Ankara Tandoğan'da göstericilere müdahale

Güncelleme Tarihi:

Ankara Tandoğanda göstericilere müdahale
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2012 08:22

TÜRKİYE'nin çeşitli kentlerinden gelerek eğitimde 4+4+4 düzenlemesini protesto için Ankara'da 2 gün süreyle eylem yapmak isteyen KESK üyelerine polis müdahalede bulundu.

Haberin Devamı

İstanbul ve Diyarbakır'dan gelen yaklaşık 2 bin kişilik KESK üyelerini polis barikatlar kurarak Ankara Garı önünde durdurdu. Yaklaşık 2 saat boyunca polis çemberine alınarak durdurulan KESK üyeleri, polis barikatını yararak Kızılay'a yürümek istedi. Bu sırada polis, göstericilerin üzerine gaz sıkarak müdahalede bulunarak su sıktı. Alan bir anda savaş alanına döndü.

SELAHATTİN SÖNMEZ'İN OBJEKTİFİNDEN TANDOĞAN'DAKİ OLAYLAR

KESK üyeleri de polisin gaz ve sulu müdahalesine taş ve sopalarla karşılık verdi. Grup daha sonra geri çekilerek sloganlar atmaya devam etti. CHP milletvekilleri Orhan Düzgün, Mehmet Şeker, Mevlüt Dudu ile Selahattin Karaahmetoğlu olay yerine gelerek polis ve eylemcilerle görüştü. Milletvekillerinin gelişiyle birlikte olaylar durulurken gerginlik devam etti.

EYLEMCİLERE POLİS BÖYLE MÜDAHALE ETTİ  / WEB TV

Haberin Devamı

YÜRÜME TALEBİNE MÜDAHALE

Tandoğan’da oturan grubun Selim Sırrı Tarcan Spor salonuna kadar yürüyüşüne izin veren polislere, protestocular “Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’ndaki göstericilerle buluşana kadar yürümek” karşılığını verdi.

Bunun üzerine polis, “Burada istediğiniz kadar oturabilirsiniz ancak yürürseniz müdahale edeceğiz” uyarısını yaptı. Uyarının ardından yürüyüşe geçen gruba polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti,

Diğer gruplar ise bekleyişlerini sürdürürken İçişleri bakanı İdris Naim Şahin’in Güvenpark ile ilgili kararı da beklenmeye devam ediliyor.

BAKAN ŞAHİN'İN CEVABI BEKLENİYOR

Eski DİSK Başkanı CHP Milletvekili Süleyman Çelebi’nin, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’i arayıp “Güvenpark’la arada 100 metre var. Bırakın açıklamayı yapsınlar” dediği, Şahin’in ise konuyu değerlendireceklerini söylediği öğrenildi. Şimdi meydanda herkes Bakan şahin’in cevabını bekliyor.

GÜVENPARK’A İZİN VERMEYİZ

Güvenpark tartışmasıyla ilgili bir emniyet yetkilisi “Güvenpark’a izin veremeyiz. Çünkü yasal eylem alanı değildir. Ayrıca Başbakanlığa çok yakın olduğu için güvenliği tehlikeye atamayız.  Bu son kararımız.” diyerek son noktayı koydu.

Buna karşılık KESK Başkanı ise “Yani her türlü müdahaleyi edeceğim, saldıracağım diyorsunuz. Peki o zaman biz burada oturmaya devam edeceğiz. Diğer gruplarımız da bulundukları yerde oturmaya devam edecekler” dedi.

KESK BAŞKANI LAMİ ÖZGEN’DEN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

“Bizim iki günlük programımız emniyet görevlilerine Güvenpark’ta üç grubun buluşmak istediğini söyledik. Orada basın açıklamamızı yapmak istiyoruz. Ama orada kalmayıp başka bir yerde programımızı iki gün boyunca sürdürmek istiyoruz. Demokratik hakkımızı kullanacağız, bundan vazgeçmiyoruz.”

Polis Güvenpark'a izin vermiyor,  birleşmelerine izin vermiyor, "dağılın" diyor. KESK Başkanı, polislere "Dövebilirsiniz, gaz sıkabilirsiniz ama dağılmayacağız. Unutmayın ki Mithatpaşa'daki grubun buraya gelmesine izin vermezseniz onlar kontrolsüz hale gelir" dedi.

OTOBÜS DURDURULUNCA, YHT İLE ANKARA'YA GELDİLER

ŞAHİN'E TELEFON

Eylemdeki üç grup Güvenpark’ta buluşmak istiyor. Güvenpark, Başbakanlık binasının bitişinde bulunuyor. Emniyet Yetkilileri göstericilerin Güvenpark’ta toplanma talebini sormak için İçişleri Bakanı’na ulaşmaya çalışıyor. Güvenpark Başbakanlığın hemen yanında bulunuyor.

SON PAZARLIK YAPILIYOR

Haberin Devamı

KESK Başkanı, emniyet müdürüyle son pazarlığı yapıyor. Emniyet yetkililerinin “Yolu açın” önerisine, KESK Başkanı “Demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Biz sizden üç grubumuzun bir araya gelmesine izin verin, dağılalım” dedi. Bu son pazarlığın arabuluculuğunu ise CHP’li milletvekili İsa Gök yapıyor. Emniyet güçleri ise valiliğin kesin emri olduğunu ve buna izin vermeyeceklerini belirterek bu öneriyi reddetti.

PROTESTODA ARBEDE ÇIKTI / WEB TV

KESK EYLEMİ VE GERGİNLİĞİN FOTOĞRAFLARI

POLİS "SON İKAZINI" YAPTI

Göstericiler Tandoğan’dan Kızılay’a geldiler ve Ankara’nın en işlek caddelerinden olan Gazi Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’nı trafiğe kapattılar.

Poliste bulvarın Kızılay girişini kapattı. Şu anda göstericilerle polis karşı karşıya bekliyorlar. Bu arada bir emniyet müdürü mikrofonu alarak göstericilere son ikazı yaptı. Eylemin yasa dışı olduğunu vurgulayan polis, “Burada başkalarının haklarını gasp ediyorsunuz, hak arama böyle olmaz. Ankara’nın en işlek caddelerinden birini trafiğe kapatanız. Lütfen bu caddeyi trafiğe açın. Aksi takdirde zor kullanılarak müdahale yapılacak.” diyerek son ikazı yaptı.

Haberin Devamı

ADANA'DA DA 4+4+4 PROTESTOSU YAPILDI / Foto Galeri

GÖSTERİCİDEN ÇOK POLİS VAR

Ankara Kızılay meydanı KESK eylemcilerinin nihai hedefi. Eylemcilerini amacı 4+4+4'ü protesto etmek için bir yürüyüş yapıp geceyi de Kızılay meydanında geçirmek

İZMİR'DE KESK ÜYELERİNE MÜDAHALE

Ancak şu an Kızılay Meydanı’nda göstericiden çok polis var. Çok geniş güvenlik önlemleri alınmış durumda. Çevre illerden takviye polisler de Ankara'da.

Panzerler çevik kuvvet her şey hazır. Şu an için tek eksik göstericiler. Onlar da gruplar halinde Kızılay'a yakın bölgelerde toplanıyorlar.

Polis 50-100 kişilik grupların belli noktalarda ellerinde bayraklarla buluşmasına ses çıkartmıyor, trafik kapatılmıyor, göstericilere izin trafiğe etkilemedikleri sürece veriliyor. Şehir dışından gelen göstericiler Tandoğan meydanında, Ankara’dakiler ise Kızılay'a yakın bölgelerde bekliyorlar.

"YÜRÜYÜŞ OLURSA POLİS MÜDAHALE EDECEK"

Haberin Devamı

Ankara polisi ise Kızılay yönünde panzerlerle barikat kurmuş durumda. Tandoğan Meydanı’ndaki gösteriyi izleyen polis, göstericilerin yürüyüşe geçmesi durumunda ise müdahale edecek.

Şehir dışından gelip, polis koridorunu aşabilenler de, Tandoğan'a gelmeye çalışıyor.

KESK, Ankara Valililiği'nin yasağına rağmen 4+4+4 eğitim sistemini protesto için Ankara'da yürümeye kararlı.     

Ankara Valiliği şehir girişlerinde önlem aldı, Türkiye'nin dört bir yanından gelen KESK eylemcilerine dün geceden itibaren izin verilmemişti. Ancak gerginlik tırmanınca jandarma önce kimlik kontrolü yaptı, ardından ise otobüslerin kente girişine izin verdi.

Ankara'da bulunan KESK üyeleri, kentin iki noktasında buluşmaya başladı.  Bir grup Celal Bayar Bulvarı'nda, diğer grup Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nda.

KESK: "HEDEF KIZILAY"

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, hurriyet.com.tr'ye nihai hedefin her iki grubun da Tandoğan Meydanı'na gelmesi olduğunu, buradan da Kızılay'a yürünmesi konusunda kararlı olduklarını söyledi. 

ANKARA'DA EYLEM GÜNÜ

ANKARA VALİLİĞİ: "ENGELLEYECEĞİZ"

POLİS MÜDAHALE ETTİ / WEB TV 

BEYAZIT MEYDANI’NDAN 4+4+4’E PROTESTO

Eğitimde geçilmesi düşünülen 4+4+4 Kademeli Eğitim Düzenlemesi’ni protesto eden çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, Beyazıt Meydanı’ndan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu( KESK), Eğitim-Sen ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)’nin de aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık bin 500 kişi, saat 12.30’da Beyazıt Meydanı’nda toplanarak Cağaloğlu’ndaki İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürümeye başladı. "Çocuklarımızın geleceği kararmasın", "4+4+4’e hayır" yazılı pankartlar taşıyan grup üyeleri, "Çocuk işçiler istemiyoruz", "Direne direne kazanacağız" şeklinde sloganlar attı.

Yeni eğitim sistemini protesto etmek için yürüyen grubun, tramvay yolu üzerinden yürümesi nedeniyle yol her iki yönlü olarak bir süre trafiğe kapandı. Yoğun güvenlik önlemleri altında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelen protestocu grup, bir süre oturma eylemi yaptı.

Grup adına basın açıklaması okuyan Eğitim-Sen 4 No’lu Şube Başkanı Arzu Erdoğan  "Ülkemizin geleceğini yakından ilgilendiren 4+4+4 kademeli eğitim düzenlemesi, gerekse sendikal alana yönelik değişikliler içeren düzenlemelerle ilgili olarak yapılan bütün itirazlar kendi bildiğini okuyan iktidarca yok sayılmıştır. Toplumun geniş kesimlerinin görüşleri alınmamıştır.Yıllardır öğretmen, derslik, bina açığını gideremeyen, ders müfredatının değiştirilmesi için kılını kıpırdatmayan AK Parti iktidarı 4+4+4 kademeli eğitim düzenlemesi ile yaşanan sorunları çözmek yerine daha da karmaşık hale getirmektedir. Yapılacak yasal düzenlemenin yarar sağlamayacağı açıktır" dedi.

Eylem basın açıklamasının ardından sona erdi. (Murat DELİKLİTAŞ / İSTANBUL (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!