2010 Ajansı’nda bir ay içinde ikinci istifa

Güncelleme Tarihi:

2010 Ajansı’nda bir ay içinde ikinci istifa
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 10:20

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nda istifa depremi. Ajans’ınYönetim Kurulu Üyesi Faruk Pekin şikayetlerini sıraladığı bir dilekçe ile istifa ettiğini kamuoyuna açıkladı. 5 Kasım tarihinde de Ajansın Büyük Etkinlikler Koordinatörü Serhan Ada görevinden istifa etmişti.

Haberin Devamı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Pekin, 17 Kasım tarihli istifa dilekçesinde; “Avrupa Kültür Başkenti kriterlerine, Avrupa Birliği ile Avrupa Komisyonu’na bu konuda verdiğimiz taahhütlere, özellikle Bütçe ve İhale Komisyonu’nun oluşumunun yasa dışılığı nedenleriyle Yürütme Kurulu üyeliğinden istifa ediyorum” diyerek görevi bıraktığını açıkladı.

Ehliyetsiz firmalara iş dağıttık

Pekin Ajansın işleyişiyle ilgili şikayetlerini ise şöyle dile getirdi: “Konumuz, kentlilerin yaşam kalitesinin kültür-sanat yoluyla yükseltilmesine ve kentlilik bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak,  kültürel çeşitliliği desteklemek ve kültürlerarası diyalogu geliştirmek idi. Biz ise hep satın alma konuştuk. Arkeolojik işler, restorasyonlar müteahhitlere bırakılmayacak kadar önemli konular iken, biz ehliyetsiz firmalara, belediye şirketlerine iş dağıttık. Onlar da tarihi yapılara zarar verdiler. ‘Kamu kuruluşu olarak zorunlu iş almamız gerektiği’ belirtilen bu firmaların çoğu işlerini zamanında bile bitiremedi.  Sürekli ‘mehil’  istiyorlar.”

Haberin Devamı

2010 Ajansı’nda bir ay içinde ikinci istifa

CHP'den dün tepki geldi

Dün de açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının projeleriyle ilgili yolsuzluk, usulsüzlük olduğunu öne sürerek, ajansın yönetiminin istifa etmesi gerektiği söyledi. Soysal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı kaynaklarının, halkın vergileriyle oluşturulduğunu, buna rağmen faaliyetlerin şeffaf olmadığını ifade etti.

Ajans yönetiminin bilgili insanlardan oluşmadığını savunan Soysal, bu nedenle 2010 yılına çok az bir süre kalmasına rağmen, İstanbul'da bu konuda gözle görülür hiçbir hazırlığın olmadığını öne sürdü. Bazı projeler için, normalin çok üzerinde para harcandığını savunan ve bu paraların nereye gittiği konusunda bilgi verilmediğini belirten Soysal, projelerde yolsuzluk, usulsüzlük olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

“Proje faaliyetleri adı altında İstanbul gibi bir kentin tarihi bile katledildi” diyen Soysal, Kültür ve Turizm Bakanlığının soruşturma açması gerektiğini dile getirdi. Soysal, ajansın yönetim kadrosunun istifa etmesi, yerine ehil kişilerden oluşan yeni bir yönetimin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Yapılan bu haksızlıklara karşı herkesin duyarlı olmasını isteyen Soysal, kendilerinin de konuyu adli makamlara taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!