2019 kabinesi: 6 isim kabine dışı kaldı, 5 bakanın yeri değişti

Güncelleme Tarihi:

2019 kabinesi: 6 isim kabine dışı kaldı, 5 bakanın yeri değişti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2017 23:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a başkanlık yolunu açan son anayasa değişikliğiyle ilgili 16 Nisan’daki referandumun ardından beklenen kabine değişikliği dün yapıldı. Erdoğan’ın “metal yorgunluğu” sözlerinin beklentileri yükselttiği bu değişiklikle 6 isim kabine dışı kaldı, 5 bakanın yeri değişti. En önemli sürpriz ise 5 başbakan yardımcısından 4’ünün değişmesi. “2019 seçim kabinesi” yorumları da yapılıyor.

Haberin Devamı

KABİNENİN ağır toplarından Numan Kurtulmuş Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Milli Savunma Bakanlığı’na kaydırılırken, Erdoğan’a yakın isimlerden Mehmet Müezzinoğlu, Nabi Avcı ve Çağatay Kılıç’ın yanı sıra Faruk Çelik, Tuğrul Türkeş ve Veysi Kaynak kabine dışında kaldı. Türkeş liste dışı kalırken, kulislerde dillendirilenlerin aksine bazı MHP’li isimlere de yer verilmemesiyle AK Parti ile MHP’nin anayasa ve içtüzük değişikliklerindeki işbirliğinin “koalisyon”a dönüşeceği beklentisi de boşa çıkmış oldu.

ÇATIDA BÜYÜK DEĞİŞİM

5 başbakan yardımcısının 4’ünün değişmesiyle kabinenin çatısı da önemli ölçüde yenilendi. Kulislerde, “Devleti dinamize etme amacı taşıyan büyük değişiklik” yorumları yapıldı.

Başbakan yardımcılığına kaydırılan Bekir Bozdağ’ın, Canikli’den boşalan KHK’larla ilgili süreç yönetimini ve Kurtulmuş’un yerine hükümet sözcülüğünü üstlenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Partiye Kurtulmuş ile gelen SP ve HAS Parti kökenli Ahmet Demircan sağlık bakanı oldu.
AK Parti Genel Sekreterliği’nden Adalet Bakanlığı’na geçen Abdulhamit Gül, Ombudsman Şeref Malkoç’un damadı. Gül, Ahmet Davutoğlu’nun görevi Yıldırım’a bıraktığı geçen yılki olağanüstü kongre sürecindeki etkinliğinin yanı sıra MHP ittifakıyla yapılan son Anayasa ve Meclis içtüzük değişikliklerinin de mimarı olarak öne çıktı.

BAKAN OLDU, TWITTER’INI KAPATTI

Sendikacı kökenli Jülide Sarıeroğlu, Çalışma Bakanlığı’na getirildi. Sarıeroğlu, ilk iş Twitter hesabını kapattı. Sosyal medyada dün Sarıeroğlu’nun 2013 yılına ait olduğu belirtilen ve AK Parti iktidarını hedef aldığı öne sürülen bazı Twitter mesajları paylaşıldı. Sarıeroğlu, akşam yazılı açıklama yaptı: “Daha önce danışmanı olduğum Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanının, Akil İnsanlar Heyeti üyesi olduğu dönemde, kendisine haberleri en hızlı şekilde iletebilmek amacıyla korumalı bir Twitter hesabı oluşturulmuştu. Bu hesap üzerinden her türlü haber paylaşılmaktaydı. Bu çalışmanın ardından başlayan Gezi Olayları döneminde de yine bilgilendirme amaçlı paylaşımlar yapılmıştı. Hesabın, otomatik tweet paylaşımlarına açık olduğu ve kontrol dışı paylaşımlar yapıldığı daha sonra fark edildi. Şahsımla ilgili kasıtlı olarak yanıltıcı haber yapanların iyi niyetli olmadıklarını belirtmek istiyorum. ”

Haberin Devamı

BÖLGE DENGELERİ TERCİHTE ÖNE ÇIKTI

Samsun’dan Çağatay Kılıç kabine dışı kalırken Demircan yine Samsun’dan bakan olarak seçilen isim oldu. Şanlıurfa’dan da Çelik’in yerine Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bakan yapılması; yine kulislerde adı değişebilecek isimler arasında geçen ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yakınlığıyla bilinen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın yerini koruması, seçime yönelik bölge dengelerinin gözetilmesi olarak yorumlandı.

2019 kabinesi: 6 isim kabine dışı kaldı, 5 bakanın yeri değişti

BURHAN KUZU’DAN SİTEM

Erdoğan’ın baba memleketi Rize’den Osman Aşkın Bak kabinede. Her kabine değişikliğinde adı geçen isimlerden İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu’nun, dünkü değişikliğin ardından Twitter’dan kendisine gelen, “Olsun be Burhan Hocam” mesajına verdiği, “Siyasetin adaleti yok, ne yapalım, Allah’a havale ediyorum” yanıtı dikkat çekti.

Haberin Devamı

2019 kabinesi: 6 isim kabine dışı kaldı, 5 bakanın yeri değişti

AVUKAT DA VAR, SENDİKACI DA

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu: 1972 Gümülcine doğumlu. Ankara Hukuk Fakültesi mezunu. İyi düzeyde Yunanca, orta düzeyde İngilizce ve Arapça biliyor. 2 çocuk babası.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: 1977 Gaziantep doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Evli ve 3 çocuk babası.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu: 1979 Adana doğumlu. Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi mezunu, sendikacı. Bekar.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: 1966 İstanbul doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi mezunu. Çok iyi düzeyde İngilizce; orta düzeyde Almanca ve Farsça biliyor. Evli ve 4 çocuk babası.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba: 1951 Şanlıurfa doğumlu. Genel cerrah. 2 dönem Şanlıurfa Belediye Başkanlığı yaptı. Çok iyi İngilizce biliyor. 3 çocuk babası.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan: 1954 Samsun doğumlu. Genel cerrah. 54. Hükümette devlet bakanlığı yaptı. İngilizce ve Arapça biliyor. 6 çocuk babası.

YENİ BAKANIN BABASI: YOLDA MEYVE SUYU SATARDI

ADALET Bakanı Abdulhamit Gül'ün Nizip’te yaşayan babası emekli imam Cemil Gül, oğluna verilen göreve çok sevindiğini söyledi. Gül, yeni bakanın çocukluğunu anlattı: “Hem okuluna gider, hem de evine katkı için yoldaki sürücülere şurup (meyve suyu) satardı. Bir gün kendisini ayağında eski ayakkabıyla meyve suyu satarken gördüm. Çok üzülmüştüm."

Haberin Devamı

2019 kabinesi: 6 isim kabine dışı kaldı, 5 bakanın yeri değişti

BAYRAK YARIŞI

CUMHURBAŞKANLIĞI’nda dün saat 11.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 2 saat süren sürpriz görüşmeden, uzun süredir beklenen kabine revizyonu çıktı. 65’inci hükümetin ikinci revizyonunu Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. “Bakanlar Kurulu’nun ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diyerek söze başlayan Yıldırım, şunları söyledi:

“Bugüne kadar Bakanlar Kurulumuzda görev yapan, bu değişiklikle birlikte görev almayan, görevini tamamlayan arkadaşlarımıza yaptıkları hizmetlerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Yeni görev alan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Bakanlar Kurulumuzun ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Bir bakarsınız bu konuşulmaz değişiklik yapılır. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Gerekli görüşmeleri, istişareleri yaptık. Arkadaşlarımız görev yapanlar, Bakanlar Kurulu’nda yeni göreve başlayacaklar hepsi birbirinden üstün, kapasiteli, meziyete sahip arkadaşlar. Ne görevi bırakan, ne görevi alanın birbirine üstünlüğü söz konusu değildir. Bu bir bayrak yarışıdır, kan değişimidir. Bakanlar Kurulu zaman zaman yeni değişikliğe ihtiyaç duyduğunda bunlar yapılır. Genel olarak demokraside, siyasette olan bir şeydir.” (Erdinç ÇELİKKAN/ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!