Ergenekon’u anlamıyorum

Güncelleme Tarihi:

Ergenekon’u anlamıyorum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2012 00:00

Ergenekon davasının tutuklu sanıkları eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve MHP Milletvekili Engin Alan’la Silivri Cezaevi’nde görüşen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye Raportörü Fransız Sosyalist Parlamenter Josette Durrieu, “Ergenekon’un ne olduğunu anlama ihtiyacı içindeyim” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet Daily News’a konuşan Durrieu, özetle şunları söyledi: “Türkiye’de çok fazla insan hapse atılıyor, yani sadece askerler ve tutuklu milletvekilleri değil, gençler de var, öğrenciler de var, çocuklar var, üniversite öğretim üyeleri var. Bu kadar çok sayıda insanın tutuklu olması demokraside başlı başına sorun yaratıyor. Merak ettiğim şey şu: Ergenekon denildiği zaman bunun ne olduğunu tam olarak anlama ihtiyacı içindeyim. Bunun altında tam olarak ne yatıyor? Gerçek anlamda bir örgüt mü var? Bir örgüt varsa tabii ki her örgütte olduğu gibi bunun da birtakım sorumluları vardır. Yoksa acaba bu farklı yapılanmaların, farklı dönemlerde yaptığı eylemlerin toplamı mı? Yoksa bu örgüt yapısı bana farklı kişilerce sık sık söylendiği gibi hayali bir örgüt mü?
Adalette sorun var
Genelkurmay Başkanı’nın özel durumuna gelince, ki gördüğüm kişiler arasında parlamenterler de var orada, mesele şu; eğer burada gerçekten bir komplo, bir başarısız darbe girişimi söz konusuysa bunun tabii ki soruşturulması son derece doğal. Buradaki sorun şu, bu insanlar şu anda hapiste, tutuklu durumdalar ve kendi söylediklerine göre de ‘Bizim aleyhimizde delil yok’ diyorlar. Buradaki sorun bu insanların bu kadar uzun süre tutuklu bulunmaları. Bu masumiyet karinesi açısından kabul edilebilir bir şey değil. Bu da tabii adalet mekanizması ve adalet sisteminin işleyişinde esas sorun olduğunu gösteriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!