Kanıt aramadan koruma önlemi

Güncelleme Tarihi:

Kanıt aramadan koruma önlemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2012 00:00

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle dün Meclis Genel Kurulu’nda Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa Tasarısı görüşüldü.

Ancak oturuma 79 kadın vekilden 10’u katıldı. MHP’li Ruhsar Demirel, “Bu duyarsızlıktan hicap duyuyorum” dedi. Tasarıda değişiklik de yapıldı: Kadının korunması için şiddet kanıtı aranmayacak. Koruma altındaki çocuklu kadına kreş desteği verilecek.

TBMM, dün “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” öncesinde kadın mesaisi yaptı. Meclis Genel Kurulu kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlanan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa Tasarısı’nı görüştü. Tasarının görüşmeleri üzerindeki konuşmacılarının büyük bölümü kadın vekiller arasından belirlendi. Ancak, tasarının görüşüldüğü dünkü Genel Kurul oturumuna kadın milletvekillerinin ilgisizliği dikkat çekti.

79 kadından 10’u katıldı

70 kadar milletvekilinin katılımıyla başlayan tasarının görüşmelerinde, Meclis’teki 79 kadın milletvekilinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de dahil 10 kadarı yer aldı. Muhalefet, Meclis Genel Kurulu’na ilgisizliği eleştirdi. MHP’li Ruhsar Demirel, “Başta kadın milletvekilleri olmak üzere bu önemli tasarının görüşmelerine olan bu duyarsızlıktan hicap duyuyorum” dedi ve Meclis TV kameramanları ile Genel Kurulu izleyen gazetecilerden salondaki boş koltukları görüntülemelerini istedi.

Günde 5 kadın öldürülüyor

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye’de günde 5 kadının öldürüldüğünü belirterek bir an önce önlem alınmasını istedi. CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, mükemmel yasalar hazırlansa dahi kadını ikinci sınıf gören toplumsal zihniyet değişmediği sürece bir sonuç alınamayacağını vurguladı. Bakan Şahin ise şunları söyledi:

3 maymun devam edemez

“Toplum olarak üç maymunu oynuyorduk ama bunun devam edemeyeceğini, uygulamalarda Ayşe Paşalı olayında olduğu gibi koruyamadığımızı gördük. Aslında mağdur erkek ise biz erkekleri de koruyacağız. Erkekler, ‘Ben mağdurum’ derse bu kanunun bütün haklarından istifade edecekler.”

Önşartsız koruma, kreş desteği

AK Parti’nin önergesiyle tasarıda yapılan değişiklikle, koruyucu önlem kararında şiddete ilişkin kanıt ya da belge aranmaması öngörüldü, “Önleyici tedbir kararı geciktirilmeksizin verilir” denildi. Ayrıca, koruma altındaki çocuklu kişilere 4 ay süreyle kreş desteği sağlanacak. Koruma altındaki kişi çalışıyorsa süre 2 ay olacak, bedelini bakanlık karşılayacak.

Eşcinsel önergesine ret

CHP’nin, “cinsel tercih farklılığı” ile BDP’nin “trans kadınlar, lezbiyen, gay ve eşcinsel” ifadelerinin tasarıya eklenmesine ilişkin önergeleri ise AK Parti oylarıyla reddedildi. Muhalefetin, tasarıya “Kadına Yönelik Her Türlü Şiddetin Önlenmesi” adının verilmesi önerisi de yine AK Parti oylarıyla reddedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!