Lodos Türkiye'yi uçurdu

Güncelleme Tarihi:

Lodos Türkiyeyi uçurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2012 00:00

Türkiye’nin üzerinden dün öğle saatlerinde çok şiddetli lodos fırtınası geçti. İstanbul’da 105 kilometre hızı bulan fırtına hayatı durdurdu. Bir inşaatın iskelesi çöktü, yat yandı, 350 çatı uçtu. Beşik gibi sallanan Boğaziçi Köprüsü’nde trafik durduruldu. Dün etkili olan 'Kuğu Fırtınası' Türkiye'nin fırtına takviminde yer alıyor. Fırtınanın her yıl 16 Nisan'da başlayıp 3 gün devam edeceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL’u yarım saatte yıkıp geçen lodos fırtınası dün öğle saatlerinde etkisini gösterdi. Havanın bir anda karardığı kentte önce toz bulutu oluştu, ardından ev ve işyerlerinin çatıları uçtu. Ümraniye’de bir halı sahada maç için bekleyen öğrencilerin üzerine, şiddetli lodosa dayanamayan metal çardak devrildi. Öğrencilerden Ramazan Sarıdağ (14) ile Alaattin Bayram (14) ağır yaralandı. Bakırköy’de bir okulun balkon duvarı çöktü, biri  öğretmen iki kişi yaralandı.


Fırtına vurdu

İSTANBUL'DA TUFAN / FOTO GALERİ

İŞTE ÇATININ UÇTUĞU AN / WEB TV 

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

Sultanbeyli’de uçan bir çatı yolcu minibüsünün üzerine düştü. Yolculardan 3’ü yaralandı. Teşvikiye’de inşaat halindeki bir binanın iskelesi ve üzerinde reklam panosu olan dış perdesi çöktü. İskelenin bir kısmı, inşaatın yanında bulunan ve tadilat halindeki Harbiye Polis Merkezi’nin üzerine, bir kısmı da yola devrildi. Yolda park halinde olan taksi, devrilen iskelenin altında kalırken, yaralanan sürücüsü hastaneye kaldırıldı.




/images/100/0x0/55ea5303f018fbb8f87878d9
Fırtına hesabı yapmalıyız

Haberin Devamı

Olay yerine gelen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül takside oluşan hasar ile taksicinin sağlık giderlerinin belediye tarafından karşılanacağını belirterek, “Bu fırtına gösterdi ki bundan sonra ruhsat verirken iskeleler için fırtına hesaplaması da yapılacak” dedi.

TOZUN ARDINDAN BEREKETLİ YAĞMURLAR GELİYOR

Kavacık’ta devrilen TIR TEM otoyolunu uzun süre tıkadı.
Şiddetli lodos nedeniyle kent genelinde yüzlerce ihbar alan İstanbul İtfaiyesi alarm durumuna geçti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Kısa süreli de olsa çok etkili, saatteki hızı 120-125 kilometreyi bulan bir rüzgârla karşılaştık. Yaşanacak kaza risklerine karşı tedbirli olmak lazım. Yani duracağımız yerleri özellikle iyi tayin etmekte yarar var” dedi.

Haberin Devamı

Fırtınanın İstanbul’daki bilançosu, 3’ü ağır 31 yaralı, 350 uçan çatı ve 118 devrilen ağaç olarak belirlendi.

Uçak seferleri iptal edildi

KUVVETLİ rüzgâr hava trafiğini de etkiledi. İstanbul Atatürk Havalimanı ve çevresinde 105 kilometre hıza ulaşan rüzgâr, yolcu alan THY uçağının burnunu çevirdi ve 1 metre sola kaydırdı. Dış Hatlar Terminali ile otoparkı birbirine bağlayan bir köprünün üstündeki kaplamalar da uçtu. Atatürk Havalimanı’na iniş yapmak isteyen 2 uçak pas geçmek zorunda kaldı. Ankara Esenboğa Havalimanı’nda kum fırtınası görüş mesafesini düşürünce 1 saat içinde 4 uçak pisti pas geçti, 2 uçak da geri döndü. THY, lodos nedeniyle bugün iç ve dış hatlarda 43 seferinin iptal olduğunu bildirdi. Bugün Atatürk Havalimanı’ndan yapılması planlanan Bologna, Nice, Moskova, Tel Aviv, Lefkoşa, Sanaa ve Musul dış hat seferleri ile Ankara, Adana, Kayseri, Samsun, Gaziantep, Antalya, İzmir, Trabzon, Van ve Erzurum’a olan bazı iç hat seferlerini iptal etti.

Haberin Devamı

KÖPRÜDE TRAFiK DURDURULDU

Rüzgârın hızının saatte 90 kilometreyi geçtiği durumlarda ulaşımın kontrollü olarak sağlandığı Boğaziçi Köprüsü, anlık olarak saatte 117 kilometreye çıkan rüzgârın etkisinde kaldı. Bunun üzerine güvenlik kuvvetlerince köprü girişlerinde trafiği durdurarak, araçların kontrollü olarak geçişine izin verdi. Rüzgârın hızı bir ara 120 kilometreyi geçince trafik tamamen durduruldu. Aynı uygulama Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde de gerçekleştirildi.

BOĞAZ’DA CAN PAZARI

/images/100/0x0/55ea5303f018fbb8f87878db
YANAN TEKNE YARDIMA GİDEN TEKNEDEN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / WEB TV

LEVENT VE MECİDİYEKÖY'DE FIRTINA ANI / WEB TV

Haberin Devamı

İSTANBUL’daki fırtınada büyük bir deniz kazası yaşandı. İçinde 5’i Volkwagen’in İstanbul’a toplantı için gelen Alman yöneticisi olan 10 kişinin bulunduğu “Denden 4” adlı yat Sarayburnu açıklarında lodos nedeniyle sürüklenmeye başladı. Şiddetli fırtınayla yatın zorlanan motor kısmından saat 13.30 sıralarında dumanlar yükseldi. Duman üzerine yattakiler güvertede toplandı. Siyah dumanlar yerini alevlere bıraktı. Birkaç saniye içinde yangın yatı sardı. Bu sırada balıkçı tekneleri ve Turyol’a bağlı bir yolcu teknesi yardıma koştu. Biri denize atlayan biri parmaklıklardan sarkan tüm yolcu ve mürettebat kurtarıldı. Söndürme gemileri ise tüm bunlar yaşandıktan sonra olay yerine gelebildi. Özgür ALTUNCU Yaşar KAÇMAZ / DHA

Haberin Devamı

150 km ile en hızlı Elmadağ’da etkili oldu

METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, dün saat 16.00’ya kadar ölçülen gün içi saatteki maksimum rüzgar hızı değerleri şöyle oldu: Ankara/ Elmadağ-Radar 150, Datça 137, Amasra 125, Uşak/Eşme ve Isparta/ Şarkikaraağaç 124, Cihanbeyli 120, Gemlik 117, Haymana 112, Polatlı 109, Foça 108, İstanbul/Atatürk Havalimanı ve Isparta/Eğirdir 105, Burdur, Kumkapı ve Afyon/Bayat 104, Kocaeli 98, Bolu/Seben 92, Fethiye 88, Bodrum 87, Bursa 86, Samandıra 85, Esenboğa 83 kilometre.

Fırtına 4 ilde 6 can aldı

- Konya’daki fırtınanın hızı zaman zaman 120 kilometreye kadar ulaştı. Konya-Ankara karayolunda görüşü yer yer sıfıra indiren kum fırtınası sebebiyle meydana gelen zincirleme kazada 4 kişi öldü, 73 kişi de yaralandı. Konya-Ereğli karayolunda meydana gelen kazada da yaralanan 6 aylık hamile Hürmet Özyıldırım karnındaki bebeğini kaybetti. Konya-Ankara karayolunun Konya’ya gidiş yönü 8 saat sonra ulaşıma açılabildi.
- Bolu Göynük’e bağlı İbrahimözü Köyü’nde fırtınadan hasar gören evinin çatısını onarmaya çalışan Ali Lafçı ve komşusu Mehmet Dilmen çatıyla birlikte uçtu. Lafçı olay yerinde hayatını kaybederken, Dilmen hastaneye kaldırıldı. Dilmen’in sağlık durumu ciddiyetini koruyor.
Kiremit düştü
- Kırıkkale’de evinin önünde ot toplayan Nazife Gümüş (51), çatıdan düşen kiremitin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti.
- Ankara’da 47 binanın çatısı uçtu. Şereflikoçhisar’da fırtına nedeniyle kırılan ağaç dalının altında kalan Döndü Koçak (49) ağır yaralandı.
- Eskişehir’de devrilen ağacın altında kalan üniversite öğrencisi Kerim Yıldırım (26) yaralandı.
- Isparta’nın Yalvaç ilçesinde bir caminin minaresi yıkıldı, ev ve işyerlerinin çatısı uçtu. Çatıdan uçan kiremitin başına isabet ettiği Kezban Öztürk (41)ağır yaralandı.
Turistler yaralandı
- Aksaray’da İspanyol turistleri taşıyan yolcu otobüsü, şiddetli rüzgar ve kum fırtınasının görüş mesafesini düşürmesi nedeniyle önündeki TIR’a çarptı. 34’ü turist 35 kişi yaralandı.
- Muğla’nın Bodrum ilçesinde balıkçı tekneleri battı. Kadıköy beldesinde ilköğretim okulunun çatısı uçtu.
- İzmir’de yarım saat süren fırtına ve sağanak yağışta ağaçlar devrildi, su birikintileri oluştu, kazalar oldu.
- Çankırı’da belediye binasının çatısının bir kısmı uçtu.
- Isparta’daki Eğirdir Gölü’nde demirli 5 balıkçı teknesi battı. Şarkikaraağaç’ta 4 kişi yaralandı.
- Bursa Gemlik’te alabora olan teknedeki 1 kişiyi jandarma kurtardı.
- Düzce’de Çay Camisi’nin minaresi bahçeye devrildi.
- Türkiye genelinde dün devam eden şiddetli fırtına nedeniyle 9 orman yangını çıktı.
- Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 100 hektarda etkili olan yangın fırtına yüzünden hala söndürülemedi.

Ankara’nın kum fırtınası vekili yaraladı

/images/100/0x0/55ea5303f018fbb8f87878dd

ANKARA’yı da etkisi altına alan şiddetli fırtına, TBMM’de AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan’ın yaralanmasına yol açtı. Dalyan, dün oylamaya yetişmeye çalışırken toz bulutuyla görüş mesafesini kısıtlayan şiddetli rüzgârın da etkisiyle Meclis bahçesinde düştü. Beton zemine kafasını çarpan Dalyan’ın düştüğü yerden uzun süre kalkamaması paniğe yol açtı.
Ambulans krizi
Meclis’e ait ambulansla hastaneye götürülen Dalyan taburcu edildi. Ancak ambulansın gecikmesi krize yol açtı. Bazı AK Parti milletvekilleri, Meclis Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu’nun odasına gidip, “Bu ne rezalet, Meclis ambulansı olay yerine 20 dakikada ancak geliyor” diyerek tepkilerini ilettiler.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ'NİN ÇATISI BÖYLE UÇTU / WEB TV

VALİ MUTLU VE ÇAPKIN'IN FIRTINADA ZOR ANLARI / WEB TV

KÖPRÜDE TIR DEVRİLDİ / WEB TV

TEKNE ALEV ALEV YANDI / WEB TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!