Çamlıca Tepesi'ne en az 6 minareli cami

Güncelleme Tarihi:

Çamlıca Tepesine en az 6 minareli cami
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2012 08:54

Çamlıca Tepesi'ne tüm İstanbul'dan görülecek bir cami yapmayı planladıklarını açıklayan Başbakan’ın camiyi yapması için gönlündeki isim belli oldu. Başbakan’ın isteğiyle projenin başına getirilen Kahramanmaraş Belediyesi İmar Müdürü Hacı Mehmet Güner, Çamlıca’ya 6 minareli bir cami yapacak.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Tüm İstanbul’dan görülecek” diye tanımladığı Çamlıca Tepesi’ne yapılacak caminin ayrıntıları belli oluyor. Kahramanmaraş’ta yaptığı Abdülhamit Han Camii’nin Başbakan Erdoğan tarafından çok beğenilmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşavirliği’ne atanarak İstanbul’a transfer edilen Mimar Hacı Mehmet Güner, 20 gündür çizimini yaptığı projeyi Milliyet Gazetesi'nden Gürkan Akgüneş'e anlattı: “Proje büyüklük olarak çok iddialı. Ecdadın yaptığından da geniş kubbe kullanacağız. Minareleri dünyadaki en yüksek cami olacak. Medine-i Münevvere’yi (Minaresi 105 metre) bile geçeceğiz. Minimum 6 minare olacak ama bir sürpriz de olabilir.”

BAŞBAKAN'IN İSTEĞİYLE PROJENİN BAŞINDA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mayıs’ta Üsküdar’da katıldığı bir açılışta, Çamlıca Tepesi’ne tüm İstanbul’dan görülecek bir cami yapmayı planladıklarını açıklamıştı. Erdoğan’ın gönlündeki camiyi yapacak isim de belli oldu. Kahramanmaraş Belediyesi İmar Müdürü Hacı Mehmet Güner, Başbakan’ın isteğiyle projenin başına getirildi.

Haberin Devamı

Mimar Güner’in Çamlıca Camii’nin mimarı olmasına uzanan süreç geçtiğimiz mayıs ayında Erdoğan’ın Kahramanmaraş ziyaretiyle başladı. Maraş’ta gezdiği Abdülhamit Han Camii’ni çok beğenerek mimarının kim olduğunu öğrenen Erdoğan caminin mimarını da bulmuş oldu. Erdoğan’ın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşavirliği’ne atanarak İstanbul’un yolunu tutan Güner, yaklaşık 20 gündür 3 kişilik ekibiyle birlikte cami projesini çiziyor. Kendileri için kiralanan özel bir ofiste çalıştıklarını anlatan Güner, projeyle ilgili şunları söyledi:

2-3 AY İÇİNDE TOPLARIZ

Proje için bakanlık müşavirliğine atandım. Projeyi biz hazırlıyoruz. Ekip başı benim. Yeni mimar arkadaşlar aldık. Onlar da bana yardımcı oluyorlar. Müellif mimar benim. Başbakan projeyi bitirmenin 2 yıl süreceğini söylüyor, 2-3 ay içinde toplarız inşallah.

YENİ BİR PROJE

Her proje kendine özgü olur. Mimari projelerde benzetmek isterseniz her camiyi birbirine benzetebilirsiniz ama her mimar projesini yeniden hazırlar. Bu da öyle bir proje, yeni bir proje. Farklı olacak tabi. Belki Sultanahmet’e, belki Selimiye’ye, belki herhangi bir eski Osmanlı Selahaddin Camii’ne benzeteceğiz ama yeni bir projedir. Birbirinin aynısı olmaz. Her proje kendi içinde yeniden hazırlanır.

Haberin Devamı

KLASİK TARZDA, 15 BİN METREKAREDE

Klasik tarzda olacak. Neticede cami yapıyorsunuz, kubbesiz minaresiz olmaz.
İddialıyız. Başbakanımızın basında açıkladığı bilgiler çerçevesinde hareket ediyoruz. 15 bin metrekare civarında bir eser olacak inşallah.
Çizimler başlayalı 20 gün falan oldu. 1,5 -2 ayımızı daha alır. Kolay değil büyük  ve önemli bir proje yapıyorsunuz.

Çamlıca Tepesine en az 6 minareli cami
üner’in Kahramanmaraş’ta yaptığı ve Erdoğan’ın çok beğendiği cami.
BAŞBAKAN'LA GÖRÜŞMEDİM

Başbakan'la görüşmedim ben. Şu ana kadar hiç yüz yüze gelmedik. Sadece bakanlıkta görevlendirildim. Caminin çok beğenildiği bilgisini de sayın bakanımız (Erdoğan Bayraktar) verdi. Görüştük onunla. Kahramanmaraş’ı ziyarete geldiler.  Sadece “Birlikte çalışabiliriz” dedi. 1 hafta sonra teklif edilince reddedemedim.

Haberin Devamı

MARAŞ'TAKİ CAMİ 17 SENE SÜRDÜ

Kahramanmaraş'taki Abdülhamit Han Camii ilk camiim. Daha sonra Rahmet Camii ve Otogar Camii’ni yaptık ama o ölçekte yaptığımız ilk cami. Diğerleri modern. Abdülhamit Han’ın yapıldığı arsa o zaman belediyenindi. Teknik Üniversite mezunuyum. O ölçekte bir camiyi ancak benim yapacağım kanaati oluştu ve öylece başlamıştım. Onun hikayesi 1994’e gider. 17 sene sürdü o cami. Tamamen hayırseverlerin desteğiyle yapıldı o yüzden uzun sürdü. Bir fiil ilgilenmiş olduk, 15-16 sene gönüllü olarak.

BİR ANDA GÖZÜMÜZÜ İSTANBUL'DA AÇTIK

Çok güzel bir duygu. Reddedemedim zaten, düşünün yani apar topar “Hadi istiyoruz seni” deyince bakanımız... Bir anda gözümüzü İstanbul’da açmış olduk. Ev arıyoruz şimdi burada. Ailemi getiremedim.
İzin gerekli değil. Buranın üst ölçek planları bakanlık tarafından onaylandı. Planları bakanlık yapmış. “Projeye başla” dediklerinden bu yana 25 gün oldu. Herhalde alt yapısı bitmiştir.

Haberin Devamı

MİNARELERİ EN YÜKSEK OLACAK

Büyüklük olarak iddialı. Ecdadın yaptığından da geniş kubbe kullanacağız. Minareleri en yüksek olacak. Medine-i Münevvere’yi bile geçeceğiz. Kendi proje konsepti içerisinde çıkıyor zaten o yükseklikler. Minareler en yüksek minare olacak, kubbe ölçüleri en geniş olacak. Yapılmışlar içerisinde. Dünyadan bahsediyorum. Bu zamana kadar en yüksek olan 105 metreyle Medine-i Münevvere’nin minareleri. Bizimki onu geçiyor inşallah. İddialı bir proje.

EN AZ 6 MİNARELİ OLACAK

Minare sayısı sürpriz. Orada da bir iddiamız olacak. İlerleyen safhalarda ortaya çıkacak. Minimum altı minare olacak.
Dünyada çok örneği var. Her dönem mimari eserleriyle anılır. Paris’teki Eyfel Kulesi niye yapılmıştır veya Viyana’daki kule. Her dönem kendi mimari eserleriyle anılır. Geleceğe bir miras bırakmak bu dönemi anma adına bence güzel bir yaklaşım. Bunun fonksiyonu cami olur, başka bir eser olur. Herşeyle anılabilir dönemler. Yanlış olduğunu zannetmiyorum.

Haberin Devamı

HACI MEHMET GÜNER KİMDİR?

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 1988 yılında mezun olan Güner, 1989 yılı Şubat ayında Kahramanmaraş Belediyesi’nde kamu görevine başladı. Belediye İmar Müdürlüğü’nde yapı ruhsat, kaçak yapı denetim, kullanma izni, istimlak servislerinde kontrolör olarak çalışan Güner, 2008 yılında imar müdürü oldu. 1996 yılında Kahramanmaraş Mimarlar Odası yönetim kurulu üyeliğine seçilen Güner, 5 yılı yönetim kurulu başkanlığı olmak üzere 8 yıl oda yönetiminde görev yaptı.
Kahramanmaraş Belediyesi yeni hizmet binası ve Kültür parkı ulusal proje yarışmalarında raportör olarak görev yapan Güner, Mimarlar Odası Kahramanmaraş hizmet binası proje yarışmasında jüri üyesiydi. Güner’in imza attığı projeler arasında; Yenişehir çok katlı otopark, Şehirler arası ve ilçe terminali, Abdulhamit Han Camii, Saçaklızade Kütüphanesi, İtfaiye binası, Binevler Sosyal Tesisleri, Rahmet Camii, Serintepe Yüzme Havuzu ve Belediye İlköğretim Okulu var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!