Erdoğan: Er ya da geç bu işi başaracağız

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Er ya da geç bu işi başaracağız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2012 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Dağlıca’da 8 askerin şehit olduğu saldırının ardından yaptığı ilk açıklamada terörle mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirterek, “Er veya geç bu işi başaracağız” dedi. G-20 Zirvesi için Meksika’nın Los Cabos kentinde bulunan Erdoğan, otelinden çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtlayarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

Sonuna kadar mücadele

“Dağlıca’daki hain, alçakça saldırı sonucunda 8 askerimizi kaybettik. Milletimizin başı sağolsun. Terörle olan mücadele, birilerini de artık öyle zannediyorum ki, çok daha farklı bir şekilde uyarmış olması lazım. Terörle mücadelede bu işin sadece güvenlik boyutunu değil, farklı boyutlarını da ele almak suretiyle çalışmalarımızı hep sürdürdük. Terörle mücadelede bir zamanlama, bir timing söz konusu değil. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz.

Kimse pazarlık etmesin

Gerek Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi istikametinde, gerekse şu noktada özellikle parlamentoda grubu olan siyasi partilerle atacağımız adımlar çerçevesinde tüm medyasıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, el ele vermek suretiyle atacağımız adımlar çerçevesinde bu işi er veya geç başaracağız. Tüm mesele, ‘Benim burada payım olamaz, ben burada yokum veya ben buradan nasıl bir rant elde ederim’ kaygısı içinde değil, burada bizim tek kaygımız, tek endişemizin ülkemize barışın, huzurun gelmesini temin etmektir. Ve hiçbir zaman da terörü hiç kimse bizimle pazarlık konusu etmesin.
Yapılacak olan tek şey vardır, teröristlerin silahlarını bırakmalarıdır. Ondan sonra farklı ülkelere mi giderler, bu konuda bunlar, denenmiş, söylenmiş şeylerdir. Buyursunlar gitsinler ama ülkemizde hiçbir zaman operasyonel bir sürekliliğe, yol haritasına biz müsaade etmeyiz, edemeyiz.”

Haberin Devamı

Eğlence gezisi değil

Başbakan Erdoğan, “Son terör saldırılarının ardından yine de Brezilya’ya gidecek misiniz” sorusuna da, “Bu eğlence gezisi değil” yanıtını verdi.

Obama: Yanınızdayız

DAĞLICA saldırısının ardından bir araya geldiği ABD Başkanı Barack Obama’dan, Başbakan Tayyip Erdoğan’a, “Yanınızdayız” desteği geldi. Erdoğan’a başsağlığı dileyen Obama, “PKK ile mücadelede ülkem sizinle birlikte. Amerikan halkı Türk halkının acısını en derinden paylaşıyor” dedi. G20 zirvesi için Meksika’nın Los Cabos kentinde bulunan Erdoğan, Obama ile bir araya geldi. Türkiye saati ile 22.15’te başlayan görüşme 40 dakika sürdü.
Görüşmede Erdoğan’a Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik eşlik etti.

Suriye’nin masaya yatırılması planlanan görüşmenin ana gündemini Dağlıca saldırısı nedeniyle “terörle mücadele” oluşturdu. Erdoğan, Obama’ya Dağlıca saldırısına atıfta bulunarak terörle mücadelede kararlılık mesajı verirken, ABD’nin anlık istihbarat paylaşımının önemine değindi. Obama da Erdoğan’a, “PKK ile mücadelede ülkem sizinle birlikte. Amerikan halkı Türk halkının acısını en derinden paylaşıyor” dedi.

Toplumsal barış sürecine engel  olamaz

Başbakan Tayyip Erdoğan, Dağlıca saldırısı dolayısıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e başsağlığı mesajı gönderdi. Başbakan Erdoğan, mesajında terör örgütünün çok yaklaşılan toplumsal barış sürecini etkilemesinin kesinlikle engelleneceğini belirtti. Başbakan Erdoğan, Türkiye’de toplumsal barış ve uzlaşmaya çok yaklaşıldığı dönemlerde PKK’nın eylemler yaparak süreci baltalama gayreti içine girdiğini kaydetti. Erdoğan mesajında “Terör örgütünün çözüm süreçlerini etkilemesi de kesinlikle engellenecek, bu tür saldırılar çözüm umutlarını asla yok etmeyecektir. Bu alçakça saldırılara rağmen, bu haince tuzaklara rağmen, bir yandan terörle kahramanca mücadele etmeye, diğer yandan demokratik standartları daha ileri seviyelere taşımaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi. ANKA

Haberin Devamı

Putin’le ortak Suriye adımı

TÜRKİYE ve BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye tasarısını veto eden Rusya arasında yeni bir adım atıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından, Suriye konusunda iki ülke bakanlarının görevlendirildiğini açıkladı. G20 zirvesi için Meksika’nın Los Cabos kentinde bulunan Erdoğan ve Putin, 1’inci oturumun ardından bir araya geldi. 40 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan şöyle konuştu:

“Sayın Putin ile bizim yaptığımız görüşme, geleceğe yönelik neler yapabiliriz istikametinde oldu. Sayın Putin, Dışişleri bakanına, ben Dışişleri bakanıma görevleri verdik. Bundan sonraki sürecin Dışişleri bakanları müşterek olarak çalışmaları yürütecekler. Bu arada belki doğrudan komşular diyebileceğimiz ülkelerle veyahut daha önce alınmış olan bir karar var biliyorsunuz, o kararda da BM, Arap Ligi bu işin içindeydi. Onlarla beraber tekrar bu sürecin sürdürülmesine yönelik bazı adımlar atılabilir. Bundan sonraki süreci ağırlıklı olarak dışişleri bakanlarımız yürütecekler.”

Sürpriz görüşme

Başbakan Erdoğan, Obama görüşmesinden önce BM’deki Suriye tasarısını Rusya ile veto eden Çin’in Devlet Başkanı Hu Jintao ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan Jintao’dan Suriye’de akan kanın durması için Çin’in daha aktif rol oynamasını istedi. Erdoğan, Meksika’daki temaslarının ardından Brezilya’ya geçerek Az Gelişmiş Ülkeler ve Rio+20 toplantısına katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!