2. dava

Güncelleme Tarihi:

2. dava
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2008 00:00

Ergenekon savcılarına, önce, fikri lider olduğunu iddia ettikleri Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, davayla ilgisiz bilgileri iddianameye koyarak, karalama ve küçük düşürülmekten dava açtı.

Dün de Cumhuriyet Gazetesi, haksız itham ve mesleki itibara saldırıdan savcıları dava etti. Gazete ayrıca yargılamaya müdahil olmak için mahkemeye başvurdu.

SORUŞTURMA kapsamında Ergenekon Örgütü’nün fikri lideri olduğu iddia edilerek, gözaltına alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan, Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk ile gazetenin imtiyaz sahibi olan Cumhuriyet Vakfı, Ergenekon davasıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın aleyhine ayrı ayrı dava açtılar. İlhan Selçuk’un avukatlarıyla önceki gün İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilen dava dilekçesinde, Ergenekon Soruşturması’nı yürüten savcılar Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın’ın, davayla ilgili olmayan bazı bilgileri iddianame kapsamına alarak, Selçuk’u karalama ve küçük düşürme amacıyla kullanıldığı ileri sürülmüştü.

’İlhan Abi’ kanıtı Gözaltına alınması sırasında bazı genç polis memurlarının Selçuk’a "İlhan abi" diye hitap etmesinin bile savcılar tarafından ’suç kanıtı’ olarak gösterildiğinin vurgulandığı dilekçede, davayla ilgisi olmayan, özel yaşamı ilgilendiren birçok konunun dosyaya konulduğunun altı çizilmişti. İlhan Selçuk maddi tazminat yerine kararın gazetelerde ilanen yayımlanmasını talep etmişti.

100 bin YTL Cumhuriyet Gazetesi’nin imtiyaz sahibi olan Cumhuriyet Vakfı ile gazeteyi yayınlayan Yeni Gün Haber Ajansı A.Ş’nin tüzel kişiliği adına avukatlar Akın Atalay, Bülent Utku ve Tora Pekin de dün aynı savcılar aleyhine toplam 100 bin YTL’lik manevi tazminat istemiyle İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtılar. Avukatlar, ayrıca Ergenekon Davası’na müdahil olmak için 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne de başvurdular. Tazminat davasının dilekçesinde adı geçen cumhuriyet savcılarının sanki Ergenekon Davası’nda Cumhuriyet Gazetesi’nin tüzel kişiliği yargılanıyormuşcasına, gazeteye yönelik haksız, hukuka aykırı, ticari ve mesleki itibarına saldırı oluşturan ithamlarda bulunulduğu belirtildi.

Davalı savcıların objektif ve yasaya uygun davranmayıp, sırf gazeteye yönelik hasmane tutumları nedeniyle keyfi tutum ve işlemler yaptıkları, esasen mağdur ve suçtan zarar gören konumunda olan Cumhuriyet Gazetesi’ne, kişisel duygu ve düşüncelerin etkisinde kalarak ve karalama maksadıyla haksız ve kabul edilemez ağır suçlamalarda bulundukları ileri sürüldü. Dilekçede davalı savcıların yetkilerini kullanır ve görevlerini yaparken yasayla bağlı oldukları, yasanın kendilerine verdiği yetkiyi kötüye kullanarak hasım gördükleri kişi ve kurumların mağdur edilmesinin, karalamaya ve küçük düşürülmeye çalışılmasının hukuki koruma göremeyeceği vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!