1998 Sissi yılı

Güncelleme Tarihi:

1998 Sissi yılı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sinema ile tarih arasında kopmaz bağlar var. Tarihte yaşanmış önemli olaylar, beyazperdede yeniden yaşatılıyor. Bazı filmler, tarihi gerçeklere ışık tutuyor, bazıları ise senaristlerin görüşlerine göre değişime uğruyor.

Konusunu insanlık tarihinden alıp sinema dünyasında önemli yer tutan filmler saymakla bitmiyor. Bunların arasında bir tanesi var ki, yıllardan beri milyonlarca sinemaseverin belleğinde tazeliğini koruyor. ‘‘Sissi’’ adıyla bilinen üç film, romantik aşk filmlerinden hoşlananların beğenisini kazanmıştı. Gerçek yaşam öyküsünden alınan konu, özellikle 1950'li yıllarda genç kızların büyük ilgisini çekmişti. Avusturya Kraliçesi Elizabeth'in yaşam öyküsünden esinlenilerek çekilen filmin başka bir özelliği daha vardı: Sinemaya yeni bir yıldız kazandırmıştı. Alman asıllı oyuncu Romy Schneider, ‘‘Sissi’’de Avusturya Kraliçesi Elizabeth'in gençlik yıllarını canlandırmış ve milyonların kalplerine taht kurmuştu.

Genç kızlar için Sissi bir simgeydi. Sevdiği erkekle evlenip mutlu bir yuva kuran genç kadının öyküsünü genç kızlar büyük bir ilgiyle izlemişlerdi. Birinci ‘‘Sissi’’nin gördüğü ilgi üzerine, ikinci ve üçüncüleri de çekildi. Romy Schneider, Avusturya İmparatoriçesi Elizabeth rolünde çok başarılıydı. Onun tarihi kişiliğine ayrı bir renk katmıştı.

İmparatoriçe Elizabeth, 1898 yılında Luigi Lucheni adında bir İtalyanın kurşunlarına hedef olup yaşamını noktaladı. Bu yıl, İmparatoriçe Elizabeth'in ölümünün yüzüncü yılı. Avrupa sinemalarında eski Sissi filmleri gösterime giriyor. Bu arada Romy Schneider'in genç yaşta ölümüyle Sissi'nin yani İmparatoriçe Elizabeth'in ölümleri arasında paralellik kuruluyor.

Avrupa'da 1998 yılı Sissi yılı ilan edildi. Açıkgözler Sissi için hediyelik hatıra eşyaları üretmeye başladılar. Madalyalar, bilezikler, anahtarlıklar, çantalar, tişörtler kapış kapış satılıyor.

Filmlerdeki İmparatoriçe Elizabeth, yüreği aşk dolu, sevimli, cana yakın bir genç kadın. Gerçek yaşamda ise İmparatoriçe Elizabeth'in pek çok düşman kazandığı, kocasıyla arasının her zaman açık olduğu belirtiliyor. Sinema dünyası, gerçeklerden yola çıkarak yepyeni bir karakter yaratmıştı. Sinemaseverler, tarih kitaplarını bir yana bırakıp, sinemadaki Sissi'yi benimsediler. Romy Schneider'in gülen gözleri, sevimli ve masum tavırları, milyonları büyüledi. Sinema, tarihin katı gerçeklerini gölgede bırakıp yepyeni bir karakter yarattı.

Romy Schneider, yüz yıl önce öldürülen Avusturya İmparatoriçesi rolüyle sinema dünyasına kendini kabul ettirmişti. Almanların ünlü yıldızı Magda Schneider'in sevimli kızı, romantik aşk filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu olacaktı.

Romy Schneider, sinema dünyasındaki ilk yıllarında romantik aşk filmlerinin vazgeçilmez yıldızı olmuştu. 1955'te çevirdiği Sissi filmi ona yeni bir kimlik kazandırmıştı. Artık herkes ona ‘‘Sissi’’ diyordu. Peşpeşe üç Sissi filmi çevirince, Romy Schneider de Sissi kimliğini benimsedi. Fakat Fransız sinemasından aldığı teklifler, genç yıldızın romantik aşk filmlerinden uzaklaşmasına neden oldu. Güzelliği ve sevimliliğiyle değil yeteneğiyle dikkat çeken bir oyuncu olmayı başardı. Romy Schneider, Fransız sinemasının sevilen sanatçılarından biri oldu. Bu arada tam yedi yıl Alain Delon ile nişanlı kalarak bir rekor kırdı. Herkes nişanlıların evlenmelerini beklerken onlar yollarını ayırmayı tercih ettiler.

Romy Schneider, özel yaşamında da küçük nişanlı kişiliğinden kurtulmuş olgun bir genç kadın gibi davranmaya başlamıştı. Evlilikleri mutsuzlukla sonuçlanmış, sağlık durumu giderek bozulmaya başlamıştı. Yıldız küçük oğlunun bir kaza sonucu feci bir şekilde ölmesinden sonra bir türlü kendini toplayamadı. Bugün birbirinden başarılı filmleriyle anılıyor. Ama onun özellikle Sissi rolüyle sinemaseverlere kendini kabul ettirdiğini hiç unutmamak gerek. Sissi ve Romy Schneider, 1998 yılında sinemaseverlerin belleklerinde yaşayacaklar. Avusturya İmparatoriçesi'nin ölümünün yüzüncü yıldönümünde, 50'li yılların Sissi filmleri tozlu arşivlerden çıkarılacak ve yeniden gösterime girecek. Romy Schneider, onu sinema dünyasına tanıtan filmleriyle yeniden gündeme gelecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!