20 kişilik öncü birlik Afganistan'da

Güncelleme Tarihi:

20 kişilik öncü birlik Afganistanda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 02:10

Dostum'un Türkiye'ye gelmesinin ardından, öncü birlik de dün Afganistan'a hareket etti. Ana birlik öncesi 20 kişilik olan ve Tuğgeneral Emin Alpman komutasındaki öncü keşif timi dün C-130 tipi bir uçakla bölgeye gitti.

Bu birlik, Dostum Ankara'dayken 261 kişilik birliğin alt yapısını hazırlayacak. Afganistan'a dün giden ekipte, Türk Hava Kuvvetleri'nin Afganistan'daki havaalanlarına teknik destek vermek üzere göndereceği 10 kişilik 2'nci heyet de yer aldı. Aynı uçakta uluslararası karargahta görev yapacak 6 kurmay subay da bulunuyor. Ön çalışmaların ardından, ana birliğin intikalinin, Şubat ayının ilk 10 günü içinde olması bekleniyor. Afganistan'a ilk etapta gönderilecek 261 kişilik ana askeri birliğin komutasını ise Albay Tuncer Erinmezler yapacak.

ABD'DEN 20 MİLYON DOLAR

Ayrıca, Afganistan'daki uluslararası güçte görev yapacak Türk birliğinin desteklenmesi amacı ile ABD'nin 20 milyon dolarlık bir mali katkı sağlamayı taahhüt ettiği belirtildi. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD ile Türkiye arasındaki görüşmeler sırasında Ankara'nın içinde bulunduğu ekonomik krizi dikkate alan Amerikalı yetkililer, Afganistan'a intikal edecek Türk birliğinin etkin olarak görev yapabilmesi için ilk önce 20 milyon dolarlık bir destek vereceğini bildirdi. Ancak, Ankara, son olarak ABD'den gönderilecek bu miktarın 60 milyon dolara çıkarılması istedi. Normalde, 1000 askerin bir aylık, sadece düşük seviyede günlük eğitim, iaşe ve ikametini içeren bir yurtdışı intikali en az 50 milyon dolara maloluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!