Harf hatası dedi ama...

Güncelleme Tarihi:

Harf hatası dedi ama...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 11:38

ATV’nin yeni dizisi “Uçurum”da bir fahişe karakterine ‘Nur Serter’ adı verilmesi, CHP Milletvekili Prof. Dr. Nur Serter’in büyük tepkisine yol açmıştı. Dizinin yapımcısı Ali Gündoğdu ise dizideki karakterin soyadının aslında 'Sertaç' olduğunu ancak editoryal bir hata yapıldığını iddia etti. Ancak Gündoğdu 2006 yılı yapımı Çapkın adlı dizide de yazar Perihan Mağden'le benzer bir tartışma yaşamış ve mahkemelik olmuştu.

Haberin Devamı

PERİHAN MAĞDEN 30 BİN TL'LİK DAVA AÇMIŞTI

Ünlü yazar dizide  dizideki bazı ifadelerle, isminin, halkın belleğine, “gıcık, huysuz, sinir, geçimsiz” birisi olarak yerleştirilmeye çalışıldığını iddia ederek, dizinin yapımcısı, yönetmeni, senaristi ve yayıncı kanalı hakkında 30 bin YTL'lik manevi tazminat davası açmıştı.

PERİHAN MAĞDEN DE DAVA AÇMIŞTI 

Sabah Gazetesi dün Günaydın ekinde yayına yeni giren ATV’nin dizisi Uçurum’un tanıtımını yaptı. Dizideki karakterlerin, fotoğrafları ve adlarıyla tanıtılan ekte, Esra Ronabar’ın ‘Nur Serter’ adlı karakteri canlandıracağı belirtildi. Karakterin kişilik özellikleri ise “Yaman’ın sağ kolu... Ona hem âşık, hem de ondan nefret ediyor. Fahişelikten mamalığa geçmiş” diye anlatıldı. “Böyle bir tesadüf olamaz. Tesadüfün çok ötesinde bilinçli yapılmış bir şey” diyen CHP Milletvekili Serter şöyle konuştu: “Çünkü adım ve soyadım tesadüfen bir araya getirilecek isim ve soyadı değil. Belli bir amaca hizmet etmek için oraya konulduğunu düşünüyorum.”

Haberin Devamı

 DİZİNİN YAPIMCISINDAN AÇIKLAMA             

 

TV 8'de yayınlanan "Böyle Bir Şey Var Mı" programına telefon bağlantısı ile katılan 'Uçurum' dizisinin yapımcısı Ali Gündoğdu, bir harf hatası olduğunu, dizideki karakterin soyadının Serter değil Sertaç olduğunu iddia ederek şu açıklamayı yaptı:

"Dizideki karakterin asıl ismi Nur Sertaç'tır. Tamamen editoryal bir hata olmuş ve Serter yazılmış. Bizim hanımefendiye saygımız sonsuzdur. Yapılan tamamen bir harf hatasıdır. Kesinlikle kasıtlı bir durum yok. Bizim kendisiyle bir alıp veremediğimiz de yok. Senaryonun içerisinde zaten soyismi de geçmez. Karakterin adı Nur Sertaç'tır. Kusurumuz olduysa özür diliyorum."

 

RTÜK: SOYADI GEÇMİYOR

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı  Davut Dursun, “Uçurum” adlı televizyon dizisinde CHP İstanbul Milletvekili Nur  Serter'in isminin hayat kadını olarak geçtiği iddialarıyla ilgili olarak,  “Arkadaşlarımız bugün yaptıkları çalışmada söz konusu dizide 3 kez 'Nur' adının  geçtiği, fakat söz konusu milletvekilinin adının ve soyadının geçmediğini tespit  etmiş bulunuyor” dedi.

Dursun, gazetecilerin Serter'in adının bir dizide geçtiği iddialarına  ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetenin ekinde “Uçurum” adlı televizyon dizisinin tanıtımının yer  aldığı ve bu tanıtımda Serter'in isminin dizide hayat kadını olan bir karaktere  verildiği yönünde eleştirilerinin olduğunu anımsatan Dursun, şöyle konuştu:

“Yaptığımız araştırmada söz konusu dizinin bölümünde bu anlama  gelebilecek herhangi bir şeyin olmadığını gördük. O nedenle bizim açımızdan bir  dizi ya da program yayınlandıktan sonra herhangi bir ihlal varsa biz onu  değerlendiriyoruz. Yayınlanmamış programla ilgili herhangi bir değerlendirme  yapmamız, takdir edersiniz ki mümkün değildir. O açıdan baktığımız zaman  arkadaşlarımız da bugün yaptıkları çalışmada söz konusu dizide 3 kez 'Nur' adının  geçtiği fakat söz konusu milletvekilinin adının ve soyadının geçmediğini tespit  etmiş bulunuyor. Yine de arkadaşlar konu üzerinde çalışıyorlar. Herhangi bir  ihlal varsa o ihlali de Üst Kurulda değerlendireceğiz.

CHP’Lİ SERTER’İN SÖZLERİ SALONU GERDİ

 

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter de konuşmasına, "Sayın Sırrı Süreyya Önder'e ve Pervin Buldan'a bugün göstermiş oldukları duyarlılık nedeniyle teşekkürlerimi sunarak konuşmama başlamak istiyorum" diyerek başladı.

Konuşmasında AKP’yi eleştiren Serter, "Siz AKP’nin Türkiyesini, AKP’li insan modeliyle yaratmak istiyorsunuz. Siz bir tip insan tipi üretmek istiyorsunuz. Siz gençlerin kafalarını formatlayarak ve onların genetik yapısıyla oynayarak bir AKP’li insan modeli üretmek için yola çıktınız. Akp’li insan nedir, hani iktisatta homoekonomikus vardır, homopolitikus vardır, ekonomik insan politik insan sizde homoakplimus üretmek için yola çıktınız, gençlerin genetik yapılarını oynayarak açık ve net Başbakan’ın ağzından da  ifade edildiği gibi kendi Türkiyenizi yaratmak çabası içerisinde hareket ediyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı


Serter, AKP’li milletvekillerine Hitler’in Kavgam kitabını okumalarını tavsiye ederek, “Bakalım o aynada ne göreceksiniz. O aynada göreceğiniz yüzün sizin yüzünüz olacağını düşünüyorum” dedi.

 

DİZİDEKİ NUR SERTER'İN GÖRÜLDÜĞÜ KARELER

 

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK: BEN OLUMLU GÖRMEM

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in adının bir dizide kullanılmasına ilişkin tepkisinin sorulması üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı:
“Emin olun ki bugünkü gazetelerde gördüm. Tabii diziyi seyretmediğim için bir şey söyleyemem. Ama dizilerde kişilik haklarına yönelik herkesin daha hassas davranması lazım. İnsanların fikirlerini, düşüncelerini beğenirsiniz, beğenmezsiniz ama herkesin bir onuru var, özel hayatı var. Toplum içerisinde belli bir yeri var. Neyi yapacaksak, neyi söyleyeceksek onlara dikkat ederek, dizi yapalım ya da konuşma yapalım ya da ne yapacaksak onu yapalım. Ben genel bir değerlendirme ancak yapabilirim. Geri kalanda herhalde yargıya başvuracağım gibi gazetede okuduğum kadarıyla eğer böyle bir yola başvuruyorsa yargının karar vereceği bir husus. Kişilik haklarına yönelik hiçbir bu manadaki olayı ben olumlu görmem.”

Haberin Devamı

AK PARTİLİ ÇELİK: SERTER'DEN ÖZÜR DİLENMELİ

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de Twitter hesabından yaptığı açıklamada Nur Serter'den özür dilenmesi gerektiğini yazdı.

Çelik, Twitter mesajında şu ifadeleri kullandı: 

''CHP Milletvekili Nur Serter'in isminin bir dizide o şekilde kullanılması utanç vericidir. Ayıptır. Serter'den çok güçlü özür dilenmelidir.

Nur Serter'in akademik-siyasi geçmişinde imza attığı zulümleri hatırlatan arkadaşlar: O davranışlar, bugün kendisine yapılan davranışı ismine ve şahsına yapılan hakareti mazur göstermez.

Hiç kimsenin, hele de bir dizi de bir insanın şahsiyetine saldırma hakkı yoktur.

Haberin Devamı

Nur Serter'e bu hakareti yapanlar, açık, dolaysız ve güçlü şekilde özür dilemelidirler.''

 

CHP'Lİ HAMZAÇEBİ: İNSANLIK ADINA KINIYORUM

 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi,  ATV'de CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'i yayınladığı bir dizide, toplumca kabul görmeyen bir role yerleştirerek ötekileştirdiğini ifade etti. Bu dizide Serter'e, açıkça hakaret edildiğini belirten Hamzaçebi, “Bunu insanlık adına kınıyorum” dedi.

CHP milletvekili olması ve düşünceleri nedeniyle eleştirilebilineceğini, düşüncelere karşı sert eleştiriler yapılabileceğini anlatan Hamzaçebi, “Ama hiçbir zaman, bir kişinin düşüncelerine karşı olmak, karşısındaki kişiye, hele medya kuruluşu ise ona hakaret hakkı vermez. İlgili televizyondan, Serter ve toplumdan özür dilemesini talep ediyoruz. Serter'in kırılan gururunu, incinen onurunu, bu özür telafi etmeyecektir. Ama bu özür, toplumdaki nefret söyleminin kökleşmesini belki bir nebze önleyecektir. Bu televizyon kuruluşunu kınıyorum. O rol, Sayın Serter'i hedef almıştır. Serter'in isminin kamuoyunca biliniyor olması nedeniyle bu rol tesadüfi olamaz” diye konuştu.

CHP'Lİ ATILGAN: ÇİRKİN YAKIŞTIRMA


CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Deniz Pınar  Atılgan, bir televizyon kanalında yayınlanmaya başlayan dizide İstanbul  milletvekili Nur Serter'in adının toplumun değer yargılarına uymayan bir  karaktere verilmesinin rastlantı olmadığını düşündüklerini ve kınadıklarını  belirtti.

Atılgan, yazılı açıklamasında, özel bir televizyon kanalında yayınlanmaya  başlanan bir dizide Serter'le ilgili yakışıksız ve çirkin yakıştırma yapıldığını  belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!