailelerine cenazeleri teslim ederek çok önemli ve onur verici bir çalışmaya imza attınız. Tüm ekibi tebrik ediyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!