Meteoroloji'den kar, yağmur ve fırtına uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Meteorolojiden kar, yağmur ve fırtına uyarısı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 28, 2012 08:05

Meteoroloji bazı iller için kar ve sağanak yağış uyarısında bulundu. Bu arada Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinde yoğun kar yağışı nedeniyle pek çok okul tatil edildi, yollar kapandı.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde yağış görülecek. Hava sıcaklığının batı bölgelerde 8 ila 10 derece azalacağı tahmin ediliyor. Ankara'da kar yağışı öğle saatlerinden itibaren etkisini arttırdı.

Afyonkarahisar - Eskişehir Karayolu, Sivrihisar bölümünde kuvvetli kar yağışı ve tipi nedeniyle trafiğe kapandı. Polis araçların geçişine izin vermiyor.

METEOROLOJİ’DEN KUVVETLÄ° KAR, YAÄžMUR VE FIRTINA UYARISI   Â

KUÅžADASINA DA KAR YAÄžDIÂ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün yurtta kuvvetli kar, yağmur ve fırtına uyarısında bulunurken, ilgililer ve vatandaşların dikkatli olması istendi.

Yetkililer; Marmara’nın doğusu, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun güney ve batısında kuvvetli kar yağışı beklendiği, batı bölgelerde hava sıcaklığının 8-10 derece azalacağını duyurdu.

Haberin Devamı

KAR YAÄžIÅžI ULAÅžIMI ETKÄ°LÄ°YOR

Yapılan açıklamada kar yağışının etkili olacağı iller de şöyle belirtildi:

OKULLARIN TATİL EDİLDİĞİ İL VE İLÇELER

ZONGULDAK
Zonguldak'ta zaman zaman tipi şeklinde etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle okullar yarın da tatil edildi.

BURSA
Kar yağışının etkili olduğu Bursa’nın İnegöl, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık ileleri ve köylerinde de okullar bugün tatil edildi.

Kuvvetli kar yağışı nedeniyle bugün eğitime ara verilen Bursa'nın İnegöl ilçesinde, okullar yarın da tatil edildi.

BOLU

Bolu’nun Gerede, Karabük’ün Eflani ilçelerinde kar yağışı nedeniyle yarın ilköğretim ve orta dereceli okullar bir gün süreyle tatil edildi.

KÃœTAHYA
Kütahya'nın Simav, Gediz, Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi.

 

Marmara’nın doÄŸusu (Kocaeli, Sakarya, Bilecik ile sabah saatlerinde Ä°stanbul, Bursa, Yalova), İç Ege (Afyonkarahisar, UÅŸak, Kütahya, Denizli), Göller Yöresi, İç Anadolu’nun kuzeybatısı (EskiÅŸehir, Ankara, Çankırı, Kırıkkale), Batı Karadeniz ile DoÄŸu Anadolu’nun güney ve batısında (Malatya, Elazığ, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Bitlis, MuÅŸ, Hakkari, Şırnak) Â

TOPBAÅž'TAN KAR UYARISI / WEB TV

KUVVETLÄ° YAÄžIÅž UYARISIÂ

Meteoroloji yetkilileri yağmur ve sağanak yağışların görüleceği yerleri de açıklayarak tedbir alınmasını istedi. Açıklamada; Batı Akdeniz kıyıları, Doğu Akdeniz, Muğla, Aydın, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevrelerinde yağışların kuvvetli olacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

UÇAK SEFERLERİNDE İPTAL YOK

YURTTA METEOROLOJİK GÖRÜNÜM

Meteoroloji’nin yaptığı son değerlendirmelere göre ülke genelinde görülecek yağışların Marmara’nın doğusu, İç Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı ile Ankara, Eskişehir, Çankırı, Kırıkkale, Çorum, Amasya, Aydın, Muğla, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olmak üzere genellikle karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı belirtildi.

TÃœRKÄ°YE YÄ°NE KAR ALTINDA

Yağışların, Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyıları, Doğu Akdeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Güneydoğu Anadolu ile öğle saatlerinde İç Anadolu’nun güneydoğusunda yağmur ve sağanak şeklinde olacağının tahmin edildiği, Marmara ile İç ve Doğu bölgelerde ise buzlanma ve don olayı beklendiği kaydedildi.

Haberin Devamı

KUVVETLÄ° RÃœZGAR

Yapılan açıklamada hava sıcaklağının batı bölgelerde 8 ila 10 derece azalacağı tahmin edildiği, rügarın ise Doğu bölgelerde güney ve güneybatı, batı bölgelerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Güney Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı, Doğu Akdeniz kıyı kesiminde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli fırtına (70-90 Km/S), Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-60 Km/S), İç Anadolu’nun güney ve doğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetlice (30-50 Km/S) eseceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji yetkilileri; kuvvetli kar yağışı, şiddetli rüzgar, etkili yağmur, don ve çığ olaylarına karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli olmasını isterken tedbirlerin alınması uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

MUŞ KARA GÖMÜLDÜ

BURSA-YALOVA VE BURSA-ANKARA KARAYOLLARI ULAŞIMA AÇILDI

YoÄŸun kar yağışı ve tipi nedeniyle Süpürgelik Cankurtaran Mevkii’nde kapanan Bursa-Yalova karayolu, Karayolları 14’üncü Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yoÄŸun çalışmaları sonucu yeniden ulaşıma açıldı. Buzlanan yolda devrilen TIR nedeniyle Ä°negöl yakınlarındaki Mezitler Mevkii’nde kapanan Bursa- Ankara yolunda da araçlar yoldan çekilerek ulaşım yeniden saÄŸlandı.Karayolları 14’üncü Bölge Müdürlüğü yetkilileri her iki yolda da trafiÄŸin kontrollü olarak saÄŸlandığını kaydettiler.Â

İSTANBUL'A KABUS GERİ DÖNDÜ / WEB TV

Rüzgarın doğu bölgelerde güney ve güneybatı, batı bölgelerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Güney Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı, Doğu Akdeniz kıyı kesiminde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli fırtına (70-90 km/s), Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-60 km/s), İç Anadolu'nun güney ve doğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetlice (30-50 km/s) eseceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

PERŞEMBE GÜNÜNE KADAR SÜRECEK

 İstanbul'da dün akşam saatlerinde etkili  olmaya başlayan kar yağışının, 1 Mart Perşembe günü öğle saatlerine kadar  aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM)  yapılan açıklamaya göre, kente Balkanlar üzerinden dün akşam saatlerinde gelen  soğuk hava önce karla karışık yağmura ardından da kara dönüştü. Kar yağışı gece  boyu Büyükçekmece, Arnavutköy, Beykoz, Sarıyer ve Kartal'ın yüksek kesimlerinde  etkili oldu.

Kar kalınlığı, Kartal ve Beykoz'un yükseklerinde 12-15, Sarıyer,  Arnavutköy ve Büyükçekmece'nin yükseklerinde 7-10, şehir merkezinde ise 1-4  santimetreyi buldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, rüzgarın  aralıklarla fırtına seviyesine (30-70 km/saat) ulaşması bekleniyor. Kar yağışının  1 Mart Perşembe günü öğle saatlerine kadar aralıklarla devam edeceği tahmin  ediliyor.

 Uzmanlar gece saatlerinden itibaren buzlanma meydana geleceğini,  sürücülerin daha dikkatli araç kullanmaları gerektiğini belirtirken,  vatandaşların kar lastiği kullanmaları, emniyet şeritlerini ihlal etmemeleri  ulaşım ve çalışmaların daha hızlı yapılması açısından önem taşıyor.

AKOM, gece boyunca karla mücadele çalışmaları da yürüttü. Yol Bakım ve  Altyapı Koordinasyon Daire BaÅŸkanlığı, Park Bahçe ve YeÅŸil Alanlar Daire  BaÅŸkanlığı, Ä°stanbul Ä°tfaiyesi, Ä°SKÄ°, Ä°ETT, Ä°SFALT, Emniyet Müdürlüğü, Ä°BBÂTrafik, Atık Yönetimi, Ä°GDAÅž, Sosyal Ä°dari Ä°ÅŸler, Zabıta, SaÄŸlık ve Sosyal  Hizmetler, Ulaşım A.Åž, Åžehir Hatları, Beyaz Masa, BEDAÅž ve karayolları  temsilcileri merkezde, küreme ve tuzlama ekipleri ile denetleme ekipleri sahada  görev yaptı.

Yüksek seviye kar yağışı planlamasına göre 870 araç ve iş makinesi, 2 bin  406 personel ile karlı hava şartlarıyla mücadele ediyor. Dün akşamdan bu sabaha  kadar 1486 ton tuz, 4 ton solüsyon kullanıldı. Metin Oktay Spor salonunda ise 384  evsiz vatandaş misafir ediliyor.

Bu arada, hava sıcaklığının gün içinde 3 derece, gece ise sıfırın altında  1 ve sıfır derece seviyesinde bulunması, yarın ve perşembe günü ise 4-5 derece  seviyesine yükselmesi bekleniyor.
 
Ä°ÅžTE 5 GÃœNLÃœK HAVA TAHMÄ°NÄ°

Ä°STANBUL

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan meteorolojik uyarıda, İstanbul'da devam eden kar yağışının, kuvvetli poyrazla birlikte özellikle özellikle sabah saatlerinde il genelinde yer yer etkili olması beklendiği bildirildi.

Ä°DO'NUN BAZI SEFERLERÄ° Ä°PTAL

KARTAL VE BEYKOZ'DA KAR KALINLIÄžI 15 CM

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kar yağışıyla ilgili açıklama yaptı.

 

Açıklamada, "Balkanlar üzerinden dün akşam saatlerinde gelen soğuk hava önce karla karışık yağmura ardından da kara dönüştü. Kar yağışı gece boyu Büyükçekmece, Arnavutköy, Beykoz, Sarıyer ve Kartal'ın yüksek kesimlerinde etkili oldu. Bazı semtlerde ölçülen kar kalınlıkları: Kartal ve Beykoz'un yükseklerinde 12-15 cm, Sarıyer, Arnavutköy ve Büyükçekmece'nin yükseklerinde 7-10 cm, şehir merkezinde ise 1-4 cm" denildi.

  

ERCÄ°YES DAÄž YOLU KAPANDI

 

BURSA

Bursa’da sabaha karşı Uludağ yolu ve şehrin üst kesimlerinde kar yağışı başladı. Araçların üzeri karla kaplanırken zeminde kar kalınlığı 10 santimetreyi buldu. Kar yağışının şiddetini arttırarak sürmesi beklenirken İDO 3 seferini iptal etti. İDO, hava muhalefeti ve şiddetli poyraz nedeniyle bugün saat 07.00’deki Yenikapı-Bandırma hızlı feribot, saat 08.00’deki Armutlu- Yenikapı-Bostancı ile saat 09.30’daki Bursa- Yenikapı Kadıköy deniz otobüsü seferlerinin iptal edildiğini duyurdu.

ANTALYA

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün dün yaptığı buzlanma ve don uyarısı ardından kent merkezindeki sağanak yağış, ani sıcaklık düşüşü nedeniyle bu sabaha karşı bazı mahallelerde dolu görüldü.15 dakika süren dolu yağışı ardından yol ve kaldırımlar beyaza büründü. Sabah erken saatlerde araçlarıyla işe gitmek isteyenler hareket etmekte güçlük çekti. Tıkanan mazgallar kürek ve süpürgelerle açıldı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden dün yapılan açıklamada, Balkanlar’dan gelecek soğuk havanın etkisiyle sıcaklığın 8-10 derece düşüşe neden olacağı, sıcaklıkların sahilde sıfır ila sıfırın altında 2, iç kesimlerde ise yine sıfırın altında olmak üzere 2 ila 4 dereceye kadar düşmesinin beklendiğine yer verilmişti.

ANKARA

Ankara'da kar yağışı aralıklarla devam ediyor. Kar yağışının, öğle saatlerinden itibaren kuvvetlenerek özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde il genelinde etkili olması bekleniyor. Gece sıcaklığının il merkezinde sıfırın altında 8 dereceye kadar düşeceği ve kar yağışının gece aralıklarla devam edeceği tahmin ediliyor. Sürücülerin bu gece ve yarın sabah saatlerinde buzlanmaya karşı dikkatli olmaları istendi.

Ä°ZMÄ°R

İzmir’in yüksek kesimlerinde kar yağışıyla birlikte, hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle buzlanma meydana geldi. Buzlanmadan habersiz işlerine gitmek için evlerinden çıkanlar, ulaşımda sorun yaşadı.

Ä°ZMÄ°R'E DE KAR YAÄžDI / Foto Galeri

MARMARA'DA DENÄ°Z ULAÅžIMINA POYRAZ ENGELÄ°

Marmara Denizi'nde etkili olan kuvvetli poyraz, deniz ulaşımını olumsuz etkiledi. Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden yerli ve yabancı bandıralı 59 şilep ve tanker, hızı zaman zaman saatte 80 kilometreye ulaşan kuvvetli poyraz nedeniyle rotalarına devam edemeyince, Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi limanlarına demirledi. Gemilerde bulunan personel de poyraz ve boyu yer yer 4 metreyi aşan dalgalar nedeniyle karaya çıkamayınca geceyi gemilerde geçirmek zorunda kaldı.

Kuvvetli poyrazın sabah etkisini azaltmasının ardından yerli ve yabancı bandıralı 47 şilep ve tanker Şarköy'den demir alarak boğazlardan geçmek üzere hareket etti. 12 gemi ise hava koşullarının daha da iyileşmesi için Şarköy'de demirli bekliyor.

Öte yandan kuvvetli poyraz, balıkçıları da etkiledi. Meteorolojinin uyarılarını dikkate alan bazı balıkçı tekneleri denize açılmadı. Marmara'da balıkta olan tekneler ise Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına döndü.

TÃœRKÄ°YE KARLA BOÄžUÅžUYOR / WEB TV

SÜRÜCÜLERİN KAR ÇİLESİ / WEB TV

SÄ°VAS'TA DONDURAN GECE / WEB TV

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!