2 bin öğrenciye takip

Güncelleme Tarihi:

2 bin öğrenciye takip
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Öğretim üyesi yetiştirilmek üzere devlet bursuyla yurt dışına gönderilen çok sayıda öğrencinin, devlet aleyhine çalışmalar yaptığının saptandığını bildiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, aşırı uçlarla bağlantılı 93'ünün geri döndürüldüğünü açıkladı. Gürüz, MGK'da ‘operasyona devam’ ışığı yaktı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK bursuyla yurt dışına gönderilen ve 27 Şubat 1998 tarihli toplantıda konu edilen öğrenciler, üniversite özel gündemli 29 Nisan'daki MGK'da, yine masaya yatırıldı. MGK'ya çağrılan Prof. Gürüz'ün, YÖK'ün, yurt dışı eğitim ataşelikleriyle Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat birimleriyle yürüttüğü çalışmaların sonuçlarını aktardığı öğrenildi. Gürüz, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkesini değiştirmek ve rejimi yıkmak için radikal şeriatçı, bölücü ve aşırı sol örgütlerin faaliyetlerine katıldıkları belirlenen öğrencilerin, yurt dışında izlendiğini bildirdi. Bu saptamayla geri çağrılan 93 öğrenciden bir bölümünün, kadrosunun bulunduğu üniversitede göreve başlatıldığını, bir bölümünün de bazı üniversitelerde doktora programına alındığını anlatan Gürüz, ‘‘Bunlar da halen izleniyor’’ dedi. Gürüz, şu bilgileri verdi:

MEB BURSLU

Şeriatçı örgütlenme içindeki öğrencilerin büyük bölümü Milli Eğitim Bakanlığı burslusu. Geri çekilenlerle ilgili MİT ve istihbarat birimlerince hazırlanan raporlara göre, 62'si için ‘İslamcı’, ‘Nakşibendi’, ‘Nurcu’, ‘İrticacı’, ‘Milli Görüş’ ve ‘Radikal İslamcı’ gibi tanımlar kullanılıyor.

AŞIRI SOL 22 KİŞİ

Yine 93 kişiden 22'sinin aşırı sol, 6'sının bölücü ve 3'ünün de ırkçı grupla bağlantısı bulunuyor. Raporlara göre, Bakanlık burslusu olup halen ABD'de okuyan 14 öğrencinin ismi önünde de ‘‘ivedilikle geri çağrılmalı’’ ibaresi yer alıyor. Gürüz, şeriatçıların kaynağının Amerika olduğunu bildirdi.

2 BİN ŞERİATÇI

Gürüz, Libya, Suriye, Pakistan, Irak, İran, Mısır'da okuyan Türk öğrencilerinin iyi izlenemediğinden yakındı. Dışişleri Bakanlığı'na ait rakamlarda, Suudi Arabistan'da 120 olarak görülen öğrenci sayısının MİT'e göre 450 olduğunu vurgulayan Gürüz, bu ülkelerde tahmini 40 binden fazla öğrenci bulunduğuna dikkat çekti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!