2 yıldır dinliyorlar

Güncelleme Tarihi:

2 yıldır dinliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gözaltındaki ‘‘telekulak çetesi’’nin ünlülerin telefonlarını 2 yıldır dinledikleri ortaya çıktı. Senkron TV deposunda 70'in üzerindeki kaset incelemeye alındı. Polis yetkilileri, ifadelerde adı geçen kişileri de sorgulayacak.

Televizyon yayını ile ilgili olduğunu söyleyerek yurtdışından getirdikleri elektronik aletlerle, telefonları dinleyerek şantaj yaptıkları öne sürülen Senkron TV'nin sahibi Levent Altınay ve ‘Eylül Gözler’ adlı dedektiflik şirketi sahibi Neşe Arsel ile 11 kişinin sorgusu sürüyor.

Polis yetkilileri sanıkların sorguları sırasında hem kendileri için hem de başkalarından gelen talepler üzerine birçok ünlü ismin telefonun dinlediklerini anlattıklarını vurguladı. Sorgulamanın uzaması durumunda DGM Başsavcılığı'ndan ek süre isteneceği belirtildi.

Dedektifle birlikte çalışmışlar

Organize Suçlar ve Silah kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekiplerinin Senkron TV'ye ait binalarda ve ‘Eylül Gözler’ dedektiflik şirketinde ele geçirdikleri özel programlı bilgisayarlar, dinleme için kullanılan böcekler ve şifre kırıcı hackerlar ile bilgisayar kayıtlarının ve kasetlerin incelemesinin sürdüğü ifade edildi.

Böcekleri, tek tek gösterdiler

Ünlülere şantaj yapılıp yapılmadığı konusu oluşturulan özel ekip tarafından araştırılırken, dinleme işlerini yürüten Murat, Ünal ve İhsan Peker kardeşler ile ‘Eylül Gözler’ dedektiflik bürosunda görevli Mehmet Nuri Çekili, Murat Bayram ve Mehmet Yavuz Denizman'ın dinleme yaptıklarını söyledikleri yerlerde de incelemeler yapıldı. Sanıkların gösterdikleri adreslerden bazılarında dinleme için kullanılan ‘böcek’ adı verilen elektronik aletlerden bulundu.

Cihazları, TV'ye diye ithal etmişler

‘Telekulak’ çetesinin yaklaşık 2 yıldır dinleme işi ile uğraştığı belirtildi. Çetenin bu iş için kullanılan tüm elektronik cihazları ve bilgisayar donanımlarını yurt dışından televizyon yapımcılığında kullanılan teknik malzeme olarak göstererek yurda soktuğu ifade edildi.

Bu parçaları daha sonra Okmeydanı'ndaki Senkron TV merkezinde birleştirerek dinleme işlerine hazır hale getirdikleri kaydedildi. ABD'deki özel dedektiflik bürolarında özel izinler alınarak yasal çerçeve dahilinde yapılan işlemlerin, çete tarafından yasadışı yollarla yapıldığı bildirildi.

Müşteriye dinleme hizmeti

Kendi seçtikleri kişilerin yanı sıra, özel müşteriler için de talep doğrultusunda dinleme ve kayıt yaptıkları öğrenilen çete üyelerinin bu sayede yüklü miktarlarda paralar kazandıkları iddia edildi.

Mimarlar Odası eski Başkanı Oktay Ekinci'nin de dinlenen kişiler arasında olduğu bildirildi. Okmeydanı'ndaki depoda ele geçirilen 70'in üzerindeki kasetlerin kimlere ait olduğunu belirlenmesi için araştırmaların sürdüğü ifade edildi.

Gözaltına alınarak sorgusu sürdürülen Levent Altınay, Murat Peker, İhsan Peker, Ünal Peker, Selçuk Yılmaz, Volkan Dalga Kıran, Mehmet Yavuz Denizman, Zülfikar Yılmaz, Adnan Albayrak, Mehmet Altınay, Neşe Arsel, Mehmet Nuri Çekili ve Murat Bayram'ın sorgularının tamamlanmaması halinde DGM Savcılığı'ndan ek süre isteneceği bildirildi. Polis yetkilileri sanıkların ifadelerinde adı geçen kişilerin de ifadelerine başvurulmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne çağırılacağı kaydedildi.

Skandal nasıl ortaya çıktı

İstanbul polisi tarafından ortaya çıkarılan dinleme skandalının SHOW TV'de yayınlanan Tempo adlı programda Hakan Ural ve Selçuk Ural'ın telefon konuşmalarının yayınlanmasıyla birlikte dinlenmenin yetkili kurumlarca yapılmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine harekete geçen polis, Tempo programının yapımcısı Senkron TV sahibi Levent Altınay'ı takibe aldı. Takip sonucunda polis yetkilileri, dedektiflik bürosu adı altında çalışan Murat Peker'e ulaştı. Aynı gün, Amerika'dan Türkiye'ye giriş yapan Levent Altınay, havalimanında gözaltına alındı. Peker ve Altınay para karşılığında dinleme yaptıklarını sorgularında itiraf ettiler.

Murat Peker'in telefon dinleme işinde kullandığı dinleme cihazlarıyla donatılmış bir minibüse de el koyan polis, bazı binaların da dinlenilmesi için böcek kullanılmış olma ihtimali üzerinde duruyor.

Uydu şifresini çözmüşler

Dinleme çetesinin yurtdışından getirdiği modern cihazları kullanarak özel progamlanmış bilgisayarlar aracılığıyla İnternet'e girdikleri, buradan da Turkcell ile Telsim'in kullandığı uyduya çıkarak, bilgisayar şifrelerini açtıkları belirlendi. Bu şekilde uydunun güvenlik şifresini açan çetenin, istedikleri telefon numaralarını bilgisayar kullanarak uyduya yükledikleri ve bütün telefon görüşmelerini kaydettikleri ortaya çıktı.

Listede kimler var

Organize polisinini yaptığı çalışmalarda birçok kişinin dinlendiği, bunların arasında bürokrat, siyasetçi ve sanatçıların bulunduğu ortaya çıktı. Soruşturma çerçevesinde çetenin bazı gazetelerin telefonlarını dinledikleri de belirlendi. Çete, bazı işadamları için de dinleme yaptıkları, özellikle borsadaki gelişmeleri dinleyerek, işadamlarına sattıkları öğrenildi.

Selçuk Ural da ifade verdi

Senkron TV'nin sahibi Levent Altınay'ın sorgusunda Sibel Can ile Hakan Ural'ın boşanma aşamasında Hakan Ural ile babası Selçuk Ural'ın telefonlarının dinlendiğini söylemesi üzerine önceki geceyarısı sanatçı Selçuk Ural'ın ifadesi alındı. Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'ne geceyarısı getirilen Ural, ‘şantaj kaset’ olayına ilişkin yaklaşık 3 saat ifade verdi.

Sibel Can'ın 75 milyar lira karşılığında, eski eşi Hakan Ural ve kayınpederi Selçuk Ural'ın telefonlarını dinletip, bu görüşmenin Tempo programında yayınlanmasını sağladığı iddiaları hakkında Selçuk Ural, ifadesine başvurulduktan sonra dün sabah saat 09.00'da da Kırklareli E Tipi Cezaevi'nde yatan oğlu Hakan Ural'ı görmeye gitti. Selçuk Ural, ‘‘Olanları biz de televizyondan izledik. Şantajcı bir çete. Bu dinleme olayından Sibel'i sorumlu tutmak büyük itham. Önce Sibel'e sormak lazım. Günahını almak istemem’’ açıklamasını yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!