2006 Nobel BarışÖdülü için başvurular sona erdi

Güncelleme Tarihi:

2006 Nobel BarışÖdülü için başvurular sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 13:52

2006 yılının Nobel Barış Ödülü adayları için bugün başvuruların son günüydü. Bu yılın favori adayları arasında, Açe barış müzakerelerinde arabuluculuk yapan Finlandiyalı Martti Ahtisaari ile İrlandalı şarkıcı Bob Geldof yer alıyor.

Haberin Devamı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da bütün ülkelerin bakanları ve parlamenterlerinin barış ödülü için belirledikleri adayların isimlerini 1 şubata kadar Nobel Enstitüsü'ne bildirmeleri gerekiyordu.


Genelde adayların kimlikleri gizli tutuluyor, ancak bazıları kimleri aday gösterdiğini kamuoyuna açıklayabiliyor.
Bu yılın adayları arasında, Finlandiya'nın eski cumhurbaşkanı Ahtisaari ve yoksul ülkelerin davalarının savunan Bob Geldof'un yanı sıra Hintli Ravi Shankar ile New York'un eski belediye başkanı Rudolph Giuliani de yer alıyor.
Genellikle tercihini eylül ayında yapan Nobel Komitesi, ekim ortalarında kim ya da kimlerin kazandığını açıklıyor. Ödül töreniyse geleneksel olarak Norveç'in başkenti Oslo'da, Komite'nin kurucusu Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 aralıkta düzenlenen törenle sahiplerine veriliyor.

Bir belge, bir altın madalya ve yaklaşık 1.1 milyon avroluk ödülü geçen yıl 199 aday arasından Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Kurum Başkanı Muhammed El Baradei almıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!