Cehennemdere ağlattı

Güncelleme Tarihi:

Cehennemdere ağlattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2012 00:00

Mersin’in Çamlıyayla ilçesi, Sebil beldesindeki Cehennemdere üzerinde hidroelektrik santralinin yapımına karşı çıkan çevreciler, kesilen ağaçları görünce gözyaşlarını tutamadı.

Haberin Devamı

Cehennemdere’de HES’e Hayır Platformu’nu oluşturan Çevre Kültür Sanat Merkezi, Fotoğraf Derneği Tarsus Şubesi, Çukurova Off Road, Tarsus Off Road, Tarsus Güçbirliği Vakfı ve Doğaseverler Derneği üyeleri, Cehennemdere Irmağı’na üzerinde Sebil Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin inşaatına başladığı 22 megawatt güce sahip olacak Sebil Regülatör ve HES şantiyesinde protesto eylemi yaptı. Çevrecilerin protestosuna CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de destek verdi. Cehennemdere Vadisi’ne giden yolun demir kapı ve tel örgülerle kapatılması üzerine çevreciler, yaya olarak inşaat bölgesine ulaşmaya çalıştı. Şantiye bölgesinde dev ağaçların köklerini gören bazı çevreciler ağladı. Sedir, çam ve ardıç ağaçlarının yoğun olduğu yörede, binlerce ağacın kesildiğini gören CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, şöyle dedi: “Cehennemdere’de endemik bitkiler ve asırlık ağaçlar var. Buraya hidroelektrik santrali yapmak hangi anlayışın işi? Hangi kriterlere göre çevre etki değerlendirmesi yapılmış da olumlu rapor verilmiş? Anlamak mümkün değil. Bu proje bir çevre katliamıdır.”

Kesilen ağaçlara isyan

Haberin Devamı

? 150 metre uzunluğunda, genişliği yer yer 40-50 kilometreyi bulan Cehennemdere Vadisi’nde, 105 familyaya ait 428’i endemik, 1786 bitki türü yetişiyor. Türkiye florasının 7’de 1’i, endemik bitki türlerin 10’u vadide bulunuyor. Bern Sözleşmesi Appendix-I’de Kesin Koruma Altındaki Flora Türleri arasında gösterilen orkide, havacıva, mercanköşkü, muhabbet çiçeği ve siklamen Cehennem Dere’nin nadide türleri arasında yer alıyor. Cehennemdere Vadisi’nde nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban keçisi Capra Aegagrus, Toros kertenkelesi, Bolkar engereği, sarı yılan, Türk lekeli semenderi, alaca ağaçkakan, Türk avurtlağı, kulaklı toygar da yaşıyor. Akarsuda ise Adana inci balığı, siraz balığı, doktor balık, yılan balığı, kırmızı benekli alabalık, su samurları bulunuyor.          

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!