YÖK'ten bilgi edinmek artık daha kolay

Güncelleme Tarihi:

YÖKten bilgi edinmek artık daha kolay
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2012 00:00

YÖK, yükseköğretime ilişkin her türlü soruya ilişkin cevapları daha hızlı ve doğru iletebilmek için internet sitesinde yeni bir uygulama başlattı.

Haberin Devamı

YÖK'ün internet sitesi “www.yok.gov.tr”de hizmete başlayan “Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar” bölümü vatandaşların akıllarına takılan sorulara hemen yanıt bulabilmeleri için kolaylık sağlıyor.


Türkiye genelindeki üniversite, öğretim elemanları ve öğrenci sayıları düşünüldüğünde oldukça geniş bir kesime hizmet veren YÖK, bu uygulamayla personelinin de yükünü hafifletti.


Daha önce vatandaşların sorularına telefon üzerinden yanıt veren kurum personeli, internet üzerindeki bu yeni uygulamayla iş yükünden kurtuldu, kişiler de sorularının cevaplarına daha çabuk ulaşabilme imkanı elde etti.


İlgili bölümde istedikleri cevabın sorularını bulamayan kişiler, sistem üzerinden sorularını yazarak yanıtlanması talebinde bulunabiliyor. Bildirilen soru, çalışanlar tarafından incelendikten sonra cevaplanıyor.

Haberin Devamı


Kişiler isterlerse “Sıkça Sorulan Sorular” bölümünde yer alan Bilgi Edinme Başvuru Sistemi Formunu da doldurarak merak ettikleri sorulara kişisel olarak cevap alma yoluna da gidebiliyor.



KATSAYI UYGULAMASINA İLİŞKİN SORU

 

İnternet sitesinde açılan yeni bölümde “Personel İşlemleri”, “Avrupa Birliği”, “Eğitim Öğretim”, “Strateji”, “Diploma Denklik” başlıkları altında çeşitli sorular ve cevapları bulunuyor.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS), Dikeyi Geçiş Sınavı (DGS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), denklik işlemleri, harçlara ilişkin soruların yanı sıra, hazırlık sınıfı geçme, lisans, lisansüstü, uzaktan eğitimlere ilişkin pek çok bilinmeyen konuya cevap sunuluyor.
“Lisansüstü programlardan atılma kaldırıldı mı?” sorusu için, “Lisanüstü programlar için de öğrenim süresi sınırlaması kaldırılmış olup, lisansüstü programların eğitim-öğretim süreçleri Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği yayınlandıktan sonra netleşecektir” cevabı veriliyor.


“Bir önceki yıl yapılan ÖSYS ile herhangi bir programa yerleştirilen öğrenci kayıt yaptırırsa/yaptırmazsa/sildirirse AOBP katsayısı değişir mi?” sorusuna karşılık Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne göre Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarının (AOBP) yerleştirme puanlarına katkısının, adayların bir önceki yılda bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olup olmamalarına göre farklı olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı


Bir önceki yıl, kontenjansız açıköğretim programları hariç bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirmeyle veya özel yetenek sınavıyla kayıt hakkı kazanmış adayların, kayıt yaptırmamış veya kayıtlarını sildirmiş olsalar bile, YGS/LYS'lere girdikleri takdirde AOBP'lerinin çarpılacağı katsayıların yarı yarıya düşeceği bildiriliyor.

 

"KANUNLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"

 

“Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına mühendislik tamamlama programları ne zaman açılacak” sorusu ise şöyle yanıtlanıyor:
“Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği'nin 6. Maddesi 'Tamamlama programlarının süresi iki yarıyıldır. Ancak, programının açılacağı üniversitenin rektörünün önerisi dikkate alınarak Yükseköğretim Yürütme Kurulunca belirlenir' hükmünü taşımaktadır. 2006 yılından itibaren söz konusu programlar üniversitelerin fiziki imkansızlıkları, öğretim elemanlarının ders yüklerinin yoğun olması, ilgili üniversiteler tarafından kontenjan ayrılmaması nedenleriyle açılamamıştır. Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına yönelik mühendislik tamamlama programları açılması konusundaki çalışmalar sürmekte olup, sonuçlandığında kamuoyuna bilgi verilecek.”

Haberin Devamı


“Sınavsız ikinci üniversiteye kayıt yaptırmak mümkün müdür” sorusu için de Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına girişin, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 2880 sayılı Kanunla değişik 45. maddesinde belirtilen ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan sınava katılıp başarılı olunduğu takdirde mümkün olabildiği hatırlatılıyor.


Söz konusu kanunla ilgili değişiklik çalışmalarının sürdüğü belirtilirken, bunun yanında herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlarla iki veya dört yıllık örgün yükseköğretim bölümlerinde kayıtlı öğrencilerin, okudukları veya mezun oldukları programlardan farklı olmak kaydıyla açıköğretim sistemiyle yürütülen Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin kontenjan sınırlaması olmayan programlarına “ikinci üniversite” kapsamında başvuru yapabilecekleri ifade ediliyor.

Haberin Devamı


Üniversitelerde program açılmasının, meslek yüksek okulu kurulmasının kriterlerine ilişkin bilgilerin yer aldığı bölümde, “YÖK Genel Kurulu kararlarını kurulunuz web sayfasında neden göremiyoruz?” sorusu, “Genel Kurul kararları üniversitelere yazılı olarak gönderilir. Kurulumuz web sayfasında yayınlanmaz” şeklinde yanıtlanıyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!