2011 satın alma ve birleşme çılgınlığıyla başladı

Güncelleme Tarihi:

2011 satın alma ve birleşme çılgınlığıyla başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 13:44

Atlas Okyanusu’nun iki yakasındaki şirketler arasındaki birleşme ve satın alma rüzgarı, 2011’i bu alanda son on yılın en hızlı başlangıç yapılan senesi yaptı. Uzmanlar, küresel ekonomi iyileşmeye devam ettikçe, mevcut hareketliliğin artmasını bekliyor.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor 
Haberin Devamı

        

Pazar ve Pazartesi imzalanan 34 milyar dolarlık anlaşmayla birlikte, 2011’de bugüne kadar gerçekleşen satın alma ve birleşmelerin tutarı 83 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise 67 milyar dolarlık anlaşma imzalanmıştı.     

 

Küresel çapta imzalanan anlaşmaları takip eden Dealogic şirketine göre 2011, satın alma ve birleşmeler açısından son on yılda görülen en hareketli yıl oldu.

 

ABD’li enerji şirketi Duke Energy dün, bir diğer ABD’li enerji şirketi Progress Energy ile 13.7 milyar dolarlık hisse değişimine gitmeyi planladığını açıkladı. Progress’in borçlarını üstleneceğini belirten şirket, bu şekilde 26 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza atacak.    

 

Haberin Devamı

Diğer yandan, ABD’li kimya şirketi DuPont, son yıllarda hızla büyüyen gıda ve besin sektöründeki varlığını artırmak amacıyla, Danimarkalı gıda enzimleri üreten Danisco’yu 5.8 milyara satın aldı. DuPont aynı zamanda, Danimarkalı şirketin 500 milyon dolarlık borcunu üstlendi.

 

Deutsche Bank’ın küresel satın alma ve birleşme faaliyetleri masasının şefi Henrik Aslaken, “Küresel ekonomide işlerin yoluna girmeye başlamasıyla birlikte, bugüne kadar askıda kalan anlaşmaların sonuçlandığını, şirketlerin anlaşmaların imzalanması için daha hızlı hareket ettiğini görüyoruz” diye konuştu.

 

Bankacılara göre, farklı sektörlerden şirketlerin, küresel ekonomideki büyüme fırsatlarını yakalamak için satın alma ve birleşmelere yöneliyor ve küresel krizin patlak verdiği günlerden bu yana biriktirdikleri nakit kaynakları, harcama planları yapıyor.

 

NAKİT 1 TRİLYON DOLAR

 

ABD’li şirketlerin kasalarında 1 trilyon doların üzerinde nakit bulunduğu tahmin edilirken, bu işletmelerin önümüzdeki günlerde ellerindeki nakdi kullanma ya da hissedarlarına kazanç olarak geri döndürme baskılarına daha fazla karşı koyamayacağı düşünülüyor.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte finansal danışmanlar, ABD ve Avrupa’da ekonominin beklentilerin altında büyümesinin, şirketlerin güçlerini birleştirip, maliyetlerini azaltarak, değerlerini artırma yolunu seçebileceğini belirtiyor.

 

Örneğin Duke, Progress ile girdiği işbirliği dolayı önümüzdeki beş yıl içinde Güney ve Kuzey Carolina’daki müşterilerine, 600 ile 800 milyon dolar arasında tasarruf ettireceğini açıkladı.

 

Hisse senedi piyasasında yaşanan iyileşmenin de hareketliliği tetiklediği ifade edildi.

 

Bank of America Merrill Lynch’in satın alma ve birleşmeler masasının küresel şefi Jeff Kaplan, “Bu açıklamalar, şu anki hareketliliği güçlendirecektir” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Bütün bu birleşme haberlerine ek olarak, Playboy’un 84 yaşındaki kurucusu Hugh Hefner de derginin özelleştirileceğini açıkladı.

 

*Bu yazı Financial Times gazetesinde, “Deal flurry as new year M&A hits $83bn” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!