Uçak burundan füzeyle vurulmuş

Güncelleme Tarihi:

Uçak burundan füzeyle vurulmuş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 09:13

TÜRKİYE’nin uluslararası askeri havacılıktaki en önemli uzman ismi emekli hava korgeneral Erdoğan Karakuş, Hürriyet’e Genelkurmay’ın yayınladığı fotoğrafları değerlendirip, şu çarpıcı tespitlerde bulundu:

Haberin Devamı

“Uçağın Esad’ın dediği gibi uçaksavarla değil, füzeyle vurulduğu anlaşılıyor. Uçak çok büyük ihtimalle burnu Suriye tarafına çevrili direkt Suriye’nin üzerine doğru uçuyordu. Aksi durumda haritada görüldüğü şekilde Suriye kıyısına paralel uçsaydı, dünyanın yuvarlaklığı nedeniyle burundan isabet alması çok zor olurdu. Kuyruktan isabet alırdı. Kuyruktan isabet alan bir uçak rahat kurtulur.  NATO’nun  Sırbistan’a yaptığı hava operasyonunda Fransız uçağı kuyruktan isabet almasına rağmen rahatlıkla uçak gemisine iniş yapmıştı. Bu durumda pilotlar da koltuğu çekip kurtulabilirlerdi.

Haberin Devamı

Hareket bile edememişlerdir

Uçak burundan füzeyi yediği için pilotlar hareket bile edememiştir.  Bu durumda da postal ve kaskların bulunması çok normaldir. Çok basit bir kaba hesapla şunu söylemek mümkündür: Uçak 18-19 mildeyken füze fırlatılmıştır. Füzenin hızı saatte 2 bin, uçağın hızı da o esnada 800-900 km.dir.  Bu durumda  füzeyle uçak 13 milde buluşmuş, uçak füzeyi yedikten sonra da havada sürüklenip Suriye hava sahasına girip 8-9 mile düşmüştür.

Kritik soru

Burada sorgulamamız gereken bir başka şey daha var.  Genelkurmay’dan MİT’e devredilmiş elektronik sistem (GES) füzenin fırlatıldığını nasıl tespit edemedi?  Bu sistem Genelkurmay’dayken, Ege’de biz eğitim uçuşu yaparken, karşı koymak için hangi adadaki Yunan uçağının motor çalıştırmaya başladığını daha yerdeyken tespit eder, havadaki pilotumuza bildirir, ona göre durum almasını sağlardık.  Suriye’nin  füze rampasının hareketlilik sesi tespit edilip, pilotlara bildirildi mi?  Bildirilmiş olsa çocuklar ona göre davranırdı diye düşünüyorum. Bu kritik soru da yanıt bulmalı.”

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!