2 savcıda düğüm

Güncelleme Tarihi:

2 savcıda düğüm
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2009 00:00

HSYK’da 5 seçilmiş Kurul üyesi, Ergenekon savcılarının ’soruşturma siyasallaştı" gerekçesiyle görevden alınmasında ısrar ediyor.

Adalet Bakanı Ergin bu iki ismin kalmasını istiyor. Dün geç saatlere kadar çözülemeyen düğüm bugün yeniden masaya yatırılacak.

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) dünkü 10 saatlik mesaisinde 87 kişilik idari yargı kararnamesi geçerken, kriz yaratan Ergenekon hakim ve savcılarının durumu bugüne kaldı.

Kararnamenin aralarında Başsavcı, Başsavcı Vekili, Mahkeme Başkanı ve çete terör suçlarına bakan hakim ile savcıların yer aldığı "ünvanlılar" bölümü bugün görüşülecek. 32 ilin Başsavcısı konusunda da ’kurul’ ile bakanlığın büyük ölçüde anlaştığı, en büyük sıkıntının ise hála Ergenekon ekibi konusunda yaşandığı bildirildi. HSYK’nın 5 seçilmiş üyesi ile Adalet Bakanlığı arasındaki çekişme, Ergenekon soruşturmasının başındaki İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı ve Savcı Zekeriya Öz’de düğümlendi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çolakkadı ve Öz’ün ’kesinlikle kalmasını’, 5 kurul üyesi ise "Ergenekon soruşturma ve davası siyasallaştı" diye Ergenekon ekibinde ’mutlaka değişiklik’ yapılmasını istiyor.

İşte Kurul’un

gerekçeleri

Yargı kulislerinden edinilen bilgiye göre Kurul, Ergenekon ekibinde değişiklik gerekçelerini belgelendirdi. Bakan Ergin’e hukuki gerekçeler de anlatıldı. Kurul’un gerekçeleri şöyle:

Ergenekon soruşturmasını yürüten bir kısım savcı ve hakim hakkında HSYK’ya gönderilen 100’ü aşkın şikáyet dilekçesi var. Kurul bunları kayda aldı. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri’ne gönderdi. Bu kadar şikáyete rağmen bakanlık bunlar hakkında bir soruşturma dahi yapmadı.

Yasadışı dinlemeler ve yasadışı elde edilen delillerle soruşturma açılıp sanıklar yasaya aykırı olarak tutuklanıyor. Yasaya aykırı ifade vermek zorunda bırakılıyor. Kim olduğu belli olmayan, kimliği saklı muhbir ve gizli tanık beyanlarına dayanılıyor.

Yapılan tespitlerde bu kimliği saklı muhbir ve gizli tanıkların eski PKK itirafçı hükümlüsü olduğu, Emniyet tarafından belli vaatlerle ikna edildikleri, ifadeleri Emniyet tarafından yazılıp imza atılarak soruşturma başlatıldığı ortaya kondu.

Tutuklamaya itirazlarda hakimler baskı altında tutuluyor. Bakanlığın baskısı nedeniyle bu kararlarda tarafsız kalamadıklarını saptadık. Tahliye kararı veren hakimler hakkında bakanlığın müfettiş gönderdiği belirlendi.

Başsavcıvekili Turan Çolakkadı Ergenekon soruşturması ile ilgili bilgi ve belgelerin basına ’servis yapılması’ karşısında HSYK tarafından birkaç kez ’sözlü’ olarak uyarılmasına rağmen bu uyarı sonuç vermemiştir. Savcı Öz’ü de himaye etmektedir.

Savcı Öz, kendisine yakın medya ile yakın temastadır. Bu medya mensuplarına bilgi vermektedir.

Ergenekon soruşturması ve davası kesinlikle siyasallaşmıştır.

HSYK, orada çalışan bir kısım hakim ve savcıların tarafsız görev yapamadığını görmüştür. Yerlerine yeni yansız hakim ve savcılar atamak istemektedir. Bu süreçte yargı yıpranmakta, yargıya duyulan güven zedelenmektedir.

Ergenekon ekibi konusunda bugün anlaşma sağlanmaması halinde Ergin’in, HSYK toplantılarından çekilme kararı verebileceği iddia ediliyor. Bu durumda, HSYK’nın da kamuoyuna süreçle ilgili ayrıntılı açıklama yapağı "
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!