2 katrilyon ceza

Güncelleme Tarihi:

2 katrilyon ceza
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'de bir mahkeme, üretim hatası yüzünden General Motors otomobil şirketini 6 kazazedeye tam 4.9 milyar dolar (2.1 katrilyon lira) tazminat ödemeye mahkum etti.

Görülmemiş tazminata yol açan kaza 1993 Noel akşamında yaşandı. 4 çocuğu ve bir aile dostuyla kiliseden dönen Patricia Anderson, bir kavşakta kırmızı ışıkta durdu. Bu sırada alkollü bir sürücü arkadan araca vurdu. İçinde 6 kişi bulunan 1979 yapımı Chevrolet Malibu otomobilin deposu anında infilak etti. Çıkan yangın sonunda otomobildeki 6 kişi ağır derecede yandı. Bu kazazedeler ölmediler ancak çok ağır yanık izleriyle yaşamaya mahkum oldular.

Üretim hatasından infilak

Aile, otomobilin deposunun üretim hatası sonucunda infilak ettiğini öne sürerek ABD'nin bir numaralı otomobil üretici General Motors'a karşı dava açtı. Avukatlar, 1979 model Malibularda benzin deposunun arka tampona çok yakın olarak imal edildiğini, bu nedenle söz konusu kazada arkadan çarpma sonucu deponun patladığını ve yangına yol açtığını savundular.

Korkunç iddia

Hatta iddialara göre GM, hatayı biliyordu. Ama 1973 yılında gizli bir analiz yapan GM, araçları geri çağırmak yerine yangın kurbanlarına tazminat ödemeyi doğru buldu. Çünkü tazminatlar araç başına 2.5 dolara, otomobillerin geri çağrılması ise 8 dolara patlayacaktı. Ama GM'in bu hesabı tutmadı. Los Angeles'taki duruşmada jüri, kazazedeler toplam 4.9 milyar dolar tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Temyize gitmesi beklenen GM tazminatı düşürmeye çalışacak



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!