‘En-el Hak’ satılıyor

Güncelleme Tarihi:

‘En-el Hak’ satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2012 00:00

Ressam Erol Akyavaş’ın İslam düşünürü, mutasavvıf Hallacı Mansur’un felsefesinden esinlenerek yarattığı ‘En-el Hak’ tablosu ilk kez müzayedeye çıkıyor. Antik A.Ş. tarafından 25 Mart’ta gerçekleştirilecek müzayededeki eserin sunum fiyatı ise 1.2 milyon TL. Tablonun rekor kırması bekleniyor.

Haberin Devamı

ANTİK A.Ş. müzayedeevinin 25 Mart tarihinde Swissotel’de gerçekleştireceği ‘Çağdaş Eserler’ müzayedesinde ressam Erol Akyavaş’ın ‘En-el Hak’ adlı tablosu 1.2 milyon lira açılış fiyatı ile satışa çıkıyor. Sanat eleştirmenleri tarafından Türk resminin ikon çalışması olarak değerlendirilen tablo İslam düşünürü, mutasavvıf Hallacı Mansur’un tasavvuf inancının yansıdığı bir eser. Akyavaş’ın aile koleksiyonunda bulunan tablo ilk kez müzayedeye çıkıyor. 1987’de İstanbul Bienali’nin ilki olan 1. Uluslararası İstanbul Çağdaş Sanat Sergileri kapsamında Harbiye Askeri Müzesi’nde sergilenen eser tuval üzerine yağlıboya ve 190 x 350 santimetre ebatlarında.

Türk modern sanatının dev isimlerinden Orhan Peker, Abidin Dino ve Avni Arbaş’a ait daha önce görülmemiş eserler de müzayedede yer alıyor. Orhan Peker’in ‘Ayçiçeği Tarlası’ konulu eseri 350 bin TL açılış fiyatı ile müzayedeye çıkacak. Abidin Dino’nun 1940 ve 1950 tarihli eserleri, Avni Arbaş’ın Paris döneminden tabloları ile Burhan Uygur’un aile koleksiyonundan eserler de müzayedeye çıkacak eserler arasında bulunuyor. Müzayedede Paris ekolü Türk sanatçılarına ait özel bir seçki de alıcıların beğenisine sunuluyor. Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim, Fahrel Nissa Zeid imzalı eserlerin yanı sıra Burhan Doğançay, Ali Çelebi, Asım İşler, Cevat Dereli, Oya Zaim Katoğlu, Turgut Zaim, Ferruh Başağa, Mehmet Güleryüz, Adnan Çoker, Abdurrahman Öztoprak, Ömer Uluç, Komet, Ahmet Oran, Şadan Bezeyiş, Mustafa Ata, Özdemir Altan, Alaettin Aksoy, Ergin İnan, Neş’e Erdok, Nuri İyem gibi Çağdaş Türk Sanatının usta isimlerinin eserleri satışa sunuluyor.

Uluslararası isimler de var

Müzayedede ayrıca Meriç Hızal, Seyhun Topuz, Kuzgun Acar gibi önde gelen heykel sanatçılarımızın işleri yer alırken, ünlü Fransız sanatçı Laurance Jenkell’in dünyada büyük ses getiren Bonbon heykelleri de satışa sunuluyor. Müzayedede uluslararası sanatçılar da yer alıyor;  Julian Opie, Tom Wesselmann, Fernand Léger, Arman, Takashi Murakami’nin eserleri de bulunuyor. Olgaç Artam tarafından yönetilecek olan 271. müzayededeki eserler 16-24 Mart 2012 tarihleri arasında Antik Palace’ta görülebilir. www.antikas.com

25 yıl önce aynı salonda

Haberin Devamı

Erol Akyavaş ve Burhan Doğançay’ın başyapıtları çeyrek asır önce aynı salonda sergilenmişler. 1987 yılında 1. Uluslararası İstanbul Çağdaş Sanat Sergileri kapsamında bir araya gelen eserler geçtiğimiz senelerde Artam Antik A.Ş. müzayedelerinde satılarak Türkiye’nin önde gelen koleksiyonlarında yerlerini aldılar.

Şimdi nerede

Haberin Devamı

1. Erol Akyavaş ‘Kuşatma’-Nezih Barut Koleksiyonu
2. Burhan Doğançay ‘Muhteşem Çağ’- İstanbul Modern Koleksiyonu
3. Burhan Doğançay ‘Mavi Senfoni’ - Yıldız Holding Koleksiyonu
4. Erol Akyavaş ‘En-el Hak’- Müzayedede
5- Erol Akyavaş ‘Vav’ - Zafer Yıldırım Koleksiyonu
6. Erol Akyavaş ‘Vav’ - Arzuhan-Mehmet Ali Yalçındağ Koleksiyonu

Likya Meclis Binası’nın restorasyonu tamamlandı

Ahmet ACAR / DHA
ANTALYA’nın Kaş ilçesi Patara Antik Kenti’nde 2 yıldır devam Likya Birliği Meclis Binası’nın restorasyonu tamamlandı. Tüm masrafları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından karşılanan ve Türk arkeoloji tarihinin en büyük restorasyon çalışması olarak değerlendirilen tarihi yapı için yaklaşık 7.5 milyon lira harcandı. Likya Birliği Meclisi, 1991’de yapılan kazılarda Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık tarafından bulundu. Tamamı toprak altındaki yapı, 2000- 2006 yıllarında yapılan kazı çalışmalarıyla Prof. Dr. Taner Korkut tarafından gün ışığına çıkarıldı. M.Ö. 1’inci yüzyılda inşa edilen ve yaklaşık 500 yıl meclis binası olarak hizmet veren, 43 metre uzunluğunda, 30 metre enindeki 1400 kişi kapasiteli taş yapı, 2007’de bilim dünyasına tanıtıldı. 2010’da AÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında restorasyon çalışmalarıyla meclisin taş oturma sıraları, iç ve dış duvarları, kapıları baştan sona restore edildi.

Hürrem Sultan bale sahnesinde

Haberin Devamı

İSTANBUL Devlet Opera ve Balesi ‘Hurrem Sultan’ balesiyle Osmanlı’nın derin ve hazin öyküsünü Oytun Turfanda’nın 10. ölüm yıldönümü anısına seyirciyle buluşturuyor. İlk defa 1977’de Oytun Turfanda’nın koreografisi ve Nevit Kodallı’nın bestesiyle Ankara Devlet Balesi tarafından sergilenen ‘Hurrem Sultan’ balesi, 35 yıl aradan sonra Deniz Olgay Yamanus ve Oktay Keresteci’nin sahnelemesi ile İstanbul seyircisinin karşısına çıkıyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin Devlet Opera ve Balesi sahnelerinden sonra tekrar 17 Mart’ta Kadıköy Süreyya Operası’nda prömiyeri gerçekleşecek olan temsil öncesinde Kadıköy Süreyya Sahnesi Fuayesi’nde Oytun Turfanda ile ilgili bir fotoğraf sergisi de düzenlenecek. Eser 22, 23, 30 ve 31 Mart tarihlerinde Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde izlenebilir. Eserin adı, koreograf Oytun Turfanda’nın özel isteği üzerine ‘Hurrem’, ‘ü’ yerine ‘u’ ile yazılıyor. www.dobgm.gov.tr

Haberin Devamı


Ai Wei Wei’nin çekirdekleri Tate’te tekrar sergilenecek

İNGİTERE’NİN dünyaca saygın modern sanatlar müzesi Tate Modern, tam 8 milyon adet sanat eserini bir kerede satın aldı. Tabii bu 8 milyon eserden her biri, bir hayli küçük. Çünkü bunlar, Çinli sanatçı ve insan hakları savunucusu Ai Wei Wei’nin meşhur porselen ayçiçeği tohumları. Tate toplamı 10 ton ağırlığına ulaşan çekirdeklere 350 bin Sterlin (Yaklaşık 1 milyon TL) ödedi.
2008 olimpiyatları için Pekin’deki ünlü Kuş Yuvası stadyumunu tasarlayarak ismini dünyaya duyuran Ai Wei Wei’nin bir grup sanatçıya tek tek boyatarak yaptırdığı ayçiçek tohumları aynı yıl yine Tate Modern’de yerde sergilenmiş ancak bazı ziyaretçilerin üzerlerine basması ve ortalığa tehlikeli seramik tozu yayılması üzerine kaldırılmıştı. Tate şimdi eseri bir küp veya koni içinde daha güvenli biçimde sergilemeye hazırlanıyor. DIŞ HABERLER

Haberin Devamı

Bingöl’de tarihi kilise çanı ele geçirildi

Adil ÖNAL/DHA
BİNGÖL’de tarihi eser kaçakçılığı yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçen İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, 2 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. A.Y.’nin evinde yapılan aramada 90 kilogram ağırlığında, altın ve bronz karışımı, 52X52 santimetre ebatında bir kilise çanı bulundu. Üzerinde İsa Peygamber figürleri bulunan, tarihi eser statüsündeki çan, Bingöl Merkez Jandarma Komutanlığı’nda muhafaza altına alındı. A.Y., ise gözaltında.

Yeni başkan Prof. Kaçalin

ATATÜRK Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı’na, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin getirildi. Başbakan Yardımcılığı’na Ait Görevlendirme Kararı Resmi Gazete’de dün yayımlandı. ANKA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!