Hürriyet'i Takip Et

Hürriyet'i Takip Et!
Hürriyet Facebook
Hürriyet Twitter

Türkiye'nin ilk eşek sütü üretim çiftliği

A.A
24 Şubat 2012
Türkiye'nin ilk eşek sütü üretim çiftliği

Kırklareli’de kurulan Türkiye'nin ilk eşek çiftliğinde süt üretimi yapılacak. Bugüne kadar 2,5 milyon lira harcadıklarını belirten Doç. Dr. Ufuk Usta '1,5 milyon lira daha harcayarak çiftliği tamamlayacağız. Eşek bulmakta zorlanıyoruz, şu ana kadar 180 eşeğimiz oldu. Proje bittiğinde 1000 eşek kapasiteli çiftlik kurmuş olacağız. ' dedi.

"TELEVİZYONDA İZLEDİK, İLHAM KAYNAĞI OLDU"

Kırklareli'de ailesinin kurucusu olduğu eşek çiftliğinin danışmanlığını yapan Doç. Dr. Ufuk Usta, yaptığı açıklamada, 2009 yılında başlanan Türkiye’nin ilk eşek çiftliği kurma projesinde sona yaklaşıldığını söyledi.

Televizyonda izledikleri İtalya'daki bir eşek çiftliğinin kendilerine ilham kaynağı olduğunu anlatan Usta, şöyle konuştu:

“Kırklareli'de aldığımız arazi üzerine önceleri inek ve keçilerin bulunduğu bir çiftlik kurma fikrimiz vardı. Ancak piyasa araştırması yaptığımızda bunun ekonomik getirisinin beklediğimizin altında kalması nedeniyle arayışlarımız sürerken, şirket ortaklarımızdan biri İtalya'da bir eşek çiftliğinin varlığını keşfetti. Biz de bunu hem internetten hem de piyasada araştırdık ve araziye 3,5 yıl önce eşek çiftliği kurmaya başladık.”

Bugüne kadar 2,5 milyon lira harcadıklarını, 1,5 milyon lira daha harcayarak çiftliği tamamlamış olacaklarını vurgulayan Usta, “Proje bittiğinde 1000 eşek kapasiteli bir çiftlik kurmuş olacağız. Çiftliğimizde eşek sütünü elde ettikten sonra, amacımız sütü işleyerek kozmetik ürünler elde etmek” diye konuştu.

"EŞEK BULMAKTA ZORLANIYORUZ"

Eşek sayısının gün geçtikçe azalması nedeniyle eşek bulmakta zorlandıklarını çiftlikleri için bugüne kadar 180 eşek toplayabildiklerini anlatan Doç. Dr. Usta, şöyle devam etti:

“Eşek ırkının üretimi zor. Çünkü 1 yıl gibi bir gebelik süresi var.  Damızlık hale gelmesi için 4 yıl geçmesi gerekiyor. Tüm sürünün yüzde 20'si aynı anda sağılabilen bu hayvanların her birinden günde ortalama 1 litre süt alınabiliyor. Bütün bu güçlükleri göğüslemek için planlarımızı yaptık. Piyasadan 3-5'er sağlıklı dişi eşekleri almaya başladık. Şu anda çiftliğimizde 180 eşeğimiz oldu. Çiftliğimizdeki eşeklerimizin 20'si 6 ay içinde doğum yapacaklar ve süt sağımına başlanacak. Bu eşekler zaman içerisinde ezilmiş, yıpranmış, işe koşulmuş hayvanlar. Nesilleri geliştirebilmek ve süt verimi yüksek sağlıklı damızlık eşekler elde edebilmek için çalışmalarımızı bu yönde de devam ettireceğiz. Bunun için zamana ihtiyacımız var. Bu zaman içerisinde biz Türkiye'de yeni bir sağlık,  endüstriyel ve üretim sektörü yaratmış olacağız.”
        
EŞEK ÇİFTLİĞİ TESCİLLENDİ
        
Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek olmaları nedeniyle birçok güçlükle karşılaşmalarına rağmen hepsini bir bir aşmayı başardıklarını ifade eden Doç. Dr. Usta, şunları kaydetti:

“Ülkemizde eşekle ilgili damızlık ve süt üretimi ile ilgili bir mevzuat bulunmuyor. Mevzuat olmadığı için kayıt sistemi de, eşek sütü ve ürünleri ile ilgili bir düzenleme de yok. Bu konuda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü aracılığı ile bakanlıkla temasa geçtik. Bu yeni sektör için henüz bir mevzuat oluşturulmamış olsa dahi, il müdürlüğünün girişimi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının talimatı ile en azından eşek çiftliğimizin tescilini sağlamış olduk.”
        
EŞEK SÜTÜNÜN SAĞLIĞA ETKİSİ
        
Eşek sütünün anne sütüne en yakın süt olduğunu bildiren Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eşek sütü, inek sütü ve diğer süt ürünlerine göre yağ ve kazein (süt içinde bulunan bir protein) oranının düşüklüğü nedeni ile sindirimi son derece kolay bir süttür. Eşek sütünün sağlık açısından önemi birçok bilimsel makale ile ortaya konmuştur. Eşek sütünün içerdiği yüksek orandaki immunglobulinler ile bağışıklık sistemi üzerine doğal destekleyici etkisi vardır. Bu etki ile çeşitli alerjik hastalıklarda, sindirim sistemi hastalıklarında, kalp damar sistemi hastalıklarında ve diğer bir çok hastalık durumunda belirgin yarar sağlamaktadır.”

Batıda inek sütü proteini alerjisi olan çocukların beslenmesi ve tedavisinde eşek sütünün kullanıldığına dikkati çeken Usta,  “Vitamin ve mineral yönünden zengin olan eşek sütünün yaşlandırmayı geciktirici özelliği bulunuyor.  Avrupa piyasasında buna yönelik krem, sabun ve şampuan gibi bir çok kozmetik ürün kullanıma sunulmuştur” dedi.
        
YAŞLANMAYA ETKİSİ
        
Eşek sütünde Türkiye'nin dünya markası olabileceğini savunan Usta,  sözlerini şöyle tamamladı:

“Hedefimiz bu hayvanları çoğaltmak, süt üretmek ve sonrasında gıda ve kozmetik sektörüne sunmak. Türkiye, hala bu şansını kaybetmiş değil. Ülkemizde 250-300 bin civarında bir eşek varlığından söz ediliyor. Ülkemizde kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılarak, gül sektöründe olduğu gibi eşek sütü ve eşek sütünden kozmetik üretme şansımız var. Hayvan yetiştirerek süt elde etmek, sütü toz haline getirmek ve butik kozmetik sektörünü kurup bunu iç ve dış piyasa satışını sağlayabiliriz. Erkek yavruları turizm sektörüne verebiliriz veya ihraç edebiliriz. Eşek çiftliklerinin çoğalmasını istiyoruz. Bu alanda Türkiye'ye yılda 500 milyon dolar bir getiri sağlayıp, eşek sütünde dünya markası olabiliriz.”

 

Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
24/02/2012 - 21:17
eşşek etini duyduk ta eşşek sütü nasıl bişe acaba yakında pastörizesi de çıkar
Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
24/02/2012 - 13:05
Ticari değerini kaybedenler sucuk, döner olur. Yemediğimiz bişey değil. Belki haberiniz yoktur okadar.
İlginç... Karakaçan'ların bu kadar değerli olabileceğini hiç düşünmemiştim doğrusu.
Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
24/02/2012 - 12:17
CEFAKAR, VEFAKAR, KUTSAL HAYVAN. SÜTÜNÜ SEVE SEVE iCMEK GEREKiR. HEMKi ANNE SÜTÜNE EN YAKIN, SAGLIKLI VE BESiN GÜCÜ YÜKSEK BiR SÜT, NE GÜZEL BiR GiRiSiM, BRAVO.
Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
24/02/2012 - 12:11
İTALYADA EŞEK ÇİFLİĞİ VARMIŞ BİZDE NİÇİN OLMASIN ?..ONLARDA DOMUZ ÇİFLİĞİ VAR ,UZAKDOĞUDA KÖPEK ÇİFLİKLERİ VAR NİYE ONLAR BİZDE YOK?..BİZ NİÇİN ONLARDAN AŞŞAĞI KALIYORUZ.NE GÜNLERE KALDIK DEĞİLMİ ?..GÜLELİMMİ AĞLANACAK HALİMİZE ?.....
 ADnet  
Reklam için
© Copyright 2014 Hürriyet - Doğan Yayın Holding