Ramazan bayramı ne zaman? İlk sahura ne zaman kalkılacak?

Güncelleme Tarihi:

Ramazan bayramı ne zaman İlk sahura ne zaman kalkılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2017 12:36

Ramazan ayı, İslam alemi için on bir ayın sultanı olarak nitelendirilen ve ibadetlerin yapılıp orucun feyzine ulaşılacağı önemli bir aydır. Bu önemli ayın nihayetine yönelik planlarını şekillendirmek isteyen vatandaşlar, Ramazan Bayramı ne zaman sorularını yöneltmeye devam ediyor. Peki, Ramazan ayı ne zaman? Bayram kaç gün olacak? İşte, detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Müslümanlar için büyük öneme sahip olan 11 ayın sultanı 'Ramazan' için hazırlıklar başladı. Ramazan her yıl olduğu gibi; bu yıl da büyük bir coşku ve hasretle karşılanacak. Peki, milyonlarca Müslümanın merakla beklediği bu kutsal a,  mayıs ayının kaçında başlayacak ve ilk oruç hangi gün tutulacak? Ramazan Bayramı ne zaman?  İşte, tüm detaylar!

RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR? RAMAZAN BAYRAMI TARİHİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2017 Dini takvimine göre bu yıl üç aylar 29 Mart 2017'de başladı, Ramazan ayı ise 27 Mayıs 2017'de başlayacak. Üç gün sürecek Ramazan Bayramı'nın ilk günü 25 Haziran Pazar gününe denk gelecek. Bu şekilde vatandaşlar, Cuma akşamı mesai bitimiyle birlikte çıkacakları tatillerini, 4 gün olarak gerçekleştirebilecek. 

ORUÇ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Haberin Devamı

Oruç Arapça’da “savm” kelimesiyle ifade edilir. Savm sözlükte nefsi tutmak ve engellemek anlamındadır.

İslam dininde oruç, sabahın başlangıcı sayılan ikinci fecirden (tan yerinin ağarmasından) başlayarak güneşin batışına kadarki sürede başka bir deyişle imsaktan iftara kadar ibadet niyetiyle yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden nefsi uzak tutmaktır.

Oruçtan beklenen amacın gerçekleşmesi için dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Kamil anlamda oruç bütün organların iştirakiyle gerçekleşir. Şöyle ki: Oruç tutan kişi mideyi yemek içmekten koruduğu gibi, dili de yalandan, gıybetten, kötü ve boş sözden uzak tutmalı- dır. Göz harama bakmamalı, kusur aramamalıdır. Kulak gıybet, dedikodu ve boş sözler dinlememelidir. Gönül güzel şeyler düşünmelidir. Bilinmelidir ki, organları orucu iştirak etmeyi başaramayan kişi şeklen oruç tutmuşsa da, oruçtan beklenen gayeye bütünüyle ulaşamamış demektir

2017 RESMİ DİNİ GÜNLER VE HAFTALAR HANGİ TARİHLERDE OLACAK ?

- 29 Mart 2017 - Çarşamba Günü | Üç Ayların Başlangıcı
- 27 Mayıs 2017 - Cumartesi Günü | Ramazan'ın Başlangıcı
- 21 Haziran 2017- Çarşamba Günü | Kadir Gecesi
- 24 Haziran 2017- Cumartesi Günü | Arefe
- 25 Haziran 2017– Pazar Günü| Ramazan Bayramı 1. Gün
- 26 Haziran 2017- Pazartesi Günü | Ramazan Bayramı 2. Gün
- 27 Haziran 2017 - Salı Günü | Ramazan Bayramı 3. Gün
- 31 Ağustos 2017- Perşembe Günü | Arefe
- 1 Eylül 2017 - Cuma Günü | Kurban Bayramı 1. Gün
- 2 Eylül 2017 - Cumartesi Günü | Kurban Bayramı 2. Gün
- 3 Eylül 2017 - Pazar Günü | Kurban Bayramı 3. Gün
- 4 Eylül 2017 - Pazartesi Günü | Kurban Bayramı 4. Gün

Haberin Devamı

RAMAZAN AYI NEDİR?

Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır:

“Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar”

Ramazan, öncelikle oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir kulluk görevinin yerine getirildiği,her türlü hayır, rahmet ve bereketi kendisinde barındıran bir aydır. Dolayısıyla Ramazanayının en önemli özelliği oruç ibadetinin bu aya tahsis edilmesidir. Bundan dolayı Ramazanayına “Şehr-i Siyam” denilmiştir.

Haberin Devamı

Ramazan orucu, hicretin ikinci yılı içinde Şaban ayında farz kılınmıştır. Orucun farzolduğu Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir. Kur’an-ı Kerimde, 
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilerefarz kılındığı gibi size de farz kılındı” buyurulmuştur (Bakara, 2/183).

Müminlere bir ikram olarak sunulan Ramazan ayı; ibadet, tövbe, dua, zikir, arınma,sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayıdır.

BAKMADAN GEÇME!