CHP’de kritik kongre

Güncelleme Tarihi:

CHP’de kritik kongre
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2012 10:10

CHP İstanbul 34. Olağan İl Kongresi için Abdi İpekçi Spor Salonu’nda yapılıyor. Kılıçdaroğlu'nun iki adayla kürsüye çıkması ve konuşmasının sonunda adayların ellerini tutup havaya kaldırması dikkat çekti. Salıcı ve Özcan'ın anlaşmasıyla seçimin çarşaf listeyle yapılması kararlaştırıldı. Kongrede ilk arbede ise parti üyelerinden Bülent Kerimoğlu’nun konuşması sırasında yaşandı.CHP’nin uzun yıllar sonrası çarşaf listeyle yapılan ilk İstanbul Kongresi’nde rekor başvuru oldu.

Haberin Devamı

Kongrede şimdiki Genel Merkezin desteklediği Başkan Oğuz Kaan Salıcı ile örgütün desteklediği eski il başkanlarından Ali Özcan ile yarışacak.

KILIÇDAROĞLU'NDAN KRİTİK KONGREDE BİRLİK MESAJI

KONGRE SALONUNDAN KARELER

Kongrede 638 delege oy kullanacak. 40 kişilik İl yönetimi, 9 kişi il Disiplin Kurulu’na ve 174 kişi Büyük Kurultay delegesi olarak seçilecek.

Hürriyet Dünyası'ndan Sefa Özkaya ve Murat Kazancı, son dakika haberleri ve fotoğraflarıyla kongre heyecanını anı anına aktardı. İşte dakika dakika CHP İstanbul İl Kongresi'nde yaşananlar:

21.30

Daha önceki kongrelerini Akadlar Kültür Merkezi ya da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapan CHP ilk kez 11 kişilik bir kapalı salonda kongre düzenledi. Yarın sabah 08.00’de salonu devretmesi gereken CHP İstanbul İl Yönetimi çarşaf liste oylaması kararı sonrası sürenin uzayacak olması nedeniyle salon yönetimiyle anlaşma yoluna giderek salonun devrini seçim sonucunu kadar uzatacak.

Haberin Devamı

SAAT 20.30

Çarşaf rekoru

CHP’nin uzun yıllar sonrası çarşaf listeyle yapılan ilk İstanbul Kongresi’nde rekor başvuru oldu

170 kişilik Büyük Kurultay adaylığı için 736, 40 İstanbul Yönetim üyesi için 160 ve 9 İstanbul İl Disiplin Kurulu üyeliği için 47 kişi başvurdu. Başvuruları inceleyip değerlendirecek Divan Kurulu daha sonra kabul edilen adayların listesini basım için matbaaya gönderecek.

SAAT 17:00

CHP’de kritik kongre

Hürriyet Dünyası'ndan Murat Kazancı ve Sefa Özkaya Abdi İpekçi Spor Salonu'ndan bildiriyor

Seçimlerin çarşaf liseteyle yapılması üzerine 1000'i aşkın partilinin aday olmaya hazırlandığı, kesin sonuçların ise en erken salı günü kesinleşebileceği öğrenildi.

KÜRSÜ KARIŞTI, ARBEDE YAŞANDI

SAAT 16:20
Parti üyelerinden Bülent Kerimoğlu’nun konuşmasına müdahale etmek isteyen partililer kürsüye çıkınca güvenlik güçleri müdahale etti. Kürsü çevresinde bir süre gerginlik yaşandı.

KONGRE SALONUNDA ARBEDE / FOTO GALERİ

Haberin Devamı

SAAT 16:10
Oğuz Kaan Salıcı ile Ali Özcan’ın anlaşması üzerine seçiminin çarşaf liste ile yapılmasına karar verildi.

66 DAKİKA KÜRSÜDE KALDI

SAAT 14:40
Kılıçdaroğlu 13.34’te başladığı konuşmasını 14.40’ta tamamladı. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının sonundaki, “Ben yumuşak huyluyum. Beni eleştirebilirsiniz ama partiye zarar verenlere taviz vermem. Bu yola beraber çıktık beraber yürüyeceğiz” sözleri ayakta alkışlandı.

TEKİN’İN ELİNİ SIKTI SALONDAN AYRILDI

Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda seçimin iki adayı Özcan ve Salıcı’nın ellerini havaya kaldırdı. Protokolde oturan başta Gürsel Tekin olmak üzere katılımcıların ellerini sıkarak Ankara’ya gitmek üzere salondan ayrıldı.

SAAT 14:00
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “tarafsızlık” gerekçesiyle delege olmasına rağmen seçimde oy kullanmayacak. Oğuz Kaan Salıcı akış konuşmasında "Çarşaf" liste" olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

"CHP KİMSENİN MALI DEĞİL"

SAAT 13:20
Kongre Divan Başkanı seçilen Engin Altay, “CHP’nin bayrağını surlara dikeceğiz” dedi. Altay, laiklikle oynayanlar karşı devrimcilerdir. Bunlar eskiden de vardı. O zaman başlarında fes vardı şimdi kravat var ama zihniyet aynıdır” diye konuştu. Altay, "AKP Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte kaybolacak ama CHP ilelebet kalacaktır. CHP kimsenin malı değil örgütün malıdır” dedi.  Bu konuşmanın ardından tribünlerden “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları yükseldi.

ALTAY DİVAN BAŞKANI

SAAT 13:10
Engin Altay iki adayın önerisi ve oybirliği ile Divan Başkanı seçildi.

KILIÇDAROĞLU SALONDA

SAAT 13:00
CHP Genel Başkanı Kemal kılıçdaroğlu partililerin tezahüratları eşliğinde salona girdi.

İKİ ADAYIN ARASINDA

Kemal Kılıçdaroğlu, saat tam 13.00’te salonda alkışlara arsında yerini aldı. Kılıçdaroğlu kendisine ayrılan yere otururken iki yanında başkanlığa aday şimdiki İl Başkanı Oğuz Kaan Satıcı ve Ali Özcan oturdu. Kılıçdaroğlu protokolde kendisinden 8 sıra ileride oturan Gürsel Tekin’le el sıkışamadı.

Haberin Devamı

POŞU PROTESTOSU

SAAT 12:45
CHP Milletvekili Mahmut Tanal, boynuna astığı poşu ile Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün Poşu Davası’ndan 11 yıl üç ay hapse mahkum olmasını protesto etti. Saat 12.30’da salona gelmesi beklenen Kemal Kılıçdaroğlu dakikalar içinde salona bekleniyor.

ÇARŞAF LİSTE DAHA DEMOKRATİK

Saat 12:20
Gürsel Tekin partideki görevinden istifasının İstanbul Kongresiyle ilgisinin olmadığını söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran 2014 yapılacak yerel seçimleri kazanacak il başkanını seçmek için toplandıklarını söyledi. Oran, “Yeni tüzüğümüz daha demokratik olan  çarşaf listeye imkan veriyor. Buna da delege karar verecek” dedi.

CHP Tunceli milletvekili Kamer Genç deniz feneri resmi bulunan kravatla geldi. Yeni Türkü’nün konseri 50 dakika sürdü. Şu anda Kemal Kılıçdaroğlu bekleniyor.

Haberin Devamı

GÜRSEL TEKİN YERİNİ ALDI

SAAT 12:15
İstanbul İl Başkanlığı sürecindeki çekinceleri nedeniyle CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Gürsel Tekin 12.15’de protokoldeki yerini aldı.  Basın mensuplarının anneler gününü kutlayan Tekin, “Burada bir demokrasi şöleni yapıyoruz” dedi.

Tekin seçimle ilgili bir soruya ise, “Adaylarımızı görelim öyle karar vereceğiz” cevabını verdi.

TRÜBÜNLERDE BOŞLUKLAR VAR

SAAT 12:00
Saat 12.00 itibarıyla Yeni Türkü sahne performansını sürdürüyor. Bu arada 11 bin kişilik Abdi İpekçi Spor Salonu’nun 3 tarafı gelenlere ayrılırken tribünlerin büyük kısmı şu an itibarıyla boş durumda bulunuyor.

YENİ YÜRKÜ SAHNEDE

SAAT 11:40
CHP’nin “2014 İstanbul Bizim” sloganıyla düzenlediği 34. İstanbul İl Kongresi’nde saat 11.40’da coşku artıyor
Dev ekrana yansıtılan Deniz Gezmiş Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın resmi “Gündoğdu Marşı” ile birlikte alkışlandı. Tribünler Kemal Kılıçdaroğlu’nu “Camdan değil candan dinlemeye geldik” pankartıyla bekledi.
Yeni Türkü alkışlarla sahne aldı.

SALON HAVASINI BULUYOR

SAAT 11:00
Saat 11 itibarıyla tribünler dolmaya başladı. “10. yıl Marşı” ve “Hoşçakal Kardeşim Deniz” şarkısına bayraklarını sallayarak eşlik eden partililer şimdi de Edip Akbayram’ın çalan şarkılarını dinliyor. Bu Arada protokol tribününde de parti Meclisi üyeleri yerlerini almaya başladı.

Delege ve konukların koltuklarına “Biz İstanbul’uz İstanbul Bizim Oğuz Kaan Salıcı” yazılı broşürler bırakıldı.

Protokol tribünün karşı tribününde Ali Özcan’ı destekleyenler ellerinde “Örgütün adayı Ali Özcan” pankartlarıyla oturdular.

SAAT: 10:00
Salonda Oğuz Kaan Salıcı ve Ali Özcan’ın  4 resmi bulunurken Ali Özcan’ın, “Örgütün adayı Ali Özcan”, “Buyruk değil örgüt kazanacak”, “Örgütlü toplum özgür birey” “Hedefimiz İstanbul hedefimiz Türkiye”, "Özcan Başkan Kılıçdaroğlu Başbakan” yazılı afişleri yer aldı.

İzleyici koltuklarına Kılıçdaroğlu’nun resmi bulunan mavi bayraklar bırakıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!