2 yılda 12 milyon TL vurgun yapmışlar

Güncelleme Tarihi:

2 yılda 12 milyon TL vurgun yapmışlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2010 14:18

ŞANLIURFA merkezli olarak, 51 ilde gerçekleştirilen kontör dolandırıcılığı şebekesine yönelik operasyonda gözaltına alınan 122 kişinin adliyeye sevk edilmelerine başlandı.

Şu ana kadar hakim karşısına çıkan 22 kişi tutuklanırken, 12 kişi ise serbest bırakıldı. Şebekenin bugüne kadar 12 milyon TL’nin üzerinde haksız kazanç elde ettiği saptandı. Bazılarının okur- yazar olmadığı ortaya çıkan şebeke üyelerinin, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kontör dolandırıcılığına karşı cep telefonlarına gönderdiği uyarı mesajlarını bile sahiplenip, kurbanlarına ‘Mesajımızı aldınız’ diyerek güven verdiği ortaya çıktı.

Kendilerini polis, hakim, savcı ve asker olarak tanıtıp, çeşitli suçlamalar yönelttikleri aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu kişilerden kontör veya çekilişte kazandıkları hediyeleri almaları için para yatırmalarını isteyerek dolandırıcılık yapan çeteye yönelik önceki gün Şanlıurfa merkezli olarak 51 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. 122 kişi gözaltına alındı. Şanlıurfa’da 15 çağrı merkezi kurdukları ve 128 karta aynı anda bilgisayar üzerinde işlem yapmayı sağlayan ‘Simserver’ adını verdikleri bir cihaz da geliştirdikleri ortaya çıkan şüpheliler, suç unsurlarıyla birlikte getirildikleri Şanlıurfa’da sorgulandı.

PROFESÖRÜ BİLE DOLANDIRMIŞLAR

Bazıları okur yazar bile olmayan şebeke elemanlarının, son 2 yıl içerisinde binlerce kişiyi arayıp, ağlarınaına düşürdükleri kişilerden 20 lira ile 150 bin lira arasında değişen miktarlarda para ve kontör aldıkları belirlendi. Şebeke elemanlarının, rastgele aradıkları numaralardan karşılarına çıkan kişilere kendilerini polis amiri olarak tanıttıkları ve suça karışttıklarını söyleyip araştırmak için kontör östedikleri belirtildi. Şebekenin bazı üyelerinin de, rast gele numaralara, televizyon programları veya büyük bir kuruluştan hediye kazandıklarını belirten mesajlar gönderip, kazanılan binlerce lira hediye için kendilerine başvurulmasını istiyor. Hediye kazandığını mesaj ile öğrenen kişilerin araması halinde şebeke elemanları, işlemlerin yapılması ve paranın aktarımı için istenen 2 ile 5 bin lira arasında değişen miktarın kendilerine gönderilmesini istiyor. Birçok kişi alacağı binlerce lira için istenen kısmı gönderdikten sonra hediyeye ulaşamayınca dolandırıldığını anlıyor. Şebekenin bu yöntemle Ankara’da bir kadın profesörü 148 bin lira dolandırdığı kaydedildi.

‘MESAJIMIZI ALDINIZ MI?’

Son 2 yıldır bu şekilde çalıştığı belirlenen şebekenin, kontör dolandırıcılığına yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından atılan mesajları da kendi lehlerine çevirdikleri ortaya çıktı. Şebeke elemanlarının Emniyet Genel Müdürlüğü’nün cep telefonlarına uyarı mesajı göndermesinin ardından aradığı kurbanlarına, kendilerini polis olarak tanıttıktan sonra, “Az önce mesajımızı da almış olmalısınız. Kontör dolandırıcılarına sakın kanmayın” diyerek uyarı mesajlarını da sahiplendikleri ve bu şekilde güven sağladıkları belirlendi. Binlerce kişiden milyonlarca liralık dolandırıcılık yapan şebeke üyelerinin, cep telefonlarına yüklenen kontörleri Şanlıurfa, Mersin, Adana ve İstanbul’da faaliyet gösteren telefon bayilerine piyasa değerinin 3’te 1’ine sattıkları, bu kişilerin de bunları düşük veya normal bedelle müşterilerine aktardıkları ortaya çıktı.

ÇOĞU TELEFON DÜKKANI AÇMIŞ

Önceki gün düzenlenen operasyon ile çökertilen şebekenin, uyguladığı yöntem ile son 2 yıl içerisinde 12 milyon TL civarında kazanç elde ettiği de belirtildi. Çete üyelerinin, elde ettikleri yüklü paralarla lüks otomobiller, evler satın aldıkları ve çoğunluğunun cep telefonu satışı yapan işyerleri açtıkları kaydedildi.

ADLİYE’YE SEVK EDİLMEYE BAŞLANDI

Gözaltına alınan 122 şüphelinin Asayiş Şube Müdürlüğü’nde yapılan sorgulamaları devam ederken, ifadeleri alınıp işlemleri tamamlanan kişiler ise suçun merkezi olan Akçakale İlçesi’nde hakim karşısına çıkarılmaya başlandı. Dün akşam saatlerinde ifadelerinin alınmasının ardından Adliye’ye sevk edilen 34 şüpheliden 22’si tutuklanırken, 12’si tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu sabah da 20 kişinin Adliye’ye gönderildiği çete üyelerinin, gruplar halinde hakim karşısına çıkarılacakları kaydedildi. Bazı kişilerin aranmasına devam edilen operasyon karşısında, adliyeye sevk edilen şüphelilerin, ‘Suç işlemek için örgüt kurmak, örgüte üye olmak, evrakta sahtecilik, bankacılık kanununa muhalefet ve dolandırıcılık’ suçlarından hakim karşısına çıkartıldığı belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!