Ölüm gerçekleÅŸti, isyan büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Ölüm gerçekleşti, isyan büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 15:48

Yalova’da ayırmaya çalıştığı kavganın ortasında kalan ve iddiaya göre gelen polislerin sıktığı biber gazından etkilenip düşerek fenalaşan astım ve panik atak rahatsızlığı bulunan 31 yaşındaki Çayan Birben’in, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşti. Çayan'ın annesi, kız kardeşi ve yakınları fotoğrafına dokunarak, ''Bizi böyle bırakma'' diye feryat ettiler. Birben'in tutuklu CHP milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın akrabası olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İstanbul’da bir avukatın yanında çalışan Çayan Birben, hafta sonu tatilini geçirmek üzere Yalova’ya ailesinin yanına geldi. Pazar günü öğleden sonra dolaşmaya çıkan Çayan Birben, Fevzi Çakmak Mahallesi Yıldız Sokak Abdullah Baştürk Parkı’nda çıkan kavgayı görüp ayırmaya gitti.

ÖLÜM GERÇEKLEŞİNCE POLİSLERİ LİNÇ ETMEK İSTEDİLER / WEB TV

Çayan Birben, bir anda kargaşanın ortasında kaldı. Bu sırada yakında bulunan ve kavgayı görüp müdahalede bulunan polisler, iddiaya göre arbede sona ermeyince tarafları ayırmak için biber gazı kullandı.

POLÄ°SÄ°N SIKTIÄžI GAZ HAYATINA MAL OLDU / WEB TV

ÇAYAN ÖLDÜ, AİLESİ İSYAN ETTİ, POLİS İLE GERGİNLİK YAŞANDI / Foto Galeri

Astım ve panik atak rahatsızlığı bulunan Çayan Birben, iddiaya göre biber gazından etkilendi. Nefes alıp vermekte güçlük çeken ve yakındaki bir internet kafeye giren Birben, buradaki tuvalette elini yüzünü yıkamaya çalışırken baygınlık geçirip düştü. İnternet kafedekiler, kavganın ardından içeri geldiklerinde Birben’i yerde yatarken görünce, hemen ambulans çağırdı.

Haberin Devamı

Çayan Birben, gelen ambulansla Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Koma halinde olan Birben, burada Yoğun Bakın Ünitesi’nde tedavi altına alındı.

AİLESİ: BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞTİ

’Ergenekon’ davasının tutuklu sanığı CHP Milletvekili Prof. Dr. tutuklanan Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın amcasının kızı olan ve hastane bahçesinde gözyaşı döken 4 çocuk annesi Yücel Birben, "Oğlum ne olursun Çayan’ım beni böyle çaresiz bırakma" diye feryat etti. Anne Birben, doktorların kendilerine oğlunun beyin ölümünün gerçekleştiğinin söylendiğini, ancak bunu bir süre önce kalp ameliyatı olan eşi Ahmet Birben’e söyleyemediklerini belirterek, "Ona ’tedavisi sürüyor’ diyebildik" dedi.

Çayan Birben’in dayısı Müfit Haberal, polisin, uyarılara rağmen biber gazı sıktığını iddia etti. Müfit Haberal, "Hiçbir bıçağın ve silahın olmadığı kavgada polisler biber gazı sıkmış. Ellerine aldıkları biber gazını silah gibi kullanıyorlar. Doktorlar beyin ölümünün gerçekleştiğini bize söyledi. Makineye bağlı yaşatılıyor. Fişi çekildiği zaman ölümü gerçekleşecek. Biz bu olayın peşini bırakmayacağız" dedi.

Haberin Devamı

"OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ"

Ailenin avukatı Melike Korkmaz ise olayını peşini bırakmayacaklarını söyledi. Ailenin, konuyla ilgili Yalova Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen avukat Korkmaz, "Çayan Birben’in kavgayla ilgisi yoktu. Adli Tıp raporunu bekleyeceğiz. Kesin ölüm nedeni belirlenecek. Orada bulunan birisi biber gazı sıkıldıktan sonra tansiyonu yükselip, beyninde bir damar patlıyorsa bunun sebebi tabi ki biber gazıdır" dedi.

POLÄ°S YÄ°NE BÄ°BER GAZI KULLANDIÂ

Çayan’ın ölüm haberi üzerine annesi Yücel Birben bayılırken, yakınları hastane önünde 'katil polis' sloganları attı. Bir grup da hastane bahçesindeki polis kulübesinin camlarını kırdı. Grup daha sonra ekip otosuna saldırınca polis havaya ateş etti. Gruba müdahale eden polis, yine biber gazı kullandı.

ÖDP GENEL BAŞKANI HASTANEYE GELDİ

Hastaneye Birben ailesini ziyaret etmek için ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da geldi. Alper Taş buraya sadece siyasi parti genel başkanı sıfatıyla değil Çayan’ın bir akrabası ve köylüsü olarak geldiğini söyledi. Taş, "Bu biber gazlarını polis teşkilatı adli olaylarda insanların üzerinde deneyerek mi test ediyor. Bu olayın üstünü kimse örtemeyecek. Devlet yetkililerinin yaptığı hiçbir şey yanlarına kalmayacak. Umarız bu son olur. Bir daha böyle olaylarla karşı karşıya kalmayız" diye konuştu.

EMNİYET MÜDÜRÜ: "SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR"

Yalova Emniyet Müdürü Ahmet Selim Akyıldız, olayın soruşturmasının adli ve idari olarak her yönüyle sürdürüldüğünü açıkladı. Soruşturmaların dışında gerçeğe aykırı beyanların yanlış anlaşılmalara neden olduğunu söyleyen Akyıldız, "Bu hususlarda dikkatli olunması lazım. Her şey kendi yasal mecrası içerisinde gidiyor. Bunun dışında söylenebilecek bir şey yok" dedi.

EMNİYET'TEN YAZILI AÇIKLAMA: ARKADAŞLARIYLA SALDIRDI

Bu arada Yalova Emniyet Müdürlüğü, bugün Çayan Birben’in ölümünden önce konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 27 Mayıs günü kavga ihbarı alındığı ve iki ayrı ekibin olay yerine yönlendirildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Olay yerine intikal eden 4626 ve 4642 kodlu ekipler, E.Y. ve oğlu U.Y. ile F.D. ve yanında bulunan O.D. ve K.B. isimli şahısların tartıştıklarını, ancak kavga olayının olmadığını görmeleri üzerine şahıslarla görüşmeye ve bilgi almaya çalışarak GBT sorgulaması yapmaya başlamışlardır. Bu esnada görüştükleri şahısların üzerine parkın içinden, içlerinde Çayan Birben’in de bulunduğu 4- 5 kişilik genç erkek gurubun, küfür ederek saldırıda bulundukları, bu gurubun içinde bulunan E.D. isimli şahsın elinde metal jop bulunduğu ve E.Y. isimli şahsa vurmaya başlaması üzerine tarafları ayırmak için müdahale edilmiş ve telsiz ile takviye ekip talebinde bulunulmuştur. Olayın ani olarak gelişmesi, metal jop kullanılması, bir tarafın kalabalık olması ve hedef alınarak şahsa saldırıda bulunulması, yapılan kolluk uyarılarına uyulmaması nedeni ile görevliler tarafından biber gazı kullanmak sureti ile 4- 5 kişilik grubun saldırısı öncelikle defedilmiş, tarafların birbirinden ayrılması sağlanmıştır. Bu müdahale sonrasında kavgaya karışan 2 kişi yakalanmış, diğerleri olay yerinden kaçmıştır. Kısa bir süre sonra olay yerine yakın bir işyeri sahibi, orada bulunan 4532 kod nolu ekip personeline, sahibi olduğu internet cafede yatar vaziyette bir şahıs bulunduğunu bildirmiş, ekip bu bilgi üzerine haber merkezi aracılığı ile ambulans talebinde bulunmuş ve şahıs sağlık ekibinin müdahalesi sonrasında hastaneye götürülmüştür. Olayın akabinde kavgaya karışan şahısların kimlik tespiti cihetine gidilmiş, olaya karışan S.D., E.D., S.D., H.G.A., K.B. isimli şahıslar kısa süre içerisinde yakalanmış, gerekli adli tahkikat işlemlerine başlanılmıştır. Ayrıca bu husus ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nden Polis Başmüfettişi talep edilmiştir. Sonucu itibariyle olaya müdahale sonrasında yaralı olup, tedavisi devam eden şahsın durumu derin üzüntü ile karşılanmıştır. Kamuoyuna duyurulur."

Olayla ilgili soruşturma sürdürülürken, Bursa Adli Tıp Kurumu’nda otopsi yapılması beklenen Çayan Birben’in Rize’de toprağa verileceği belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!