200 milyonluk veraset davası

Güncelleme Tarihi:

200 milyonluk veraset davası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2009 17:46

İZMİR’de eğitimin duayeni işadamı Bahattin Tatış'ın, geçen yıl Kasım ayında 89 yaşında vefatından sonra, mirası iki oğlu arasında davalık oldu.

Haberin Devamı

İzmir Özel Türk Koleji’nin kurucusu olan Bahattin Tatış’ın, ölümünden bir yıl sonra ağabeyi Yavuz Tatış 200 milyon TL'yi bulduğu belirtilen miras yüzünden kardeşi Oğuz Tatış'a dava açtı. Ağabey Tatış’ın talebi üzerine mahkeme, Bahattin Tatış’ın ölümünden önce satılan gayrimenkulleri ile şirketlerinin hisselerine tedbir kararı verdi.

Baba Bahattin Tatış’ın ölmeden önce 2006 yılından noter huzurunda hazırladığı vasiyetnamede, şirketlerindeki hisselerini ve gayrimenkullerinin dağıtımı yaptı. Ancak Tatış ailesinin büyük oğlu Yavuz Tatış, babasının vasiyetnamesine itiraz ederek mahkemeye başvurdu. Yavuz Tatış, avukatı Özcan Türkoğlu aracılığıyla açtığı üç ayrı davada, miras olarak kendisine verilen payın kasıtlı olarak küçültüldüğünü, nakit ve gayrimenkullerin ise mirasa katılmadığını iddia etti.

Babasının 87 yaşında hazırladığı vasiyetnamenin 3 sayfalık olduğunu belirtilmesine rağmen 5 sayfalık olduğunu iddia eden Yavuz Tatış, normal hukuk kuralları içinde ölen babanın iki oğlu olarak mirası yarıyarıya paylaşmaları gerekirken, yeğenlerinin ve kendi oğlunun da mirasa dahil edilerek, kendi miras hakkının küçültülüp, şirketlerde hakim ortaklık yaratılmaya çalıştığını belirtti.

Ağabey Yavuz Tatış, kardeşi Oğuz Tatış’la defalarca bu durumla ilgili olarak görüştüğünü, bu konuyu İzmir’in tanınmış bir ailesinin iki oğlu olarak sulh yoluyla halletmek gerektiğini anlattığı halde, buna yanaşmadığını iddia etti. En son çare olarak dava açmak zorunda kaldığını belirten Yavuz Tatış, kardeşi Oğuz Tatış’ı, bütün mirasın tek sahibi gibi hareket etmekle suçladı.

Babası Bahattin Tatış’ın, Türkiye’nin ve İzmir’in sayılı zenginlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Yavuz Tatış, babasının her zaman ihtiyatlı davranan bir kişi olduğunu, bankada mutlak suretle bir iki milyon nakit para tuttuğunu ancak öldüğünde sadece 400 Euro gibi komik bir nakitinin bulunmasının dahi bu vasiyetnameyi şaibeli hale getirdiğine dikkat çekti. Ağabey Tatış, banka hesap hareketleri incelendiğinde ölümünden kısa süre önce babasının bankadaki milyonlarının hangi şirkete aktarıldığını görüleceğini söyledi.

Vasiyetnamenin yasalara uygun şekilde hazırlanmadığını iddia eden Yavuz Tatış, avukatı aracılığıyla vasiyetnamenin iptalinin istedi. Yavuz Tatış babasının notere gitmediğini ve 87 yaşında vasiyetname düzenleme ehliyetine sahip olmadığını, vasiyetnameyi imzalayanın noter başkatibi olduğunu, noterin izinli ya da raporlu olmadığı halde başkatip imzalamasının yasal olarak geçersiz evrak yarattığına dikkat çekti. Vasiyetnamenin babasının evinde hazırladığı belirtildiğini ancak vasiyetnamedeki yazı karakteri ve yazılım programının noterde olduğunu dolayısıyla vasiyetnamenin de noterde babasının olmadığı anda hazırlandığını iddia eden Yavuz Tatış, geçersiz sayılmasını istedi.
Vasiyetnamenin iptalini isteyen ağabey Yavuz Tatış, kardeşin Oğuz Tatış’ın, vasiyetnameye bağlı miras üzerinde iyi niyetli davranmadığını belirterek, avukatı aracılığıyla açtığı davada, mahkemeden, kardeşi, yeğenleri ve oğluna dağıtımı yapılan şirket hisseleri ve gayrimenkullere tedbir konulmasını istedi.

Tedbir istemli davaya anında avukatları aracılığıyla cevap veren Oğuz Tatış ve oğulları Yiğit ve Kağan Tatış, davadaki iddiaların asılsız olduğunu, davanın kabul edilmemesi gerektiğini, davanın süre bitmeden “acaba daha fazla birşeyler alabilir miyim?” mantığıyla açıldığını iddia edip, tedbire gerek olmadığını, davanın rededilmesi gerektiğini belirttiler.

Yargıç, Tatış ailesini karşı karşıya getiren miras davasını kabul edip, ağabey Yavuz Tatış’ın isteğini kabul ederek, dava bitene kadar üçüncü şahıslara satışı olmaması için tapuda kaydı verilen gayrimenkullere ve ticari sicilde kaydı bulunan Türk Koleji de dahil bütün şirketlere tedbir konulmasına karar verdi. Yargıç, nakitlerle ilgili tedbir isteğini ise Yavuz Tatış’ın avukatı aracılığıyla neden istendiğinin açıklanmasından sonra karar verilmesini istedi. Yargıç, vasiyetnamenin iptaline ilişkin olarak ise Sulh Hukuk Mahkemesi’nin görevli olduğunu ve bu davanın orada açılmasının uygun olacağına karar verdi.

Veraset davasının açıldığı Sulh Hukuk Mahkemesi ise, ağabey Yavuz Tatış’in talebi üzerine Tatış ailesine ait bütün şirketlerdeki hisselere, üçüncü kişilere satılmaması için tedbir kararı verdi.

DAVA ÜZDÜ

Haberin Devamı

Ağabeyi Yavuz Tatış'ın mahkemeye başvurmasından üzüntü duyduğunu söyleyen Oğuz Tatış davayla ilgili yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Haberin Devamı

“Merhum babamız, tüm İzmir'e örnek olan adil kişiliğini vasiyatnameye de yansıtmış, kendisi, biz çocuklarına eşit haklar bırakmıştır. Ayrıca 3 torunu arasında da eşitsizlik yaratmayacak şekilde vasiyatnamesini kaleme almıştır. Yavuz Tatış, vasiyetname hükümlerinin dışında ve hakkı olmayan ayrıcalıklı taleplerde bulunmuştur. Şirketlerimizin tamamı da A.Ş.'dir İzmir Özel Türk Koleji'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Tatış, Yönetim Kurulu Üyelerinde biri de Yavuz Tatış'ın oğlu Bahattin Tatış'tır. Kaldı ki Bahattin Tatış'ın vefatından sonraki ilk 2008 yılı Genel Kurulu'nda, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı N. Yavuz Tatış ve oğlu Bahattin Tatış'ın da oyu ile ve oybirliği ile ibra edilmiştir. Bu nedenle açılan mahkeme ile nereye varılmak istendiği ve basın yolu ile ne yapılmaya çalışıldığı tarafımdan anlaşılamamaktadır. Ayrıca; şirketlerin yönetim ve idaresine ilişkin herhangi bir tedbir kararı da verilmiş değildir. Tüm şirketlerimiz faaliyetlerine kesintisiz bir şekilde devam etmektedirler. Bu dava bir hezeyan ürünü olup, asla ve asla ailemize yakışmamaktadır. Hiç kuşkusuz, dileyen herkes harcını ve masrafını ödemek kaydı ile dilediğine dilediği davayı açabilir. Büyük bir özveri ve sevgi ile kurulan eğitim yuvamızın isminin böyle bir dava konusunda yer almasından ve kamuoyunun gereksiz bir şekilde meşgul edilmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğumu belirtirim.”

BAHATTİN TATIŞ KİMDİR:

İzmir Özel Türk Koleji’nin kurucusu Bahattin Tatış, 22 Temmuz 1919’da İzmir’de doğdu. Öğrenimine İzmir Halitbey İlkokulu’nda başlayan Tatış, İzmir Erkek Öğretmen Okulu’nun orta kısmını bitirdi. Daha sonra öğrenimini Edirne Erkek Öğretmen Okulu’nda tamamladı. İlk görev yeri olan Seferihisar’ın Beyler Köyü’nde 1 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü’nün matematik bölümünü kazandı. 2’nci Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine öğrenime başlayamadan Yedek Subay Okulu öğrencisi olarak silah altına alındı. Askerlik görevinin ardından Gazi Terbiye Enstitüsü’nde 1943 yılında matematik öğretmeni olarak mezun oldu. Başarısı nedeniyle Enstitü’nün matematik öğretmenliğine, üç ay sonra da okulun müdür yardımcılığı görevine atandı. 2’nci Dünya Savaşı nedeniyle yeniden silah altına alındı ve Kuleli Askeri Lisesi’nde 3 yıl matematik öğretmeni olarak görev yaptı. Askerliğin bitiminde Gazi Terbiye Enstitüsü’ne dönen Tatış, evlilik nedeniyle ve kendi isteğiyle İzmir Ticaret Lisesi matematik öğretmenliğine atandı. Ticaret Lisesi öğretmenliğini yürütürken yabancıların açmış olduğu özel okullar ayarında bir okul açma düşüncesini 15 Kasım 1950’de gerçekleştirdi. 1950-1975 yılları arasında İzmir Özel Türk Koleji’nin müdürlüğünü yaptı. 1968 yılında Türkiye’nin ilk özel üniversitesi olan Yakındoğu Özel Yüksekokulları’nı kurdu. 1990-1991 Öğretim yılında Ege Üniversitesi Senatosu, 1994-1995 Öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Senatosu tarafından kendilerine ortaöğretime katkıları nedeniyle ‘Onursal Doktorluk’ ünvanı verildi. Trigonometri Dersleri, Geometri Dersleri, Cebir Dersleri, İdealler ve Gerçekler, 21’nci Yüzyıl ve Öğretmen ile Yarınlarda Var Olmak adlı kitapları yayınlanmıştır. 1946 yılında evlendiği Cevriye Tatış’tan Yavuz ve Oğuz adlı iki oğlu oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!