BDP'li Tan'ın sözleri TBMM'yi karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

BDPli Tanın sözleri TBMMyi karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2012 15:12

TBMM Genel Kurulunda, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın sözleri gerginliğe neden oldu.

Haberin Devamı

Altan Tan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, tasarıda yer alan düzenlemelerin intibak olmadığını, kısmi bir iyileştirmeden öteye geçemediğini savundu.

Hocalı ve Saraybosna'daki katliamların aynı vicdanla kınanması gerektiğini belirten Tan, şu ifadeleri kullandı:
“Hiçbir şekilde ırkçılığın bataklığına saplanmamız lazım. İskilipli Atıf Hoca ile ilgili bir iki cümle söylemek istiyorum. Dün çok şanssız bir konuşma oldu burada. Bir arkadaşımız rahmetli İskilipli Atıf Hoca'yı İngiliz ajanlığıyla ve vatan hainliğiyle suçlamaya kalktı. Bunu esefle kınıyorum. İskilipli Atıf Hoca, mazlum ve mağdur bir Müslümandır. Kemalist diktatörlüğün katlettiği on binlerce insandan sadece biridir. Onun da anısı önünde rahmet eğiliyorum, Allah'tan rahmet diliyorum. Kemalist diktatörlüğün bir huyu var; öldürüyor, asıyor, işkence kuruyor ve ondan sonra da 'İngiliz ajanı' diyor. İngilizler, bir kurşun atmadan İstanbul'dan çıktılar ve Ankara hükümetine İstanbul'u teslim ettiler. İngilizler ile ne yaptınız, siz bunları anlatın. Şeyh Said için yapılanları söylüyordunuz. Bu memlekette mağdur ve mazlumlara hiçbir şekilde hakarete izin vermeyeceğiz. Ne Şeyh Said ne de İskilipli Atıf Hoca hakkında. Gönüllüyseniz bir komisyon kuralım, İstiklal Mahkemesi zabıtlarına bakalım.”

“O İNSANLAR SAYESİNDE BURADASIN”

BDPli Tanın sözleri TBMMyi karıştırdı

BDP'li Altan Tan'ın sözleri Genel Kurul'da gerginlik yarattı



Bu sözler üzerine ayağa kalkan çok sayıda CHP milletvekili, Tan'a tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, “Nasıl konuşuyorsun? Sen o insanların sayesinde buradasın. Kurtuluş Savaşı'na dil uzatıyorsun” diye bağırdı.

Aslanoğlu, kendisine “eski çamlar, bardak oldu” diyen Tan'ın üzerine yürüdü. Aslanoğlu ile Altan Tan'ın arasına CHP ve AK Parti milletvekilleri girdi.
Bu arada, bazı CHP milletvekilleri, AK Parti milletvekilleriyle de tartıştı.

Tan'ı kınadığını belirten MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da “Bakın, görüyor musunuz? AKP ile BDP'in işbirlikçilerini burada görün” diye bağırdı.
Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam birleşime ara verdi.

Haberin Devamı

TAN: “HAKARET YOK”

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın bu sözlerine AK Parti, CHP ve MHP büyük tepki gösterdi. Gerginliğin ardından verilen ara sonrası kürsüye çıkıp söz alan CHP’li Muharrem İnce “Bu meclis bu sözü geri aldırmazsa bu meclise de yazıklar olsun” derken,  MHP’li Oktay Vural da “Bu kürsüde Atatürk’e, milli mücadeleye, ülkenin tarihine hakaret ettirmeyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Milletvekilleri, Meclis Başkanı'ndan Tan'ın sözlerini geri almasını istedi. Bunun üzerine kürsüye çıkan Altan Tan, "54 yaşındayım ve 41 senedir bu siyasi faaliyetlerin içindeyim. 13-14 yaşımdan beri ağzımdan çıkanları kulaklarım duyuyor. Söylediğimin lafın arkasındayım. Bu lafta hiç kimsenin şahsını yönelik bir hakaret yoktur. Hiçbir Cumhurbaşkanı'nın ve hiçbir Başbakan'ın şansına bir hakaret yok. O dönemle ilgili bir siyasi tespitte bulundum. Bu tespit bana aittir. Katılabilirsiniz yada katılamazsınız ama kast ettiğiniz şahıslar ile ilgili hiçbir kimseye bir hakaretim yok. Siyasi değerlendirmemin de arkasındayım" dedi.

“KEMALİST DİKTATÖRLÜK YOK, TERÖRİST DİKTATÖRLÜĞÜ VAR”

Kürsüye çıkan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Altan Tan'ın sözlerine itibar etmemek gerektiğini söyledi. İnce şöyle devam etti; "Tan, Diyarbakır'da çıkan kemiklerle ilgili Meclis'te basın açıklaması yaptı. Ama şimdi Adli Tıp Raporu'na göre 100 yıllık kemiklermiş bunlar. Ve yarısı hayvan kemiği. Bu ülkede Kemalist diktatörlük yoktur ama bir terörist diktatörlüğü var. PKK kontenjanından milletvekili gelip ve Atatürk'ün Meclisi'nde hakaret edemezsin .Haddini bileceksin. Böyle bir şey yok. Kimsin sen. Atatürk'ün Meclisi'nde bunu konuşacaksın. Önce Tahran'a, Bağdat'a Şam'a Kahire'ye bakacaksın ondan sonra Ankara'ya bakacaksın. Burada Cumhuriyet düşmanlarının işbirliği mi olacak burada ? Burada Cumhuriyet düşmanları işbirliği yapamaz. Herkes burada haddini bilecek. Atatürk bu Meclis'i kurmasaydı siz milletvekili mi olurdunuz? İngilizlerin gölgesinde sığır çobanı olurduk hepimiz. Bir insan bunu nasıl yapabilir. Birinci Meclis'teki milletvekillerinin kemikleri sızlar. Bu kurucu iradeye, Atalarımıza ve Cumhuriyet'in kurucularına çok büyük saygısızlık.

"LAFI GERİ ALDIRMAZSA BU MECLİS'E YAZIKLAR OLSUN"

CHP'li Muharrem İnce, "Altan Tan 'Kemalist diktatörlüğün bir huyu var; öldürüyor, asıyor, işkence kuruyor ve ondan sonra da 'İngiliz ajanı' diyor. Bunu nereden okudun. Sana bu kitabı hangi İngiliz verdi. Bu Meclis bu lafı geri aldırmazsa bu Meclis'e yazıklar olsun" dedi.

Haberin Devamı

MHP’Lİ VURAL: "İÇTÜZÜK UYGULANSIN"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, İçtüzüğün uygulanmasını isteyerek,  “Bu kürsüde Atatürk’e, Cumhuriyet’e, Kurtuluş Savaşı’na hakaret edilmesine izin vermemiz mümkün değil. Meclis İçtüzüğü gereğince işlem yapılmasını istedik. Bu işlemin yapılmamış olmasını yadırgıyorum. Meclis’in kürsüsünde milletimizin geçmişine, tarihine hakaret ettirmeyeceğiz, ettikleri her lafı da kendilerine yedireceğimizi söylüyoruz” dedi.

BDP’li Hasip Kaplan’da, “Sizin Kunta Kinteleriniz yok bu Meclis’te. Hiç kimse bizi burada susturamaz. Siz de haddinizi bilin. Kastı olmadığını söyledi. Hala hala siz farklı noktalara çekiyorsunuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tekrar kürsüye gelen Altan Tan,  “Lay lom yapmaya mı geldik? Biz bu Meclis’e evcilik oynamaya gelmedik. Kuru gürültüye pabuç bırakacak kimse yok. Kimseye hakaret etmedim” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’da, “Bir dilekçe sunduk, gereğini yapın lütfen, Yönetimde zafiyet yaşanıyor” dedi.

Sağlam da, “Sayın Altan Tan bir ibare kullandı. Kastını aştığını ileri sürdü. Kimseye hakaret kastı olmadığını söyledi” diye konuştu.

Altan Tan, “Sözlerimde hiç kimseye hakaret olmadığın üç kez söyledim,  dördüncü sefer de söylüyorum ama bu bazı arkadaşları tatmin etmiyorsa onlar da bildiklerini yapsınlar. Kimseye hakaret etmedim. Onları tatmin ediyorsa ediyor, etmiyorsa etmiyor, bildiklerini yapsınlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaplan da, “İçtüzük ne emrediyorsa gereğini yapın. Buyurun” dedi.

Tartışmaların ardından oturuma bir kez daha ara verildi.

CHP İÇTÜZÜĞÜN 160 VE 161. MADDELERİNİN UYGULANMASI İÇİN DİLEKÇE VERDİ

CHP, TBMM Başkanlığı'na, Altan Tan ile ilgili İçtüzüğün 160 ve 161. maddelerinin uygulanması için dilekçe verdi. 160. madde "kınama" cezası verilmesini 161. madde ise Meclis'ten geçici olarak çıkarma cezası verilmesini öngörüyor.

TAN'A UYARI CEZASI

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, “Kemalist diktatörlük” ifadesi nedeniyle BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a, “uyarma” cezası verdi.

Sağlam, TBMM Genel Kurulunda verilen aranın ardından, Tan'ın, Cumhuriyetin kuruluş dönemine ilişkin sözlerinde hakaret olmadığını açıkladığını anımsattı. Sağlam, “Ancak, sözleri İçtüzüğün 157. maddesine göre, şahsiyetle uğraşma şeklinde algılandığından, kendisine İçtüzüğün 158. maddesine göre, uyarma cezası veriyorum” dedi.

Daha sonra Genel Kurulda, “intibak” yasa tasarısının görüşmelerine devam edildi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!