Ayların en kısasına sığdırdığımız vahşet

Güncelleme Tarihi:

Ayların en kısasına sığdırdığımız vahşet
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2012 16:26

İzmir'den yayın yapan egedesonsoz.com'un yazarlarından Gönül Soyoğul kadınların yaşadığı ölüm zincirini yazdı. 29 çeken Şubat ayında tam 24 kadının öldürüldüğünü biliyor muydunuz? Soyoğlu, gün gün kadınların uğradığı şiddeti, korkuyu ve işlenceyi tek tek yazdı.

Haberin Devamı

İŞTE GÖNÜL SOYOĞUL'UN YAZISI
Ayların en kısasına sığdırdığımız vahşet 
 Şubat 29 gün değil mi?
Ardımızda bıraktığımız bu 29 günde ne oldu biliyor musunuz peki, 28 Şubat tartışmaları dışında?
29 çeken Şubat’ta…
24 kadın erkekler tarafından öldürüldü,
10 kadın erkekler tarafından yaralandı,
10 kadına tecavüz edildi,
16 kadına cinsel tacizde bulunuldu.
 
28 de çekse, 29 da çekse ayların en cücesine yayılmış, devasa sonuç bu…
Rakamlarla yetinmeyip, tek tek de açalım bu mevsimlerin en kısasında yaşanan yüzkarası, dehşet tablosunu. Nasıl bir vahşetle karşı karşıya bulunduğumuzu.
 
1 Şubat
İstanbul'da M.C.(21), G.K.(30), V.K.(30), F.G.(26), O.N.(22), E.T.(23) adlı erkekler, mental engelli S.O.'ya (25) iki gün boyunca alıkoydukları bir evde tecavüz etti.
 
2 Şubat
Muğla'da A.A.(34), Almanya'dan Muğla'ya gelen yeğeni Ö.A.'ya (18) evinde tecavüz etti.
Ankara'da İ.S. (32) kendi evlerinde kız kardeşleri B.S. (22), Ş.S. (19) VE S.Z.'ye (18) tecavüz ettiği gerekçesi ile tutuklandı.
 
4 Şubat
İstanbul'da M.A.İ. (34) adlı erkek, Ukrayna'da tanıştığı A.B. (27) ve arkadaşı İ.B.'yi (23) İstanbul'a davet ettikten sonra bir villada beş gün boyunca rehin tutup tecavüz etti.
Adana'da at arabacılığı yapan A.A. (36), gezdirmek için arabasına aldığı üç çocuğu domuz çiftliğine götürerek U.Y. (8) adlı kız çocuğuna tecavüz girişiminde bulundu. A.A. cinsel istismar suçundan tutuklandı.
 
5 Şubat
Uşak'ta M.K., karısı Hatice Karaca'yı bıçakla öldürdü.
Aydın'da cezaevinden çıkan İ.T. (25), karısı Özge Tingir'i (18) bıçaklayarak öldürdü. İ.T. aranıyor.
Muğla'da evinde sigara paketleri bulan R.Ç. (40), 13 yıllık karısı G.Ç.'ye (31) "sen sigara mı içiyorsun?" diyerek şiddet uyguladı. G.Ç., bir ay iş göremez raporu aldı.
İstanbul'da tramvay durağında cinsel organını gösteren bir erkek, A.Ö. adlı kadının şikayeti üzerine aranmaya başlandı.
Adana'da G.K. (31), baraj gölü yakınlarında 13 yaşındaki H.L.'ye cinsel istismarda bulunurken yakalandı. G.K., cinsel istismar suçundan tutuklandı.
 
6 Şubat
Antalya'da B.E. (17), ziyaret için gelen yeğeni S.E.'ye (10) bahçesinde tecavüz etti..
 
7 Şubat
Sakarya'da K.O, engelli karısı Ş.O.'yu sopayla dövüp, üzerine kaynar su döktü. Olayın ardından jandarmayı arayıp "eşime saldırdılar" diyen koca, çıkartıldığı mahkemece tutuklandı. Koca cezaevine, ailenin üç çocuğu ise yetiştirme yurduna gönderildi.
Kayseri'de çiftçilik yapan H.K., kızı A.K.'yi (14) dövdü. Kız çocuğu jandarmaya gidip babasından şikayetçi oldu ve savcılık kararıyla Kayseri İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne ait yurda yerleştirildi.
Ankara'da H.Y., (41), hakkındaki altı ay evden uzaklaştırma kararına rağmen karısı Fatma Yılmaz'la (40) buluşarak, kadını pompalı tüfekle öldürdü. Cesedi bir tarlaya atan H.Y. kaçtı, kaçmasına yardımcı olan iki arkadaşı gözaltına alındı.
İstanbul'da mankenlik yapan B.A., Beyoğlu'nda gezerken tacize uğradı.
Antalya'da A.Ö. (39) ve karısı Z.Ö. (34), 15 ve 16 yaşında kızları B.Ö. ve H.Ö. ile kızlarının sınıf arkadaşları E.E. (16) ve zihinsel engelli Ç.K.'ye (14) silah tehdidiyle tecavüz etti. A.Ö. ve Z.Ö. tutuklandı. Her bir çocuk için 15'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanacaklar.
Muğla'da H.K (18), V.S (22), S.V (18), C.Ö (17) ve O.K. (17) adlı erkekler, Z.K.'ye (17) cinsel istismarda bulundu. Zanlılar gözaltına alındı. Z.K.'ya 14 yaşındayken tecavüz ettiği öne sürülen 22 yaşındaki Y.G.'nin yakalanması için ayrıca soruşturma başlatıldı.
 
9 Şubat
Urfa'da kafası kesilerek öldürülen Naile Çatlak'ın (19) cesedi bir köprü altında bulundu. "Dedikodu çıkar" diye kayıp ihbarında bulunmayan aileden yedi kişi gözaltına alındı. Kadını, birlikte olma teklifini reddettiği Y.B.'nin öldürdüğü ortaya çıktı. Y.B. tutuklandı.
İstanbul'da üç erkek, S.Y. (28) adlı kadına önce sözlü tacizde bulundu, ardından çantasını çalıp kadını dövdüler. Saldırganlar kaçtı, kadın hastaneye kaldırıldı.
Adana'da, A.U. (15) adlı kız çocuğu jandarmayı arayarak zorla evlendirileceğini söyledi. Kına gecesini basan jandarma A.U.'yu Çocuk Esirgeme Kurumu yurduna yerleştirdi. A.U. bir hafta sonra yurttan ayrılarak ailesinin yanına döndü. Aileye sosyal yardım yapılırken, A.U. ve kardeşleri okula gönderiliyor.
 
10 Şubat
Manisa'da M.Ş.Y. (45), karısı Vezne Yalçınkaya'yı (46) av tüfeğiyle öldürdü. Koca, olayın silahını temizlerken kazayla öldüğünü söyledi.
İzmir'de Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı Bölümü'ne kaldırılan Y.Ö. (15) adlı oğlan çocuğu, 300 erkekle para karşılığı birlikte olduğunu anlattı.
Muğla'da M.E. (20) adlı erkek, M.M. (14) adlı kız çocuğunu zorla alıkoyduğu ve cinsel ilişkiye girdiği için tutuklandı. M.M.'nin beş aylık hamile olduğu tespit edildi.
 
11 Şubat
İzmir'de M.U. (35), karısının işe girdiğini öğrenince cezaevinden firar edip karısı M.U.'yu (37) bıçakla yaraladı. Kadın hastaneye kaldırılırken, koca yakalanarak tekrar cezaevine yollandı.
Konya'da Ö.A. (53), kızı E.A.'ya (17) tecavüz edip hamile bıraktıktan sonra, doğan bebeği öldürerek bir dereye attı. E.A. hastanede, baba tutuklandı.
 
12 Şubat
Ankara'da A.Ö. adlı erkek, Ayşe Demir'i (30) sahibi olduğu bakkal dükkanında bıçaklayarak öldürüp kafasını kesti. Polis A.Ö.'yü Demir'in kafasıyla bir köprü altında yakalayarak tutukladı.
Van'da Ayşe Anay (20), başka biriyle ilişki yaşadığı iddiasıyla kocasının ailesi tarafından öldürüldü.
Ankara'da H.S. (29), karısı Sevda Sonay'ı (35) bıçaklayarak öldürüp, intihara teşebbüs etti. H.S. hastaneye kaldırıldı.
Sakarya'da B.E., eski karısı N.D.'ye tecavüz teşebbüsünde bulundu. Kadın direnince kadını dövdü. Kadın, eski kocasından şikayetçi oldu.
İstanbul'da T.K., öğretmenlik yapan S.D. adlı kadını Facebook üzerinden taciz etti. Kadının şikayeti üzerine kamu davası açıldı. T.K. tehdit, taciz ve kişilerin huzur ve sükununu bozmak suçlarından altı yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
 
13 Şubat
Balıkesir'de M.Y., imam nikahlı karısı Ayegül Bay'ı (52) bıçaklayarak öldürdü.
 
14 Şubat
Maraş'ta R.T. (55), karısı Necla T.'yi (47) evinde balta ile öldürdü.
İzmit'te transeksüel Melda Yüksel (26), erkek kardeşi M.Y. (25) tarafından öldürüldü
İstanbul'da M.C:, barda tanıştığı D.Y. adlı kadını evine götürdü. Kadın sabah polisi arayarak zorla alıkonulduğunu ve cinsel saldırıya uğradığını anlattı. M.C. gözaltına alındı.
Manisa'da N.T., Çocuk Yetiştirme Yurdu'ndan kaçan 15-17 yaş arası üç çocuğa tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklandı.
Muğla'da N.T. (40), üvey kızı G.A.'ya (16) evde yalnızlarken tecavüz etti. N.T. tutuklandı.
 
15 Şubat
Muğla'da S.A., Van'dan gelen zihinsel engelli E.Y.'ye (16) tecavüz etti. Olay E.Y.'nin hamile kalmasıyla ortaya çıktı.
İzmir'de H.D. (25), dokuz kadını asansörde bıçakla gasp edip cinsel tacizde bulundu. H.D. yakalanarak tutuklandı.
 
16 Şubat
Muğla'da V.C. (27) adlı erkek, ayrılmak isteyen sevgilisi Yağmur Çorbacı'yı ormanda bıçaklayarak öldürdü.
 
17 Şubat
Denizli'de T.Ş. (36) adlı erkek, sevgilisi Ö.A.'yı (35) evde dövmeye başladı. Kadın kaçıp markete saklanınca, T.Ş. kadını markette müşterilerin arasında dövmeye devam etti. T.Ş. gözaltına alınırken, kadının şikayetçi olmaması üzerine serbest bırakıldı.
Aydın'da M.P. (62), gelini R.P.'yi (32) evinde taciz etti.
 
19 Şubat
Bursa'da garsonluk yapan A.G., O.L. (16) adlı kız çocuğuna bir parkta tecavüz etti. Bu sırada O.L.'nin çıplak fotoğraflarını da çeken A.G., şantaj yaparak zorla seks işçiliği yaptırdı. Kız çocuğunun polise sığınması üzerine, tecavüz eden beş kişiden dördü tutuklandı.
 
20 Şubat
Kayseri'de A.Y: (30), karısı Nadiyne Yıldız'ı (26) bıçaklayarak öldürdü.
 
21 Şubat
Kayseri'de Y.Ç. (87), karısı Dudu Çıklaşahin'in (80) bıçakla öldürüp, cinayetin ardından polise teslim oldu.
 
22 Şubat
İstanbul'da G.U. (25), evlenme teklifini reddeden komşusu Nilüfer Aygüler'i (25) boğazını keserek öldürdü.
İstanbul'da Nuray Özdeniz (67) evinin kömürlüğünde bıçakla öldürülmüş şekilde bulundu.
Kastamonu'da M.T. (24), eski karısı Ferhat Hızarcı'yı av tüfeğiyle öldürdü.
Muğla'da K.K. (40), boşanma davası süren karısı T.K.'yi bıçakla ağır yaraladı. Kadın hastaneye kaldırılırken, K.K. kaçtı.
Bursa'da D.Y. (32), kendini polis olarak tanıtıp O.Y. (30) adlı kadını telefonla taciz etti. Kadının Emniyet Müdürlüğü'nü araması üzerine olay ortaya çıkınca, D.T. "unvan gaspı, cinsel saldırı ve tehdit" suçlarından tutuklandı.
 
23 Şubat
Osmaniye'de Sinan Dursun (29), birlikte olma teklifini kabul etmeyen lise öğrencisi Fatmanur Gedik (16) ve arkadaşı Fatmagül Yalçın'ı (16) okula gittikleri servise pompalı tüfekle ateş açarak öldürdü. Olayın ardından Dursun intihar etti.
Konya'da H.M., eski karısı G.P.'yi (27) dövüp, dört çocuğunu kaçırdı. Hastaneye kaldırılan kadın kocasını birçok kez şikayet ettiğini söyledi.
Konya'da M.A., evli olduğunu öğrenince ayrılmak isteyen sevgilisi K.G.'yi (29) sokakta dövdü.
Bursa'da M.O. (25), sevgilisi D.B.'nin (21) boğazını kesti. Kadın hastaneye kaldırılırken, M.O. kaçtı.
Muğla'da K.T. (14) adlı oğlan, rehber öğretmenine babası, amcası ve dayısı tarafından tecavüze uğradığını anlattı. Savcılık soruşturma başlattı. Çocuk bir yurda yerleştirilirken, baba, amca ve dayı ifadeleri alınıp serbest bırakıldı.
Konya'da çiftçilik yapan C.E.(25), hastane bahçeinde karısının doğum yapmasını beklerken, 11 yaşındaki B.K. isimli kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu. Çevreden geçenlerin ihbarı üzerine gözaltına alındı.
 
24 Şubat
Ankara'da İ.K. (46), kızı Eda K.'yi (22) tabancayla öldürdü. Ardından komşularına gidip kızını öldürdüğünü söyleyen İ.K. tutuklandı.
İstanbul'da S.Y., karısı Beyza Yılmaz'ı Facebook hesabı açtığını öğrenince tabancayla öldürdü.
Kocaeli'de Y.T., yaklaşmama cezası aldığı karısını bir alışveriş merkezinde dövdü. Y.T. gözaltına alındı.
 
25 Şubat
Niğde'de S.Ç. (28), karısı F.Ç.'yi (22) bıçaklayarak öldürdü. Cinayetin ardından polisi arayıp kayıp ihbarında bulunan kocanın çelişkili ifadelerin ardından karısını öldürdüğünü itiraf etti.
 
26 Şubat
İstanbul'da M.Y., benzin istasyonunda sevgilisiyle yakaladığı kız kardeşi Yıldız Yardım'ı bıçaklayarak öldürdü. M.Y. tutuklandı.
İstanbul'da S.P. adlı kadın, kocasını şikayet etmek için gittiği karakol dönüşünde kocasının amcası ve karısı tarafından dövüldü.
Samsun'da S.K. (31), boşanma davası süren karısı A.K.'ye (32) evinde tecavüz etti.
 
29 Şubat
Ankara'da Y.K. (36), boşanma davası süren karısı Tülin Kaplan'ı (32) pompalı tüfekle öldürdü. Kadının kocasına hakkında üç aylık koruma kararı aldırmıştı. 18 Şubatta sona eren koruma kararını yenilememişti. Y.K. tutuklanarak cezaevine yollandı.
Şiddetin doğurduğu şiddet: Antalya'da D.K. (17) adlı kız çocuğu, sürekli annesini döven babası B.K.'yi (45) bıçakla ağır yaraladı. D.K. gözaltına alındı, baba hastaneye kaldırıldı.
 
* * *
Her nasılsa sadece 5 günü boş geçen(!) 29 Şubat’ın barındırdığı erkek vahşetini yazarken içim daraldı, kalbim sıkıştı. Muhtemelen, okurken de sizlerin…
Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden/ajanslardan derlediği bu tablodan son bir ayrıntı da şu:
Şubatta kadınları en çok kocaları öldürdü.
En çok kullanılan cinayet aleti bıçaktı.
En çok şiddetin yaşandığı bölge Ege, il ise İstanbul oldu.
 
Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü.
Birey olarak, eş olarak, anne olarak, çalışan kadın olarak yüzlerce sorunu olan kadınla ilgili, artık tek bir sorun öne çıkıyor gördüğümüz/yaşadığımız gibi. O da kadının canına kasteden şiddet.
Bunca kanın arasında başkaca da bir sorunun önemi/değeri kalmıyor yazık ki…
Bu nedenledir ki; 8 Mart nedeniyle yapılan tüm etkinliklerin neredeyse tamamı, yaşanan ve giderek tırmanan bu vahşete dikkate çekmeye ayrılıyor.
Çünkü kadınlar öldürülüyor, dövülüyor, tecavüze uğruyor ve bu karanlık tablodan çocuklar da fazlasıyla payını alıyor. Ve elbette hepimiz, tüm toplum…
Bu vahşetin altında kimimiz eziliyor, kimimiz utanca boğuluyor, kimimiz dehşete düşüyor/korkuyor, pek çoğumuz da siniyor…
Onca mutsuzluğuna rağmen, ‘çok şükür ki kocam beni dövmüyor/öldürmüyor’la teselli bulmaya/şükretmeye çalışan kadınların varlığını bilmek bile hüzün verici…
*
Ayşe Paşalı’nın iç kanırtan fotoğrafı, kocası tarafından bıçaklanıp sırtında bıçak ve sokağa taşmış iç organlarıyla bir gazeteye 9 sütuna fotoğrafı basılmış iki çocuk annesi Manisalı Şefika E.’nin kanlı görüntüleri hala belleklerimizdeyken,
Kimi ünlülerimizin kah yarı çıplak ‘çığlık’ atan estetik fotoğrafları, kimi ünlülerimizin de bugün İzmir’de olduğu gibi topuklu ayakkabılarla koşturup ter atmaları…
Öylesine yapay geliyor ki.
Gazoza ilaç atıp kızlara tecavüz ettiği rollerle belleğimize kazınmış Nuri Alço’nun da bugün ‘sıkıysa topuklu giy’ adlı etkinlikte yer alacağını öğreniyoruz ajanslardan. Ve muhtemelen televizyonların en sevdiği haber olarak, akşam beyaz camdan izleyeceğiz. Gülerek elbet..
İçtenliklerinden şüphe etmiyorum ama bu kadar kanlı bir tablonun böylesi ‘gülünç’ Amerikanvari sembollerle anlatılmaya çalışılmasından, rol kesilmesinden zerrece haz etmiyorum.
Öldürülen, tecavüze uğrayan, ağzı burnu kırılmış kadınların acısını hafifletmediği gibi, vahameti de hafifleştirdiğini düşünüp üzülüyorum…
 
‘Bugün 8 Mart, neşe doluyor insan’ diye yazabileceğimiz günler de olacak mı?
Kadın olmanın dayanılmaz ağırlığını değil de hafifliğini, erkeklerin naifliğini görebilecek miyiz acaba?
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!