2015-Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Angus Deaton kimdir?

Güncelleme Tarihi:

2015-Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Angus Deaton kimdir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2015 15:33

Nobel Komitesi 2015 Nobel Ekonomi Ödülünü İngiliz iktisatçı Angus Deaton'a layık gördü. Angus Deaton kimdir?

Haberin Devamı

Nobel Komitesi yaptığı açıklamada 2015 Nobel Ekonomi ödülünü 69 yaşındaki İngiliz iktisatçı Angus Deaton'a verdiğini duyurdu.

İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisi Deato'nun ödülü; tüketim, fakirlik ve varlık üzerine yaptığı analizler neticesinde hakettiğini açıkladı.

Deaton, 8 milyon İsveç Kronu (3 milyon TL) tutarındaki ödülün de sahibi oldu.

Angus Deaton Kimdir?

Angus Deaton 19 Ekim 1945'te İsviçre doğumlu.

Cambridge Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra akademik kariyerine devam eden Daeton doktorasını "tüketici talebi modelleri ve bu modellerin İngiltere'ye uygulanması" başlıklı teziyle 1975'te tamamladı. 1983 yılında Bristol Üniversitesi'nde Ekonometri Profesörü iken Princenton Üniversitesi'ne kabul edildi.

Angus Deaton Princeton'da Woodrow Wilson Kamu ve Uluslararası İlişkiler Okulu'nda Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Profesörü.

Haberin Devamı

Deaton'un 1980'de yayımladığı İdeal Talep Sistemi (AIDS), dünya genelinde tanınmasını sağladı. Ekonometri Topluluğu tarafından 1978'te Frisch Madalyası'na layık görülen Deaton, 2007'den bu yana Amerika Ekonomi Derneği'nin başkanlığını yürütüyor.

Deaton'un en bilinen araştırması 2008 yılında yayımlanan “Income, Health, and Well-Being around the World: Evidence from the Gallup World Poll” (Dünya'da Gelir, Sağlık ve Refah: Gallup Dünya Anketi'nden elde edilen kanıtlar) adlı araştırması.

En son kitabı The Great Escape: Health, wealth and the origins of inequality (Büyük Kaçış: Sağlık, zenginlik ve eşitsizliğin kökenleri) geçen yıl yayımlandığı zaman çok beğenilmişti.

BAKMADAN GEÇME!