2007’den sonra hazırlanmış

Güncelleme Tarihi:

2007’den sonra hazırlanmış
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2012 00:00

Balyoz davasının en önemli delilleri arasında yer alan, içinde “Balyoz”, “Suga”, “Çarşaf”, “Oraj” darbe planlarının bulunduğu iddia edilen 11 ve 17 No’lu CD’lere ilişkin alınan son raporda CD’lerin iddia edildiği gibi, 2003’te değil, 2007 ya da daha sonraki bir tarihte hazırlandığı belirlendi.

Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan son bilirkişi raporunda “2007’den önce hazırlanmış olmaları mümkün değildir” ifadeleri yer aldı. Davanın sanıklarından eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatlarının talebi üzerine Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlileri Prof. Dr. Coşkun Sönmez ve Dr. Özgür Bozkurt tarafından hazırlanan raporda, 80 adet dosyanın CD’lerin hazırlanma tarihinden sonraki yıllarda kullanıma sunulan programlarla hazırlandığı veya CD’lerin hazırlandığı tarihlerde bulunmayan olanakları içerdiği belirtildi. Yarın davanın görüldüğü İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulacak olan raporda, şöyle denildi: “11’inci ve 17’nci CD imajlarına ilişkin olarak bu CD’lerde yer alan dosya tarih bilgileri değiştirilemez, gerçek bilgi olarak kesin delil niteliğinde değerlendirilemez. Basitçe sistem saatini ileri- geri alarak herhangi bir dokümanın yaratılma, erişim ya da değiştirilme tarihleri kolaylıkla gerçek dışı olarak belirlenebilir. Hash değeri sadece uygulandığı verinin değişip değişmediğini ortaya koyar, geçmişe yönelik, ne zaman değiştirildiği hakkında bilgi vermez. Üretildiği tarihten sonrasına yönelik kullanılabilir.”

10’u aşkın rapor

Balyoz davasında, davanın en önemli delilleri olan dijital verilere ilişkin soruşturma aşamasından itibaren 10’u aşkın rapor alındı. Raporlardaki tespitler zaman zaman birbiriyle çelişti. TÜBİTAK ve emniyetin hazırladığı raporlarda verilerin 2003’te hazırlandığı, dijital verilerde yapılan sahteciliğin teknik olarak tespit edilemeyeceği vurgulandı. Davanın sanıklarınca üniversite ve ABD’deki bilirkişilere yaptırılan incelemelerde ise CD’ler üzerinde sahtecilik yapıldığı, delil niteliği taşımadığı gibi tespitler yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!